Cetate misterioasa, gasita in Moldova cu Google Earth si lasere. Tehnologiile din viitor care dezvaluie trecutul romanilor

Categories ArheologiePosted on

La cateva minute de Iasi, arheologii au facut una dintre cele mai enigmatice descoperiri din tara noastra. O cetate intinsa pe 40 de hectare, cat un sat din zilele noastre

Cine a construit-o aceasta cetate imensa, de zeci de ori mai intinsa decat Castelul Huniazilor ori Cetatea Neamt? Arheologii nu au inca un raspuns, in schimb au multe semne de intrebare. Mai ales ca descoperirea nu a fost facuta cu ajutorul metodelor traditionale ale arheologilor, ci al unei aplicatii accesibile oricui are un calculator: Google Earth. Daca priviti cu atentie in zona de dealuri dintre comunele iesene Scobinti si Ceplenita, o puteti vedea, la fel cum au facut si arheologii.

Istorie redescoperita cu Google Earth
Profesorul Vasile Cotiuga de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi a studiat aceasta misterioasa fortificatie, despre care a dat detalii in exclusivitate pentru www.stirileprotv.ro. “Este vorba de o incinta mare de 40 de hectare”, spune arheologul iesean,”cu doua porti mari de intrare. Se poate vedea si pe Google Earth”. In imaginea din deschiderea articolului puteti vedea un detaliu cu una dintre aceste porti.

Potrivit lui Vasile Cotiuga, care a facut mai multe prospectiuni in zona, fortificatia are un e inconjurata de un zid construit din pamant (“val”) la care se adauga un sant si o palisada. Mai multe informatii ofera imaginile aeriene obtinute gratie tehnologiei moderne: Google, dar si camerele montate pe drone, au venit in ajutorul arheologilor romani.

 

Imagini secrete, dezvaluite dupa jumatate de secol
Paradoxal, a fost nevoie de Google si de drone pentru a descoperi o cetate despre care se stia de mai bine de jumatate de veac. In anii ’50, aviatia militara a facut o serie de fotografii aeriene in care se vedea clar conturul misterioasei constructii de la Scobinti, dar acestea au fost secrete in perioada regimului comunist.

Abia dupa 1990 imaginile au putut fi utilizate si de cercetatori, insa acestia ar avea nevoie si de alte fotografii aeriene pentru a avea o imagine mai clara asupra fortificatiei. “Din pacate, ca de obicei, nu sunt bani”, spune Vasile Cotiuga. Specialistii ieseni vor incearca totusi anul acesta sa realizeze un zbor cu un avion de mici dimensiuni

Intrebarea e insa cand a fost inaltata cetatea, dat fiind ca pentru o asemenea constructie e clar ca a fost necesar un efort considerabil. Arheologii nu au un raspuns. Putinele fragmente ceramice pe care le-au gasit nu-i ajuta la nimic: ar putea la fel de bine sa fie veche de 3.000 sau de 300 de ani. “Poate fi epoca bronzului, poate fi o tabara din secolul al XVIII-lea”, spune Vasile Cotiuga.

Cu laserul printre monumente
Reconstituirea cetatii ar putea contribui la deslusirea misterului. Cercetatorul stiintific Andrei Asandulesei isi propune sa faca o macheta a acesteia folosind cea mai moderna tehnologie in domeniu, pe baza de laser. Este vorba de un scanner laser care poate reproduce extrem de exact orice obiect sau cladire peste care trece raza laser la o rezolutie de 5cm pe 5 cm.

Obtinem o reproducere fidela a fortificatiei respective la scara 1 pe 1”, explica cercetatorul iesean. Iar aceasta macheta tridimensionala in marime naturala nici nu ocupa loc decat pe harddiskul unui calculator. Andrei Asandulesei spune ca scanarea laser ar putea fi folosita si pentru salvarea, cel putin virtuala, a cladirilor monument istoric amenintate cu distrugerea. Iata cum arata Palatul Cantacuzino din Bucuresti reprodus prin scanare laser.

Tehnologiile care pot salva istoria
Aceste tehnologii de ultima ora sunt deja folosite pentru descoperirea si salvarea trecutului de catre cercetatorii ieseni din Arheoinvest, Platforma de formare si cercetare interdisciplinara in domeniul arheologiei a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”. Ar putea fi folosite de specialistii din intreaga tara, dar sunt costisitoare iar utilizarea lor presupune o pregatire complexa in domeniu – dar si depasirea prejudecatilor pe care le au multi cercetatori fata de astfel de tehnologii futuriste.

Intre timp, uriasa cetate de pe dealurile iesene ramane in continuare o enigma. Timpul reuseste, totusi, sa fereasca unele mistere chiar si de cele mai avansate tehnologii.

 

Radu Pirca

Sursa: http://stirileprotv.ro/special/cetate-misterioasa-gasita-in-moldova-cu-google-earth-si-lasere-tehnologiile-din-viitor-care-dezvaluie-trecutul-romanilor.html

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

10 comments

  1. Impresionant! cum naiba sa facem sa fortam autoritatile sa cheltuie niste bani pentru arheologie? Eu am soluita: Cu forta!!!!

  2. INTERESELE STRAINILOR IN A DISTRUGE O NATIE ESTE MULT MAI PUTERNICA SI DECIT CONSTIINTA ACELEI NATII SI MAI SINTEM VINOVATI CA MAI EXISTAM PE ACEST PAMINT SI NU NE DAM BATUTI .INCA DE PE VREMEA LUI MIHAI VITEAZU TREBUIA SA FIM DISTRUSI SI OCUPATI SI TERMINATI CA NATIE,SA-I MULTUMIM LUI DUMNEZEU CA NU LI SA IMPLINIT DORINTA DUSMANILOR SI SA NE RUGAM PENTRU SUFLETELE LOR CA NU STIU, CE FAC SI NU GINDESC LA CONSECINTE(BINE FACI ,BINE PRIMESTI)! TARA NOASTRA AUR POARTA,NOI CERSIM DIN POATA IN POARTA !

  3. Cercetarea arhiologica cu ajutorul fotografiilor aeriene eswte un procedeu ce a inceput cam prin ani 20. La noi acest procedeu a fost folosit mai mult prin ani 70 cand cu ajutorul acestui procedeu au fost cartografiete cateva cetati dacice si castre romane – daca nu ma in sel si cetatea Sarmosegetuza a fost cartografiata prin acest procedeu. Defapt cercetarea arhiologica cu ajutorul metodelor de teledetectie -Aerofotografie sau fotogrammetrie, fotografierea panoramica , scanarea panoramica , scanare magnetica etc – sunt procedeie relativ noi pentru arhiologie.

  4. Prietene Casa opti un fotoortoplan -Fotograma net superioara fata de cele oferite de servici de tip Google earth – esti verificat la sange pentru ca acestea fac parte din secretul de stat in privinta celorlante procedeie ar trebui ca sectile de istorie din universitati sa colaboreze cu cele de politehnica – unele din instrumente sunt folosite de sectile ce au ca profil Geologia, mineralogie, constructi, si topografie

  5. Buna ziua!
    Poate daca am contribui toti cu cate o mica suma, s-ar putea face ceva, insa si Ministerul Culturii ar putea ajuta.

  6. foarte frumos, si acesta cred ca este doar inceputul , si eu am credinta ca sunt inca multe frumuseti si mistere de descoperit in aceasta frumoasa tara, sigur ca strainii au interese uriase sa amorteasca si sa stearga natia noastra,totusi gindindu ma aproape in fiecare zi la singele nostru si la drepturile noastre am ajuns sa cred ca si ei cu sistemul lor nu sunt atit de puternici sa distruga totul cum se banuieste, sunt un tavalug greoi si cred ca si ei duc lipsa de inteligenta. Pt noi ca sa ne salvam raspunsul ar trebui sa fie in mintile noastre , fiecare dintre noi noi sa ne ascutim cit mai mult inteligenta si nu ne vor rapune. Dumnezeu binecuvinteaza Romania!

  7. Autoritati cu epoleti pe creeri’ dupa avionul din apuseni” au interzis foto. din aer pentruca s-a demonstrat can stunt imbecili .IATA care e legatura dintre s.t.s. si hiperboreeni.

  8. Ii exclus sa fie vorba despre o tabara de secol optsprezece era noastra pentru ca atunci nimeni nu mai facea intarituri in jurul taberei si nici nu ar fi putut sa o faca pe o asa de mare suprafata 40 hectare.Valurile de pamant cu santuri nu se fac intr-o zi ci in saptamani cu masini grele iar in epoca aia nu aveau buldozere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *