Morminte tracice descoperite pe traseul gazoductului România-Bulgaria

Categories ArheologiePosted on

O necropolă cu peste 100 de morminte a fost descoperită pe traseul interconexiunii de gaze dintre România şi Bulgaria.

Necropola descoperită de o echipă de arheologi condusă de Deian Dragoev, de la Muzeul de Istorie din Ruse, se află nu departe de orăşelul bulgăresc Marten. Cele mai vechi morminte datează din epoca tracilor, sec. 5-4 î.Hr., a anunţat echipa de arheologi, în cadrul unei conferinţe de presă la Ruse, Moldpres..

O parte dintre descoperiri sunt foarte interesante, precum un soldat decapitat, câini şi alte animale, bijuterii din aur şi din argint. Printre obiecte se află ceramică şi sticlă din epoca romană. Cea mai mare parte dintre morminte datează din timpul primului regat bulgar (sec. 7-10 d.Hr.).

Arheologii susţin că mormintele tracice dovedesc că undeva în zonă a existat o aşezare a tracilor, necunoscută deocamdată pentru ştiinţă. Urmează ca descoperirile să fie expuse la Muzeul de Istorie de la Ruse.

 

sursa; www.ziuaveche.ro

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

14 comments

 1. Incet-incet o sa se ajunga la estimarile mele, ma refer la populatia Daciei in vremea lui Burebista, cam 6 – 8 milioane.
  Daca ar fi inscrise pe harta TOATE asezarile dacilor am avea o imagine completa. Apoi cate mai sunt banuite ca fiind ale lor, cu urme vagi, dar suficiente. Hartile de pe net sufera, sunt in lipsuri mari.

  Traci, traci, dar tot daci. Pe undeva prin zona mai este o “trans”- colonie romana care a ajuns din nord la 270 – 271

 2. Am avea nevoie de fluxurile de populatie din si dinspre Dacia romana, surse si restul, sa le centralizam. Apoi sa vedem daca au ramas si unde.

 3. Spre 900 000 cat spune Parvan, harta Wiki, intre Imperiu si pe ‘frontiere’ cam toate naturale, cu un nr de cetati cum este cea de la Bratislava si cu armate de 20 – 30 000 de oameni, usor de miscat si nu prea greu de aprovizionat, cum apare pe Table, cum este cea pe care i-a trimis-o lui Pompei. Armatele astea inchideau cele 3-4 culoare pe care se puteau inscrie fortele adverse. Cezar concentrase deja 9-11 legiuni sa atace Dacia. Cu doua armate a cucerit litoralul de la Liman la Balcani si mai avea nevoie de inca doua care sa securizeze zona, in functie de configuratia politica de la 55 – 54. Celelalte 5 sau 6 erau dispuse unde trebuia, cel putin una de interior pregatita sa intervina in cazul unei revolte tarabostes. Armatele au stationat unde au fost sau vor fi gasite “silozuri”, abia pe la 60 cred ca a avut armata asa cum a vrut-o. Un lucru nu am putut sa inteleg, de ce pana la 44, avea cam 70 de ani, nu si-a desemnat succesorul. E ceva care imi scapa.

 4. de-a lungul unor perioade lungi de timp ceea ce spui se sustine.
  Sa revenim la Batran. El pregatea ceva, de proportii mult mai mari decat tot ce realizase pana atunci. Unele lucruri sunt inevitabile. Armata trimisa lui Pompei mai avea o misiune, Burebista era interesat sa-si dea seama in ce conditii isi poate deplasa fortele pe acel spatiu, care este cel mai bun culoar, de reactia si optiunea celor ocupati, la urma-urmei de acelasi sange. Batranul era constient ca este singurul care are autoritatea sa tina Neamul Unit, fiinca, vezi tu, marii sai generali alaturi de care lupta erau regii de drept ai celorlalte ramuri – carpi, costoboci etc.

 5. parvan spune ca cel putin pana la alpii austriei bratislava era granita fixa a imp lui burebista. doar ca aceasta granita imperiala se pare ca a variat. spune iordanes. ca la un timp gotii au pustiit teritoriile germanicilor iar strabon confirma acest lucru spunand despre teritoriile getilor ca acestea incep de acolo de unde se termina padurea hercina (muntii padurea neagra)din germania de azi. si spune strabon ca imediat cum se termina aceasta padure urmeaza teritoriul locuit de geti care la inceput este ingust iar apoi se largeste si trece peste elba oder si ajunge pana la vistula si pripet(ucraina-belarus). unii dintre suebii care locuiau la capatul padurii hercine si aveau hotar lipit de a getilor spune iordanes ca s-au amestecat cu getii. unii dintre neamurile acestea traco-getice au revenit mai apoi in regiuna pontica de unde au plecat.

 6. dar totusi cele mai multe triburi traco-getice care au revenit inapoi au fost cele de la marea blatica, polonia deoarece erau desigur si mai aproape de stepele ucrainei.

 7. sunt fascinata de subiect si apreciez cunostintele si elocinta d-voastra, a celor care comentati aici.
  recunosc, eu sunt doar o novice in domeniu si ma framanta de ceva timp o intrebare concreta si destul de pragmatica:
  de ce, daca zacamintele de aur exploatabile si exploatate erau pe teritoriul actual al Romaniei, descoperirile arheologice cele mai “bogate”, cercetate si popularizate la noi in ultimii zeci de ani, contin doar “fragmente ceramice” si, eventual, unelte de bronz sau/si fier, in timp ce in Bulgaria se descopera tezaure fabuloase de AUR??

 8. Conteaza mai putin daca, unde si cate sunt tezaurele DE AUR, o parte sunt la Viena, altele in muzeele noastre, altele in colectii particulare. ADEVARATA MOSTENIRE NU SUNT ACESTE TEZAURE. Abia cand vom intelege acest lucru vom fi puternici si de neinvins.

  ROMÂNIA!

 9. Eu am strîns în jurul nostru nobila adunare a neamului străbun ca să ducă cu tobe plîngerea şi să o dea lui Zabelio. El va cîntări şi va judeca murdara poveste. Pînza netigită(gogomănia) pentru şters picioarele ne-a dat-o românului Pantelo Goie. Să fie prins la moşia lui să-l luaţi şi să-l aduceţi la strălucita Sarmisetuzo a geţilor. Vita murdară din el, cu coarnele îndoite înapoi să-şi pună pe cap miţe de oaie cît eu voi sta în fruntea adunării. După noua trasă(judecată) vei fi luat şi gonit Goe şi vei pieri sărac pentru că eşti un gunoi viu. Cercetează îngerii, renunţă la jumătate din îngînfarea ta şi roagă-l(cere-i îndurare lui) pe Diegio. Să nu-i mai bîzîi(sîcîi) pe dreptcredincioşii adunării(preoţii judecători)!

 10. Zisa (judecata) cetăţii geţilor este plină de durere şi te ceartă pe tine în slujbă să dai socoteală pentru polc. După capul(înţelepciunea) sincer al sfîntului Zoe ai jertfit oastea neamului cu o ciudă nemăsurată pentru care trebuie să răspunzi(să fii pedepsit). Cît timp vei sta în cetatea getă vei fi tras (lovit, tîrît) şi vei fi gonit cu murdărie şi îi vom da acestui aducător de rele, pîine subţire şi mică, tare ca osul. Zabelo, vei da pintenii cu care te-am înnoit(numit comandant) pe care ţi-i vom lega de cap să fii alergat. La sărbătorile neamului toţi geţii să aibă întîietate în faţa acestui om încăpăţinat. Conducători şi preoţi judecători Dapisio împreună cu Zoirasieo. Adusă nouă şi privită cu atenţie vie, a fost cercetată de sărbătoarea Pălii şi unsă cu semnul crucii(judecata sfîntă). Acest înfumurat a fost trintit şi tîrît apoi alergat şi gonit cu biciul pentru că este un nimic. Iată Zoe! acest nimic este ori caca ori maca (raţă).

 11. Hotărîrea clerului şi a conducătorului. Duro Cozen du-te fuga în cătunele dese (pline) de români avuţi, adună-i cu cai buni de călărit, însoţeşte-te cu ei şi izbeşte (fă război) în Mesio. După ce vei face această întîietate, în şir (următoarea) vei schimba direcţia şi vei decide să observi şi să discuţi îndelung cu regele Bilo al sarmaţilor. Cu o corabie să fii cu rugămintea noastră la iazigul Umo să ne sprijine fără înşelătorie, altfel neamul meu va peri. După terminarea şederii, să aduci pentru războiul nostru pe faimoşii arcaşi sarmaţi. La fel să aduci pe credinciosul iazig Gerentea. Eu Duro Radu împreună cu sarmaţii şi iazigii ne-am strîns şi am trecut prin trei păduri pînă am format un cerc(corp) împreună cu românii lui Duro Cozen. Înrăiţii prăştieri ai lui Bilo au ieşit din întăritura lor pe un soare care dădea să te topească. Aşa am spus: împreună biruinţă sau va sosi strigătul de sfîrşit (întunericul) pentru toţi românii. În frunte cu Diogio am purces fiecare şi am mers la războiul lui(locul lui de luptă) şi cu credinţa lui. Trasă(turnată) în sfînta Sarmisetuzo.

 12. Cristi, te rog spune-mi de unde sunt traducerile alea de mai sus si din ce perioade sunt? Foarte interesanta toata discutia de aici, am aflat multe lucruri pe care nu le-am gasit prin cautarile mele pe site-uri de profil.
  Trag concluzia ca numele Radu e din antichitatepe la noi? E nume dacic?
  Bravo!

 13. introdu pe google mandru t 74. acolo sunt o parte din traduceri. alte traduceri introdu olariu arimin traduceri tablite sinaia si inca unul este dacia org traduceri tablite sinaia.

 14. nu trebuie sa ne mire iar alta dovada ca acest lucru este adevarat si ca getii au avut acest nume este si faptul ca gotii au avut ca lider pe radagaisus atunci cand au invadat pen italica in 408 ajungand pana la florenta. si nu a reusit nimeni sa-l opreasca decat dupa un jumat de an de catre stilicon.

  asadar avem:

  rada si gaisus sau gaiso iar gaiso este un alt nume care apare pe tablitele de la sinaia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *