Descoperire unică la Sarmizegetusa

Categories ArheologiePosted on

Un obiect unic pe întreg teritoriul fostei Dacii a fost descoperit recent în situl arheologic  Sarmizegetusa Regia din Muntii Orăştiei, anunţă arheologii hunedoreni. Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru piese decorative din metale preţioase.

Obiectul a fost descoperit în urma unei furtuni care a dezrădăcinat un fag bătrân din situl arheologic şi a fost predat unui muzeul din Deva, relatează opiniatimisoarei.ro. Evenimentul a fost anunţat în presa locală la finele săptămânii trecute şi confirmat luni de Consiliul Judetean Hunedoara, instituţie care administrează situl din Munţii Orăştiei.

„Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute. Piesa de o valoare inestimabilă a fost recuperată imediat de către reprezentantul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia şi predată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva”, se arată în comunicatul CJ Hunedoara.

Conform reprezentanţilor instituţiei, după ce piesa va fi studiată de către colectivul ştiintific al şantierului Arheologic „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, aceasta va intra în circuitul muzeal, fiind înregistrată în inventarul MCDR Deva.

Sursa: https://ro.stiri.yahoo.com/descoperire-unic%C4%83-pe-%C3%AEntreg-teritoriul-fostei-dacii-a-avut-loc-la-sarmizegetusa-060632538.html

Lasă un răspuns