Descoperire arheologică inedită la Baia: Ce au găsit experţii în situl din perioada pre-Cucuteni

Categories ArheologiePosted on

Viţă de vie, cereale, dar şi peste trei sute de obiecte, unelte din piatră şi vase, din care două vase întregi, au fost descoperite de arheologii suceveni pe şantierul arheologic din Baia, unde a fost găsită cea mai mare locuinţă din prima fază a perioadei pre-Cucuteni.

Coordonatorul şantierului arheologic, Emil Ursu, a declarat pentru Mediafax că, în ceea ce priveşte viţa de vie, se aşteaptă rezultatele de laborator care să precizeze dacă aceasta era sălbatică sau domestică.

În ceea ce priveşte celelalte plante, între care cereale, acestea sunt analizate, la rândul lor, în special pentru a se stabili dacă se verifică teoria profesorului Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, cercetător care a fost prezent şi el pe şantierul de la Baia, privind schimbul de cereale între agricultorii din Europa şi Asia.

Emil Ursu a mai declarat că au fost descoperite în această zonă peste trei sute de piese, unelte din piatră şi vase, din care două întregi.

El a precizat că lucrările în acest şantier arheologic vor continua şi în anii următori.

Directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, a prezentat, în urmă cu două săptămâni, în comuna Baia, un al doilea sit pre-Cucuteni găsit în urma continuării cercetărilor începute în zonă anul trecut, fiind descoperită o locuinţă foarte mare, de aproximativ 92 de metri pătraţi, fiind cea mare locuinţă găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, datând din perioada 5200-5100 Î.Hr., locuinţele mari apărând o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni.

Locuinţa descoperită de către arheologii suceveni se păstrează bine, iar în afară de ceramică şi un număr de vase întregibile au fost găsite şi foarte multe unelte, piese unicat, cum ar fi un pandantiv de piatră, unicat în arealul pre- cucutenian, dar şi o vatră păstrată în integralitatea ei, pecum şi foarte multe râşniţe, ceea ce înseamnă că partea de prelucrare a grânelor era importantă.

Pe şantierul de la Baia a fost prezentă şi o echipă de la Cambridge, din care face parte profesorul Martin Kenneth Jones, unul dintre principalii specialişti mondiali în arheologie biomoleculară a cerealelor, care studiază modul în care se făcea, în acea perioadă, schimbul de cereale între Europa şi Asia, în special China.

Jones, care studiază de zece ani perioada în care s-a făcut iniţial schimbul de cereale între agricultori din Europa şi Asia, a început cercetările în China, unde a descoperit cereale aduse din Europa.

“Prima etapă şi cea mai importantă este cea legată de schimbul de cereale între agricultori. E greu de explicat modul în care s-a făcut acest schimb şi trebuie să folosim metode speciale de analiză. De aceea suntem aici şi suntem alături să folosim metode noi”, a explicat Jones.

De menţionat este că echipa de cercetători de la Cambridge, din care face parte şi un specialist chinez, îşi asigură finanţarea pentru cercetările pe care le face în situl de la Baia.
sursa: http://www.romaniatv.net/descoperire-arheologica-inedita-la-baia-ce-au-gasit-expertii-in-situl-din-perioada-pre-cucuteni_103210.html

6 comments

 1. De mult prea mult timp ne calcam istoria in picioare . Trebuie sa aflam odata adevarul pentru a putea merge mai departe. Daca ar fi avut altii aceste marturii din trecut cred ca ar fi avut tot atatea muzee pentru a nu pierde nimic. Noi le acoperim cu beton , distrugem ,fara a avea nici cea a mai mica ezitare…
  Sa facem voluntarit pentru a ne gasi ISTORIA!

 2. Aceste noi descoperiri completează tabloul bine reprezentat al unei culturi și civilizații de excepție. Eu sunt convins că mai devreme sau mai târziu, aceste incredibile acumulări cantitative, vor reuși să scoată din inerție și să dea o nouă perspectivă asupra gândirii și perspectivei întregii umanități.

 3. Iata ca de la o vreme sunt oameni pentru care am tot respectul, oameni care se straduiesc sa scrie istoria asa cum a fost ea si nu precum ne-a fost noua indusa. (Eu unul nu am crezut niciodata geneza poporului roman asa cum am invatat-o la scoala)

  Cred ca nici un om care are o gandire bazata pe o logica minima, nu poate sa creada ca un popor poate uita subit cine este si sa devina peste noapte alt popor…

  M-am gandit multa vreme ca nu exista argumente stiintifice care sa certifice evolutia poporului roman. Se pare insa ca abia acum, vom putea sti cine suntem cu adevarat.

  Multumesc celor care se straduiesc din greu sa rescrie istoria.

  Ma mai gandesc ca poate ar fi bine ca Romania sa-si schimbe numele in Dacia. Cine stie ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *