Hasotti: Sarmizegetusa va fi rezervatie arheologica, dar are nevoie de paza

Categories ArheologiePosted on

Sarmizegetusa Regia va deveni rezervatie arheologica, dar are nevoie de supraveghere si de paza, deoarece acolo se desfasoara un “jaf arheologic”. Afirmatiile au fost facute de ministrul Culturii, Puiu Hasotti, dupa respingerea, de catre Senat, a unei propuneri legislative care viza cetatile dacice din Muntii Orastiei si Sarmizegetusa.

Senatul a respins, marti, propunerea legislativa pentru declararea de rezervatie arheologica si bun de utilitate publica de interes national a unor zone din teritoriul localitatilor Sarmizegetusa, dar si a Complexului cetatilor dacice din Muntii Orastiei.

“Este o propunere legislativa care se repeta de multi ani, a fost respinsa pentru ca erau in acelasi act normativ introduse monumente care se afla pe niste suprafete cu regim juridic diferit – unul e in domeniul public, altul e in domeniul privat, la autoritati locale samd”, a explicat Puiu Hasotti, pentru Ziare.com.

 

Jaf arheologic la Sarmizegetusa, este nevoie de paza

 

Acesta a enuntat si prioritatile pentru Sarmizegetusa Regia: supraveghere si paza, dupa care situl va fi declarat rezervatie arhgeologica.

“Este important sa se asigure supravegherea si paza, pentru ca acolo pur si simplu este un jaf arheologic. Se duc cu detectoare de metale si culeg coson, culeg chiar si faimoasele bratari din aur. Va fi o rezervatie, sigur ca da. Se va face un muzeu la poalele Sarmizegetusei”, a afirmat senatorul liberal.

Ministrul Culturii a precizat ca, la Sarmizegetusa, “ministerul a dat mai multi bani pentru cercetati arheologice decat s-au putut consuma”.

“Sarmizegetusa si cetatea dacica si cea romana sunt prioritati si vor ramane, indiferent de cine va fi ministru. Au fost, sunt si vor ramane prioritati pentru Ministerul Culturii. (…) Puteti sa pariati pe acest lucru (ca vor fi rezervatii arheologice – n.red.), numai ca trebuie facute respectandu-se legislatia in vigoare”, a declarat acesta.

 

Nu e suficient sa fie declarate rezervatii arheologice

 

“(…) Sunt proprietati diferite, daca le declari rezervatie arheologica, mai departe ce faci? Lucram la un act normativ astfel incat rezervatia arheologica sa fie pazita. Nu este suficient sa spui ‘declar rezervatie arheologica’. Bun, si mai departe? In proiectul pe care l-am discutat cu CJ se include si construirea unui drum de acces catre Sarmizegetusa Regia, de acces pentru turisti.

Trebuie sa asiguri paza, trebuie sa asiguri expunerea, trebuie sa ai un acord intre institutiile care cerceteaza, unde ramane patrimoniul, cine cerceteaza. Toate trebuie vazute intr-un context foarte larg, nu pur si simplu declari rezervatie arheologica si gata, crezi ca ai rezolvat totul. Nu”, a mentionat Puiu Hasotti.

Senatorul a adaugat ca va aparea o institutie “care inseamna un muzeu al Sarmizegetusei” si care se va construi la poalele dealului cetatii.

 

Unde va ramane patrimoniul dacic

 

Ministrul Culturii a explicat si unde trebuie sa ramana patrimoniul cetatilor dacice, cu precadere obiectele foarte valoroase.

“Patrimoniul trebuie sa ramana la Muzeul Civilizatiei Dacice sau la micul muzeu care se va construi. Numai patrimoniul care necesita instalatii de securitate foarte sofisticate trebuie sa stea institutii muzeale care au astfel de instalatii. Daca se descopera bratari dacice din aur, astea trebuie sa stea fie la Muzeul National de Istorie, fie la Muzeul Transilvaniei, care au astfel de instalatii de supraveghere si de vitrine”, a explicat Hasotti.

 

Act normativ pentru trecerea cetatilor dacice in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara

 

Ministrul Culturii este “aproape gata” de un act normativ prin care sa fie trecute 248 de hectare, “care inseamna toata aria cetatilor dacice”, de la Ministerul Mediului – Romsilva -, in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara, “care sa se ocupe de protejare, inclusiv cu instalatie de surpaveghere cu raze infrarosii”, iar astfel sa se rezolve, din punct de vedere juridic, problema diferitelor tipuri de proprietate in care sunt incluse cetatile dacice.

“Hotararea de Guvern trebuie propusa de Consiliul Judetean, dar este discutata cu noi, cu Ministerul Culturii, iar noi am discutat Ministerul Mediului, cu Ministerul Apararii si cu Ministerul de Interne, prin care se va trece in administrarea CJ Hunedoara o suparafata de 248 de hectare care cuprinde cetatile dacice”, a mai aratat ministrul Culturii.

Puiu Hasotti a prezentat, pe 20 iunie, cand a fost propus ministru al Culturii in locul lui Mircea Diaconu, prioritatile Ministerului Culturii – cetatile dacice din Muntii Orastiei si cetatile greco-romane de pe limesul dunarean.

“Pot sa va spun o chestie absolut generala. Este un minister mai special in sensul ca in afara de viitor se mai ocupa si de trecutul acestei tari. Si din punctul meu de vedere, ca istoric, dar aici s-ar putea sa fiu subiectiv, cred ca prioritatea ar fi conservarea patrimoniului cultural identitar romanesc. Si avem ce conserva. Ma refer la complexul de cetati din Muntii Orastiei si la cetatile greco-romane de pe limesul dunarean, in primul rand. Dar si la statiunea Cucuteni, si mai multe”, a declarat Puiu Hasotti, pe 20 iunie, pentru Ziare.com.

 

sursa: www.ziare.com

12 comments

 1. Va mira ceva ? Pe mine nu ma mai mira nimic, am inteles ca acolo exista prop. privata si ca nu e usor, dar nu ceva imposibil, se pot rascumpara, nu sunt bani?, sa-i ia de acolo de unde se duc pe apa sambetei. Sunt la Roma si vreau sa va spun ca exista in centru un magazin de mare brand care are amplasarea deasupra unui sit arheologic, podeaua e in sticla pe anumite porziuni iar toate refertele sunt protejate cu sticla. Proprietarul acelui magazin a primit autorizatie cu conditia de a proteja tutto pe banii sai. Deci, acel proprietar in afara faptului ca plateste chirie si nu e mica va asigur, a trebuit sa scoata din buzunar banii pentru protejarea tuturor refertelor si in acelasi timp e si paznic pentru ca e responsabil de orice dauna adusa.

 2. În sfîrșit, a început, cu bine, sper. Are dreptate ministrul cînd spune că păstrarea patrimoniului național este o prioritate. Succes pe mai departe!

 3. Asa, si?? Ce daca anumite situri arheologice se afla pe domeniul privat? Dupa asta se vede “cultura” celor care detin proprietatile. Sau e rea-vointa, sau cetatenii respectivi asteapta recompense banesti pentru “onoarea” pe care o fac “adapostind” vestigiile. este bine de stiut si CINE sunt proprietarii respectivi. Oare cati dintre domniile lor au citit in viata mai mult decat “Cartea de bucate”? Nu stiu cum se procedeaza in alte state alel lumii- fie europene, fie din restul lumii civilizate/ Cam tot asa? Statul si, implicit, Ministerul de cultura din tarile respective, duc “munca de lamurire” ani intregi cu cetatenii? Si oare DE CE , tocmai Parlamentul roman, respinge propunerea legislativa de ani de zile? Careva dintre alesi sunt rude cu proprietarii terenurilor de la Sarmizegetusa? Si cel mai important lucru: TERENURILE CU PRICINA AU FOST DINTOTDEAUNA ALE CETATENILOR RESPECTIVI SAU AU FOST DOBANDITE PE CAI MAI PUTIN ORTODOXE?

 4. Desi nu sunt de felul meu un pesimist, citind citatele din articol nu-mi ramane decat sa scriu ca :
  – daca exista vointa, exista cai de solutionare (if there is a will, then there is a way)

  E clar ca nu se doreste nimic. Drumul exista : de ce atata caz ca se va construi un drum ?!

  “E nevoie de paza!” Ei si! Pe transfagarasan, la conducta de aductiune de la Baraj catre Arefu este un soldat.

  Cand se descopera urmele unei biserici care atesta vechimea crestinismului in Romania imediat se gasesc bani.

  At trebui sa cerem raportul financiar sa vedem cum si de ce nu s-au cheltuit fondurile alocate.

  Din pacate OAMENII pasionati si OAMENII cu bani nu s-au intalnit cu specialistii care sa doreasca sa faca pasii necesari pentru a gasi solutiile.

  Iata un exemplu din Bosnia (este DOAR un bun exemplu in care un om pasionat cu bani realizeaza ceva important, chiar daca este posibil sa arunce banii pe fereastra – a cheltuit 500000 USD – minutul 7.10 in filmul de la linkul 1):

  http://www.youtube.com/watch?v=oyq22nY1b3o
  http://www.youtube.com/watch?v=KFEuDKC4Oeo&feature=relmfu

  http://www.semirosmanagic.com/en/index.html

  O sa vedeti ca exista si explicatii economice de ce adevarul acceptat nu este pus la indoiala (asa cum se considera ca Terra este centrul Universului):
  – turistii care nu ar mai merge in Egipt ci ar merge in Bosnia [de la minutul 5:50 al filmului de la linkul 1)
  – echipele care sapa tunelele in Bosnia cauta Cupru (asta e chiar hilar – ha ha – de ce sa utilizeze metode lente specifice arheologilor??) [de la minutul 8 in filmul de la linkul 2]

  Solutia ar fi ca un bun agent de vanzari cu un bun contabil sa bata la usile celor din lista Forbes 300 din Romania si sa-i intrebe voalat „esti suficient de Roman incat sa dai bani pentru excavarea arheologica de la Sarmizegetusa ? Egiptenii sapa in draci in Valea Regilor, noi stam cu mainile in san. Decat sa dai x lei pentru echipa de fotbal, ofera 0.01 % si echipei care sapa la Sarmizegetuza. Alege-ti tu contabilul ca sa fii sigur ca nu-ti cheltuim banii aiurea. In plus, daca vor veni y turisti anual poti sa ai profit SAU banii obtinuti din vanzarea de bilete etc pot fi utilizati pentru continuarea sapaturilor”.

  Apropo de sapat in orice movila care „exista datorita eroziunii solului” iata si alte linkuri:

  http://www.youtube.com/watch?v=JQdMIaH64p8&feature=related

  http://geografilia.blogspot.ro/2011/08/piramidele-de-pamant-de-la-sona-judetul.html

  http://geografilia.blogspot.ro/2011/08/piramidele-de-pamant-de-la-sona-judetul_17.html

  ([email protected] : tipul asta a fost in interiorul uneia

  http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=mozaic&s_id=107452

 5. Excelenta idea de a declara rezervatie arheologica toata zona cetatilor dacice din M. Gradistei.
  Paza e fundamentala. Nu uitati sa-l angajati pe cel ce pazeste in fapt zona de ani de zile, neplatit, din patriotism – domnul Brilinschi.
  Ma gandesc sa se grabeasca declararea rezervatiei sub Hasoti – nu se stie ce se mai intampla politic la noi !

 6. 1.Ma mira ca sunt terenuri private intr-o zona, totusi, muntoasa. Asa ca, cine a avut aprobarea sa achizitioneze aceste terenuri; cine a avut aprobarea sa vanda asemenea terenuri? Nu s-a cerut/ facut descaracare arheologica fiind terenuri din zona cu potential arheologic?
  Scuzati-ma, si in acest moment exista LEGISLATIE suficienta,; Nu EXISTA responsabilitate!
  In primul ran dl ministru sa ceara autoritatilor responsabile sa verifice modul in care s-a dobandit terenul de catre unul si altul (nu conteaza calitatea lor) si daca l-a dobandit in mod nelegal sa se anuleze dreptul de proprietate iar daca a dobandit legal terenul, prin declararea rezervatiei arheologice sa se faca exproprieri cala autostrazi.
  Problema rezolvata in maxim 1-3 luni!
  Legea adoptata de parlamentari nu trebuie sa tina cont de situatia juridica a terenurilor n cauza ci de INTERESUL NATIONAL!
  Daca iei la bani marunti opinia ministrului culturii, ori e nestiutor ori e rau intentionat.

 7. In Cetatea de pe Insula Rodos locuiesc familii intregi dar nu au voie sa-si tencuiasca/zugravesca macar peretii, trebuie sa ramana exact cum au fost si sa faca reparatiile necesare …nu indrazneste nimeni sa faca altfel ca exista amenzi si …evacuari!!!!

 8. Da, daca nu se vor grabi poate ca dupa noile alegeri va veni iar la Ministerul Culturii UDMR-ul si ei nu au interes in a pastra si conserva vestigiile DACICE , nici decum a mai face sapaturi pentru noi descoperiri privind radacinile noastre.

 9. Se impune ca aceasta problema sa fie tratata ca si una “de interes national”. Ca urmare, va propun ca toate materialele existente sa fie puse impreuna si prezentate Parlamentului, insotite de o propunere legislativa care sa autorizeze o actiune ampla pe intreg teritoriul Romaniei, desfasurata de arheologi,istorici,organizatii civile interesate in finantare si Armata Romana.Spun armata, pentru ca are in componenta sa istorici si specialisti, dar si pentru ca este nevoie de protectie si protejare a unor comori ce privesc nu doar poporul nostru ci si intreaga umanitate. Parlamentarii, daca sunt adevarati Romani, nu au voie sa spuna nu, sau sa invoce lipsa fondurilor.Sunt convinsa ca, odata acceptat acest proiect, multe organizatii straine, voluntari, isi vor oferi sprijinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *