Descoperire arheologică în nordul Dobrogei

Categories ArheologiePosted on

O statuie-menhir din calcar, în bună stare de conservare, a fost descoperită în apropierea localităţii Peceneaga, din judeţul Tulcea. Obiectul, care este al doilea de acest fel găsit pe teritoriul Dobrogei, a fost scos la lumină cu ocazia unei cercetări de teren realizate de doi specialiști ai Institutului de Cercetari Ecomuzeale Tulcea.

Arheologii Mihaela Iacob și Dorel Paraschiv au identificat statuia printre pietrele adunate la baza unei movile funerare. Are o înălțime de 1,75 metri şi înfăţişează un personaj masculin, cu capul și gâtul bine profilate, şi are schiţate – pe corpul monolit – toate detaliile anatomice, precum şi o armă, relatează obiectivtulcea.ro Specialiştii au stabilit că obiectul datează de la începutul epocii bronzului.

Denumirea de „menhir”, asociată acestui tip de monument preistoric, vine din limba bretonă și înseamnă „piatră lungă”. Statuile-menhir sunt, de regulă, construite dintr-un singur bloc de piatră nefasonat, așezat vertical. De cele mai multe ori erau folosite într-un context funerar sau ca obiecte de cult. Statuile antropomorfe erau incluse în sanctuare sau fixate în poziție verticală pe movilele funerare ale unor persoane cu un anumit statut social.

În Dobrogea mai este cunoscută o singură statuie-menhir, care a fost descoperită în 1924, cu ocazia construirii terasamentului căii ferate Medgidia-Babadag, şi care este expusă acum la Muzeul Cetăţii Histria. În țara noastră, astfel de descoperiri au mai fost făcute în Transilvania (în zona dintre localitățile Baia de Criș și Țebea, la Ciceu-Mihăiești, Florești, Gherla și Pianu de Jos). Statuia-menhir de la Peceneaga va fi expusă la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea.

Sursa: https://ro.stiri.yahoo.com/descoperire-arheologic%C4%83-%C3%AEn-nordul-dobrogei-143849938.html

Lasă un răspuns