Un “CD din Epoca Bronzului”, e posibil să fi fost DESCIFRAT: Ce mesaj conţine enigmaticul “disc Phaistos”

Categories ArheologiePosted on

Discul de lut ars cu diametrul de cca. 15 cm, găsit în 1908 în ruinele palatului Phaistos din Creta, datează din jurul anului 1700 î.e.n. şi este unul dintre cele mai misterioase artefacte din lume. El conţine o serie de simboluri misterioase al căror înţeles n-a putut fi descifrat timp de peste un secol. Acum, un arheolog afirmă că a decodificat câteva cuvinte-cheie şi sensul general al mesajului.

Discul are, pe ambele feţe, câte o serie de simboluri – 241 în total, de 45 de tipuri diferite – aşezate în spirală, destinate a fi citite dinspre margine spre centru.

Timp de pste 100 de ani, nimeni n-a ştiut ce semnifică aceste simboluri.

Recent, însă, dr. Gareth Owens, din cadrul Institutului de Educaţie Tehnologică din Creta,  a afirmat că discul ar conţine o rugăciune către zeiţa-mamă venerată de oameni în epoca minoică. Civilizaţia minoică a înflorit în Creta în Epoca Bronzului aproximativ în perioada 2.700 – 1450 î.e.n.

Una dintre feţele discului ar conţine cuvinte ce s-ar traduce prin „mare stăpână însemnată”, iar pe cealaltă faţă se găseşte un grup de simboluri care ar  însemna „mamă însărcinată”.

Sursa: http://www.realitatea.net/un-cd-din-epoca-bronzului-descifrat-ce-mesaj-contine-enigmaticul-disc-phaistos_1555009.html

Lasă un răspuns