Descoperire arheologică de senzaţie în apropiere de Zlatna, făcută acum o lună. Morminte dacice în care s-au găsit mai multe tipuri de arme și unelte

Categories ArheologiePosted on

O descoperire arheologică impresionantă a fost făcută la aproximativ 20 de kilometri de Zlatna, la începutul acestui an. Este vorba despre cinci morminte din perioada dacică, în care au fost găsite arme și unelte din fier, de mai multe tipuri.

Potrivit site-ului detectiemetal.com, este vorba despre cinci sici (pumnale), o seceră, trei suliţe şi două zăbale pentru cai. Cel care le-a găsit este Tudor Ponoran, fiul primarului din Zlatna, care susţine pe blogul menţionat că a ajuns la locaţie de pe Valea Galaţi sau Valea Mică, după o oră de mers de la Zlatna. Locul se află între două stânci de aproximativ 20 de metri înălţime.

Artefactele au fost aduse la Muzeul Național al Unirii, unde vor fi examinate în detaliu. Potrivit directorului adjunct al muzeului, Constantin Inel, este vorba despre unelte și arme dacice care datează dinaintea cuceririi romane, probabil din perioada secolelor II-I î. Hr.

Obiectele au fost predate Muzeului Unirii din Alba Iulia. Până acum reprezentanții instituției respective nu au comunicat date despre descoperirea arheologică de lângă Zlatna.

Sursa: http://alba24.ro/foto-descoperire-arheologica-de-senzatie-in-apropiere-de-zlatna-morminte-dacice-in-care-s-au-gasit-mai-multe-tipuri-de-arme-si-unelte-273862.html


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 comments

 1. Realizează oare cineva dintre decidenții noștri, aleși în mod democratic, ce valoare au aceste mărturii? Mă îndoiesc. Ce câștig au ei din asta? Nemurirea neamului lor? Păi ce neamul este „familia” lor?

 2. macar aceste arme nu le mai pot contesta cretinii care sustin romanizarea daciei. aceste arme sunt suta la suta dacice. bravo celui care le-a descoperit! cate alte obiecte dacice nu sa-u mai descoperit iar istoricii nostri le-au atribuit romanilor!….

 3. FORMIDABIL, SE VEDE DE LA O CLINICA DE ORBI CA ERAU AVANSATI!!! ASEMENEA MESTESUGURI SE OBTIN DESTUL DE GREU SI NUMAI UN FAUR PRICEPUT AR AVEA ASEMENEA REZULTAT!!!

 4. Ar fi nemaipomenit daca fotografiile de mare calitate a-ti putea sa le prezentati pe sai apoi.Intr-adevar e o descoperire care promite mult mai mult decat ceea ce vedem.

 5. Cand auzi de chiu si vai/ Pune seile pe cai/ Sa strigam in vechiul grai/ Turai,turai si no hai!…….sica dacica si sfanta cruce sunt semnele identitatii neamului nostru si al biruintei!

 6. Dl. Daniel va respect enorm si ma bucur ca exista cineva ca dvs. in ziua de azi care sa scoata la lumina adevarata noastra istorie. De respectivele unelte si arme nu pot sa zic decat “foarte tare”, asta le mai arata inca o data celor care contesta ca dacii erau nimeni in drum cum spun ei si ca se luptau cu pietre..
  Acum parerea mea este ca faceti o mare greseala invitand astfel de oameni in emisiune. De ce?..Pentru ca incurajati branconajul. Dupa cum vad se vorbeste despre o descoperire arheologica? Ma intreb unde sunt specialistii care au dezgropat acele mormine?, probabil se numeau dl. lopata si dl harlet. Din moment ce a descoperit un mormant(din intamplare sa zicem?) de ce a mai deranjat si celelalte morminte tot el? de ce nu a anuntat pe cineva competent care sa faca o sapatura stintifica cum se face peste tot cu poze informati si toate cele.( de aici reiese ca este branconaj) Daca in timp ce a sapat a distrus alte elemente poate mai valoroase decat acele arme si unelte, poate ceva artefacte, inscriptii poate aur.
  Este foarte bine ca se gasesc astfel de elemente valoroase dar trebuie sa fie facute cu specialisti. Sti cum este? noi ne mandrim cu aceste obiecte si spunem ca dacii nu erau asa prosti si necivilizati dar vine unu(care crede in romanizare sa spun asa) si vrea dovezi.Cum sa ii dovedesti stintific aceste descoperiri cand ele sunt facute de un necunoscut in aceasta meserie cu lopata si detectorul de metale?
  Aceste descoperiri sunt de o importanta nationala dupa parerea mea si nu se pot lasa pe mana oricui.
  Cu respect in tot ce realizati.

 7. Cum este posibil să lăsăm patrimoniul nostru istoric şi cultural la cheremul căutătorilor de comori? Ce fac cei de la
  Ministerul Culturii, de la Academie, de la nu mai ştiu care institute, abilitate în prospectarea arheologică şi aducere la lumină a inestimabilelor tezaure care, încă, se mai află ascunse în pămînt. Cum poţi să stai impasibil cînd comorile strămoşilo noastre sunt braconate şi vânduta în străinătate pe bani frumoşi? Braconierii găsesc comori inestimabile, mai ales din punct de vedere istoric, iar “cei abilitaţi” spun că nu pot cerceta pentru că cheltuielile sunt mai mari decât rezultatele, în mulţi tumuli găsesc “două trei cioburi”. Dacă rezultatele braconierilor sunt eficiente de ce nu procedează şi arheologii cu aceleaşi metode? Dar, problema este, cred eu, cea de teamă de a descoperii noi şi noi probe care să ateste, ce este ştiut de noi,gradul înaintat de civilizaţie şi dezvoltare a strămoşilor noştrii. Această frică îi determină să nu facă nimic, să se ascundă în spatele lozincfii”nu avem bani”. Aşa s-a procedat în ultimul timp, iar unele descoperiri făcute au fost ascunse sau nu au fost mediatizate, ba chiar le-au catalogat ca fiind false, chiar dacă dovezile arătau altceva. Nu putem numi aceşti oameni decît “trădători de neam şi ţară”! Mai zic stimabilii noştrii”iluştri” istorici şi arheologi că dacii nu aveau aur, după ce s-a dovedit că cele 500 de plăcuţe originale de la Sinaia au fost din aur, iar recent s-au descoperit la braconieri 10000 de monede dacice, dintre care peste 1000 din aur? Mai pot fi amintite brăţările dacice, din ce ştim noi. Este în avantajul nostru să descoperin piese extrem de valoroase peste hotare, vîndute de braconieri, iar statul român să le răscumpere pe sume importante? De unde sunt aceşti bani, nu cumva din banii noştrii? Deci, statul român nu face nimic să aducă la lumină comorile strămoşilor noştrii, iar când se descoperă obiecte de patrimoniu, undeva în lume, le cum,pără pe bani multi, ca să crească în ochii lumii! Deci bani nu sunt pentru cercetare, dar pentru recuperare sunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *