Descoperire unică la Sarmizegetusa

Categories ArheologiePosted on

Un obiect unic pe întreg teritoriul fostei Dacii a fost descoperit recent în situl arheologic  Sarmizegetusa Regia din Muntii Orăştiei, anunţă arheologii hunedoreni. Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru piese decorative din metale preţioase.

Obiectul a fost descoperit în urma unei furtuni care a dezrădăcinat un fag bătrân din situl arheologic şi a fost predat unui muzeul din Deva, relatează opiniatimisoarei.ro. Evenimentul a fost anunţat în presa locală la finele săptămânii trecute şi confirmat luni de Consiliul Judetean Hunedoara, instituţie care administrează situl din Munţii Orăştiei.

„Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute. Piesa de o valoare inestimabilă a fost recuperată imediat de către reprezentantul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia şi predată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva”, se arată în comunicatul CJ Hunedoara.

Conform reprezentanţilor instituţiei, după ce piesa va fi studiată de către colectivul ştiintific al şantierului Arheologic „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, aceasta va intra în circuitul muzeal, fiind înregistrată în inventarul MCDR Deva.

Sursa: https://ro.stiri.yahoo.com/descoperire-unic%C4%83-pe-%C3%AEntreg-teritoriul-fostei-dacii-a-avut-loc-la-sarmizegetusa-060632538.html

21 comments

 1. Sergiu, nu fi copil! Tu stii cine este actualul ministru al culturii? D-l respectiv este mai interesat sa finanteze gruparile extremiste maghiare decat sapaturile de la sarmizegetusa.

 2. ia vezi cine e ministrul culturii? nu cumva un ungur? crezi ca va da 1 ron pt arheologi? ce interes are? sa se descopere ce? ca sunt niste venetici? haida de!

 3. este un raspuns extrem de simplu……………..asta implica buget pentru cercetare, buget care in fiecare an devine din ce in ce mai redus, si sincopele in finantare sunt enorme
  si un sit arheologic implica finantare continua, oameni disponibili, cu o pregatire adecvata, cu o mare motivatie, dar care trebuie sa fie finantata, macar minimal, si asta din pacate nu se face

 4. Din lipsa de fonduri si din cauza climei. Problematica fonduri e arhicunoscuta, problematica clima tot pe acolo. Nu se pot face sapaturi daca iti ploua peste 50% din timp si sa nu uitam ca exista si o iarna pe meleagurile noastre.

 5. Sapaturi arheologice “continue” nu exista pentru ca avem 4 anotimpuri, primavara, vara, toamna, iarna si doar vara se poate sapa datorita conditiilor meteo nefavorabile. Nu stiu daca ai fost pe acolo prin zona sa te prinda o ploaie si sa vezi ca nu se mai opreste. Sapi tu atunci?
  Sapaturi SISTEMATICE (adica in fiecare an, in continuarea sapaturilor precedente) se fac inca din perioada comuniste, dar oamenii care nu sunt informati sunt primii care pun intrebari stupide.

 6. Limbile latine (LA TINE) vine de la tine si de la mine adica de la noi d’acia D’ACIA, D’aci, D’ici, Ducth, Deutsche, D’acia, Da qui, Da quoa, De aqui din toata EUROPA – avand si descoperirile arheologice de peste 7000 de ani in jurul Carpatilor, a Marii negre si bineinteles de-a lungul DUNARII. Sculptura Ganditorul de la Hamangia si Sotiei lui de acum 7000 ani

 7. de ce nu se executa lucrari arheologice?pai va zic eu ,nu cred ca-si doresc mai marii acestei tari care s-au vandut bine occidentului,ne-au invrajbit unii impotriva altora sa ne negam trecutul ,sa vindem tot ceea ce este de vanzare problema este ce ne facem cu sufletul ,il vindem si pe el?vom lua de bu ceeace ne zic ei ? ce de fapt sunetem u popor de tradatori sau ne vom face vocile auzite ?e trist ce nu a reusit comunismul anii de teroare traiti de bunicii si parintii nostrii au reusit “revolutionarii emanati ” distrugandu-ne trecutul valorile morale tot ce are mai frumos acest popor SUFLETUL SI ISTORIA !

 8. Nu stiu cati dintre voi ati vizitat deja Sarmisegetuza Regia, dar este o adevarata aventura intr-o masina normala, cu garda normala (si nu un 4×4), dat fiind drumul prost de aproape 20 km, si asta este o lipsa de implicare a autoritatilor locale, si nu numai, pentru amenajarea si promovarea unui obiectiv de interes national si international.
  As sugera D-lui Roxin sa faca mai multa propaganda si legata de infrastructura rutiera indispensabila unui acces catre un obiectiv istoric, caci poate partidele politice vor dori in prag de campanie electorala sa castige niste ‘puncte’ si vor realiza o investitie si in acest loc.

 9. Intradevar acum aprox. 1 an de zile Vladimir Brilinsky se lauda ca a descoperit aceasta matrita la radacina unui fag care a fost smuls in timpul unei furtuni.De ce apare informatia ca si cum de putin timp s-a descoperit aceasta matrita???

 10. hm, ce e la suprafata pamantului e cat e, putintel, in zona aceea si nu numai exista vestigii si artefacte ale unor civilizatii mult mai vechi, ba chiar foarte vechi, acelea au avut atingere CON. Prin intermediul celor autohtone credem, dar nu e exclus un contact direct, au mostenit dacii cate ceva, calendarul, lasere avansate, aparate care puteau sa leviteze obiecte foarte grele, de zeci si sute de tone. Dovada sunt taieturile realizate in anumite conditii, gaurile si modul in care au fost slefuite anumite roci. Bariere energetice care protejeaza anumite locatii si care se activeaza in anumite conditii, ba chiar bariere energetice permanente mai exista si azi in Carpati.

 11. Nu exista scuza ca nu se poate sapa datorita ploilor din zona pentru ca exista corturi sau prelate ce se pun rapid peste locul ce trebuie sapat.Nu avem interes ,asta-i clar,pentru ca multi “mari” istorici de biblioteca si-ar vedea lucrarile duse le topit sau puse la panou drept “asa nu se face cercetare istorica”
  drumul nu ii deloc rau ,doar ca nu-i asfaltat dar se poate ajunge cu orice masina mai putin cu una de formula 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *