SUA trimite aproximativ 1,1 milioane de gloante confiscate din Iran in Ucraina

Categories StiriPosted on

Comandamentul central al SUA (Centcom), care supravegheaza operatiunile din Orientul Mijlociu, spune ca cartusele au fost confiscate de pe o nava cu destinatia Yemen in decembrie. Aliatii occidentali ai Ucrainei au avertizat recent ca liniile lor de productie se lupta sa tina pasul cu ritmul cu care Ucraina folosea munitia.

Centcom spune ca rundele iraniene au fost transferate luni in Ucraina.

S-a adaugat ca munitia era de calibru 7,62 mm folosita in pustile si mitralierele usoare din epoca sovietica.

Desi numarul este semnificativ, reprezinta un mic procent din sutele de milioane de cartuse deja expediate de aliati in Ucraina.

SUA au furnizat deja peste 200 de milioane de gloante si grenade.

Munitiile iraniene au fost confiscate initial de fortele navale americane de pe o nava apatrida numita MARWAN 1 la 9 decembrie, se arata in comunicat.

Guvernul SUA a castigat proprietatea asupra acestora in iulie printr-un proces cunoscut sub numele de confiscare civila, prin care un bun poate fi sechestrat daca se crede ca proprietarul sau este implicat in activitati criminale.

In acest caz, cererea a fost adusa impotriva Corpului Garzii Revolutionare Islamice din Iran, o ramura a fortelor armate iraniene insarcinata cu mentinerea guvernului tarii.

Intr-o declaratie, Centcom a declarat ca SUA „s-au angajat sa colaboreze cu aliatii si partenerii nostri pentru a contracara fluxul de ajutor letal iranian in regiune prin toate mijloacele legale”.

Iranul ii sprijina pe rebelii Houthi in razboiul civil din Yemen, dar transferurile de arme catre grup sunt interzise in temeiul unei rezolutii din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU.

Razboiul civil din Yemen a inceput in 2014, cand houthii au preluat controlul asupra capitalei Sanaa si au inlaturat guvernul tarii.

Guvernul inlaturat ramane autoritatea recunoscuta la nivel international in Yemen si este sustinut de o coalitie condusa de Arabia Saudita de tari din regiune, precum si SUA si Marea Britanie.

Din a doua jumatate a anului trecut, Iranul a fost acuzat in mod repetat ca a furnizat Rusiei arme, in special drone, pentru a fi folosite in razboiul din Ucraina.

Oleksandr Vasiuk, un deputat ucrainean care copresedeaza o comisie pentru cooperarea cu SUA, a declarat ca transferul „demonstreaza inca o data ca SUA este aliatul nostru puternic”.

„Aceste arme si munitii confiscate ar fi putut fi pur si simplu eliminate, dar Washingtonul intelege cat de important este pentru noi sa obtinem ajutor”, a spus el.

Dupa recentele turbulente politice din SUA, care afecteaza acum in mod direct ajutorul militar pentru Ucraina, Kievul este dornic sa sarbatoreasca orice pachet de sprijin pe care il primeste.

In timp ce 1,1 milioane de gloante ar putea fi mai putin esentiale decat tancurile sau rachetele cu raza lunga de actiune, fiecare va fi binevenit in timpul unui razboi de uzura.

Pentru Ucraina, exista, de asemenea, o usoara poezie in soldatii sai care trag cu gloante iraniene catre o forta care foloseste zeci de drone fabricate iranian.

Transferul vine pe fondul ingrijorarii crescande in randul aliatilor occidentali cu privire la capacitatea lor continua de a inarma Kievul.

Luni, la Forumul de Securitate de la Varsovia, adm Rob Bauer, presedintele comitetului militar al NATO, a declarat ca „fundul butoiului este acum vizibil”.

El a spus ca decenii de subinvestitii au insemnat ca, chiar si la inceputul razboiului, stocurile de munitie ale tarilor NATO au fost pe jumatate pline sau chiar mai goale.

El a adaugat ca guvernele si producatorii de arme trebuie sa „intensifice productia intr-un ritm mult mai mare”.

„Economia just-in-time, doar suficient pe care am construit-o impreuna in 30 de ani in economiile noastre liberale este in regula pentru o multime de lucruri – dar nu pentru fortele armate atunci cand este un razboi in desfasurare”, a spus el.

Ministrul britanic al Apararii, James Heappey, le-a cerut aliatilor NATO sa cheltuiasca 2% din venitul lor national pentru aparare, o tinta convenita de intreg blocul, dar care se asteapta sa fie indeplinita in acest an de doar 11 din cei 31 de membri ai sai.

Transferul munitiei iraniene vine si in timp ce administratia Biden cauta modalitati alternative de a oferi asistenta Ucrainei pe fondul opozitiei unora din Congres.

Oficialii avertizeaza de saptamani intregi ca banii alocati in prezent Ucrainei au fost aproape epuizati, dar presiunea membrilor dreptei republicane a impiedicat pana acum Camera Reprezentantilor sa aprobe fonduri suplimentare.

Marti, unii dintre aceiasi membri au castigat un vot pentru detronarea presedintelui Camerei Kevin McCarthy, o miscare care va amana orice vot privind ajutorul suplimentar pana dupa instalarea unui inlocuitor, ceea ce nu se va intampla cel putin pana la jumatatea saptamanii viitoare.

Chiar si atunci, orice viitor Presedinte care aduce un vot pe aceasta problema este aproape sigur ca se va confrunta cu o opozitie similara.