Împăratul Caracalla interzice la începutul sec. III d. Chr. folosirea numelui GETA! Care au fost cosecințele acestui Damnatio memoriae?

Categories DezvăluiriPosted on

Imparatul Caracalla

Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că inscripţia a fost descoperită de arheologii muzeului în timpul săpăturilor pe care le desfăşoară în Parcul Custozza, în clădirea comandamentului castrului Legiunii a XIII – Gemina, imobil denumit în termeni de specialitate “Principia”.

Rustoiu a spus că este vorba de o inscripţie inedită pe piatră în care numele co-împăratului Geta sau Publius Septimius Geta a fost şters de împăratul Caracalla, “Marcus Aurelius Antoninus”, fratele său. Potrivit surseI citate, cei doi, fiii împăratului Septimius Severus, au fost asociaţi la domnie după moartea tatălui lor, survenită în anul 211 d. Hr., iar ulterior, tot în acel an, Caracalla îl ucide pe Geta şi porunceşte ca fratele său să fie şters din istorie. “Observăm că nu doar acum există confruntări politice, dar ca ele au fost şi înantichitate, mai ales în epoca romană, unde se terminau adesea prin eliminarea fizică a adversarului. De precizat că răzbunarea îl urmărea pe cel învins şi dincolo de moarte. Din acestmotiv, o sentinţă mult mai dură în ochii romanilor era ştergerea numelui celui învins din istorie sau «damnatio memoriae». În acest caz numele lui era şters de pe toate inscripţiile, iar statuile care îl înfăţişau erau ridicate de pe socluri şi topite. Acest tip de a rezolvadisputele politice apăreau mai ales în in cazurile luptelor pentru scaunul imperial”, a spus Gabriel Rustoiu.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia a afirmat că inscripţia descoperită este inedită şi cu importanţă istorică, astfel încât fragmentul de piatră pe care se află a fost ridicat şi transportat în interiorul muzeului unde urmează să fie cercetat de specialişti. Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată  cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban,  pe acest  loc au existat un castru roman (al legiunii a XIII -a Gemina, anul 104 [ ?!]),   şi o cetate medievală.

Cassius Dio, LXXVII, 3. (Precizare Timotei Ursu : )  « A ucis de indata pe cesarienii si pe soldatii credinciosi lui Geta, cam in numar de douazeci de mii, barbati si femei, fara osebire, dupa cum i-a prins pe fiecare, la intamplare, in palat. Dintre oamenii de vaza a cazut victima si Papinianus, al carui ucigas a primit doar mustrarea ca s-a folosit de… topor si nu de sabie. Ii umbla in gand sa-l lichideze si pe Cilo, cel care-i crescuse si de la care n-avusese decat bine…. Soarta trbunului si a soldatilor trimisi cu acest tribun a fost condamnarea la moarte sub pretextul unei «conjuratii», in realitate pentru ca nu-l omorasera pe Cilo…   …Foarte multi devenira victime ale denunturilor calomnioase… Era de ajuns, de pilda, ca cineva sa scrie sau numai sa rosteasca numele de « GETA » pentru a fi de indata pierdut !  Asa ca poetzii nu mai foloseau scest nume in comediile lor, tinand seama ca pana si bunurile din testamentul celor in care se afla scris acest nume au fost confiscate… ! »   

A avut vreu rol aceasta Damnatio memoriae la inlocuirea numelui de get cu acle de got?

Un material primit pe e-mail de la prof. Timotei Ursu

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

21 comments

 1. De remarcat de asemenea faptul ca termenul pentru “got” in limba engleza este “geat” pronuntat [gi:t]. Sa fie o-ntamplare?

 2. Consider extrem de important comentariul. Expertiza muzeografilor din, marile muzee din tara, cred ca aduc sedimentarea informatiei.

 3. Aşezări vechi de 8 milenii, necunoscute până acum, au fost descoperite în mai multe oraşe din judeţul Hunedoara, prin metode rar folosite în România – imortalizarea din avion a unor zone unde au fost identificate aşezări dacice şi romane şi căutarea altora noi.

  (…)

  La Veţel, fotografiile aeriene au surprins urmele unor fundaţii, vizibile într-un lan de grâu din apropierea castrului roman. Cea mai importantă este o structură patrulateră, care indică existenţa unui templu. Pe de altă parte, urmele arheologice descoperite pe Măgura Uroiului i-au convins pe cercetători că, în perioada Regatului Dac, în această zonă a existat o mină de andezit, iar mare parte a structurilor religioase de la Sarmizegetusa Regia au fost construite din piatra exploatată la Uroi. Situl a fost locuit şi înaintea Regatului Dac, pe terasa promontoriului fiind identificate urmele unor aşezări preistorice – uneori fortificate, structurile din aşezare şi şanţul fortificaţiei fiind vizibile şi în fotografiile aeriene.

  http://zhd.ro/descoperiri-care-schimba-istoria-cum-arata-civilizatia-preistorica-de-sub-pamantul-hunedoarei-fotografiata-din-avion/

 4. Ce bine imi pare ca sa citesc un astfel de articol pe acest website. Incetul cu incetul sper ca ne dam seama ca de fapt numele nostru stravechi este de GET si nu de DAC, asta fiind o “porecla” romana.

 5. Daca getii sunt goti si gotii sunt geti , inseamna ca am razbunat moartea lui Decebal si am sters rusinea cucerii romane.
  Praf au fost facuti romanii de catre goti. Sa dea Zamolxe sa fie adevarat .

 6. Despre muntele Uroi, din satul cu acelasi nume, se spune ca acesta ar fi muntele sfant al dacilor, Kogaionul, superlativ atribuit si altor masive precum Ceahlau, Rarau. Eu am fost la Uroi, iar in drumul spre varf se observa, inca, in geometria suprafetei solului, pe drumul catre varf, urmele unui itinerariu ascendent, pe care se spune ca dacii efectuau un drum ritualic, o procesiune catre varf, iar sus pe magura aveau loc ritualuri religioase, probabil chiar manifestari cultural-artistice, iar la baza lui, jos, erau morminte, peste care jigodiile au facut groapa de gunoi. Circula ideea conform careia acolo s-ar afla chiar mormantul lui Decebal.

 7. cassius dio,contemporan cu imparatul marco aurelio,chiar daca nu a trait retragerea aureliana,este evident ca romanii nu au parasit de bunavoie dacia,intrebarea mea e simpla in secolul lll unde erau gotii in istorie,nu existau au aparut mai tarziu schimband o litera si pierzandu-ne istoria!!!!

 8. Sunt alţii care vor să ştim mai multe pe măsură ce lucrurile se precipită în defavoarea noastră. E ceva interesant la Regia care putea să dispară de sute de ori în atâtea sute de ani, putea fi luat de oricine, nu e greu de luat. Şi totuşi n-a fost luat. De ce?

 9. Dle Roxin, Demult v-am rugat sa lamuriticu documente legătură dintre geti- goti…este foarte important pentru istoria n9astra… dar nu m-ati bagat in seama..pacat.. dar inca mai e timp

 10. Este evidenta acesta continuitate a identitatii intre Geti si Goti si cred ca subiectul ar merita o abordare mult mai detaliata , in special marea migratie Gota in vestul Europei ca urmare a aparitiei Hunilor. Insa mai este un aspect care va trbuii lamurit, datorita razboiului necontenit cu Roma natiunile din nordul imperiului se aliaza ,in acest context apare o asa zisa solidaritate germano-geto-iraniana, interesant nu? Europa se impartea atunci intre nord si sud nu intre est si vest ca acum .Ei bine aceasta solidaritate se manifesta nu atat politic cat si spiritual si cultural. Eposibil ca Getii care aveau o cultura mai dezvoltata sa asimileze celelalte natii si astfel aceasta identitate gotica sa nu se bazeze doar pe etnicitae ci mai ales pe identitatea culturala.

 11. O mare problema se intalneste in domeniul arhiologiei unde gotii au preluat cultura dacica, dacica tarzie si romanica, romanica tarzie astfel se face confuzie, pacat ca vesticii atribuie cultura daca gotilor

 12. Care sunt regulile de citire in limba latină ?
  In pronunția clasică reconstituită de cercetători sunt cateva trăsături esențiale .
  —Grupurile CE, CI și GE, GI se citesc KE, KI, respectiv GHE, GHI
  —nu există practic cuvinte în care să auzim CE, CI,GE, GI

  CEZAR se citea KEZAR, CICERO se citea KIKERO,

  GERMANICUS se citea GHERMANICUS

  iar fratele lui Caracalla, GETA, se citea GHETA

  iar de la GHETA-(mai ales că nu era voie de pronunțat)-pînă la GOTA , e doar un pas

 13. Care sunt regulile de citire in limba latina ?
  In pronuntia clasica, reconstituita de cercetatori sunt cateva trasaturi esentiale :

  -grupurile CE, CI si GE, GI se citesc KE, KI, respectiv GHE, GHI

  -NU EXISTA practic cuvinte in care sa auzim CE, CI, GE,GI

  Deci,DACI se citea DAKI, GERMANICUS se citea GHERMANICUS

  Caracalla a interzis folosirea cuvantului GETA(citit GHETA) si atunci, poate ,au inceput sa zica GOTA

 14. suedezul johannes magnus spune ca dupa potop fiii lui magog au migrat de la marea neagra la marea baltica. si ca unul din fiii lui magog a fost GETHAR care a fost tatal gotilor. gethar ancestor of the goths spune el. gasiti asta pe google la magog(bible). cert este ca getii au locuit pana in lituania. venind din lituania ei au colonizat si o parte din suedia. in sec III ei s-au reintors la marea neagra dupa milenii si eu locuit impreuna getii de la marea neagra care nu au parasit zona dupa potop

 15. intr-adevar dupa cum spune isidor din sevilla. insasi roma invingatoare a multor popoare a trebuit ca la urma sa primeasca jugul triumfului getic. adica referirea la faptul ca roma a cazut de loviturile getilor

 16. si tot el spunea. getii care au fost cei mai puternici dintre toate natiunile si nu doar prin taria trupului lor ci si prin credinta lor in nemurire.chiar si pe huni getii i-au scos de pe scena istoriei

 17. este vorba si despre faptul ca litera e se transforma in o, a, i. de exemplu regele lidiei giges(regele getilor din asia mica) s-a numit de evrei gog. ghergheseii la fel au fost numiti si gadarei

 18. O reflectie importanta: lingvistii romanisti spun ferm ca limba noastra deriva din latina vulgaris pe care dacii au invatat-o si care s-a tot propagat si printre dacii liberi. Tot lingvistii sustin ca cea mai corect gramatical vorbire a limbii noastre este in Moldova. Pai cum asa? Adica cei care au “invatat” ultimii vorbesc corect si primii nu? Sau avem dovada, circumstantiala, ca limba daco-traca este in fapt izvorul?

 19. Cuvantul get exista in romaneste: spunem “sunt roman get-be-get”, cuvantul dac nu apare, lasand posibila ipoteza ca romanii au dat acest nume celor ce vorbeau o limba similara, care-si spuneau “romeni” spre a face neta diferenta fata de fostii lor strabuni. Ar fi fost aberant ca Senatul Romei sa sustina ca purcede la razboi impotriva romanilor, adica a lor insisi. Trebuie sa fim prudenti cu numele dat de altii neamului nostru. Dar cea mai grosolana minciuna a fost perpetrata de panslavisti, incepand cu 1860, cand au sustinut ca romana are mii si mii de vorbe “slave”, lansand o furibunda campanie antiromaneasca, in vigoare si azi. Adevarul e exact invers: acele neamuri nomade, violente si primitive, numite sclavini, au furat tone de vorbe de-ale noastre, inversand rolurile dupa ce ne-au subjugat si au stabilit state mini-rusesti in toata zona Daciei Mediteraneene. Slobod e pe romaneste =sl’ob-od, “desfacere din imprejmuirea ob care te strange od, nadejde e na-de-jde, stare irationala de asteptare, ut-re-nie e slujba de omagiu catre soare rasare, vece-re-nie e slujba de omagiu catre soare apune, voie-vod e cel ce conduce dupa voia sa, do-ban-da e banul ce face sa dea alt ban, iz-ban-da e reultatul luptei Ban-ului, conducatorul de ostire. Chem tineretul sa lupte sa doboare aceste primejdioase minciuni, sa aiba mandrie in limba aceasta neschimbata de milenii, nedatoare niciunei alte limbi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *