DESCOPERIRE URIAȘĂ: La Poiana Cireșului a fost găsită o statuetă veche de 23.000 de ani, realizată de Omul Gravetian!!! FOTO

Categories ArheologiePosted on

“Istoria artei din țara noastră va începe de acum încolo cu această extraordinară descoperire, ea fiind prima de acest fel din România”, ne spune profesorul universitar Marin Cârciumaru, unul dintre arheologii români cu recunoaștere internațională.

Visul de o viață al profesorului Cârciumaru, acela de a găsi o VENUS Gravetiană pe teritoriul României, s-a împlinit pe 22 august a.c. când echipa de arheologi pe care o coordonează împreună cu dr. Elena Nițu, a scos din situl arheologic de la Poiana Cireșului o sculptură unică, realizată de omul preistoric…

Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât am avut, prin intermediul Asociației Geto Dacii, o contribuție financiară majoră la susținerea cercetării de la Poiana Cireșului, atât anul trecut (când, fără susținerea noastră, nu s-ar fi cercetat deloc pe acest șantier), cât și în acest an.

În această zi, la ora 09:00, a avut loc conferința de presă pentru prezentarea descoperirii celei mai vechi sculpturi din România și din sud-estul Europei, la Muzeul Evoluției Omului și Tehnlogiei în Paleolitic din Târgoviște.

Iată ce ne mai spun profesorul emerit Marin Cârciumaru și dr. Elenna Nițu despre descoperirea extraordinară de acum două săptămâni: „Analogiile care se pot face în această fază cu descoperiri din Europa ne duc atât în Câmpia Rusă (Mezin), cât și în Europa Centrală, mai precis în Germania (Petersfeld). Este vorba numai de unele asemănări și nicidecum de similitudini. Trebuie să menționăm însă că, pe lângă aceste aspecte, statueta de tip Venus de la Poiana Cireșului, din punct de vedere stilistic, se caracterizează prin originalitate, fiind convinși că acest aspect va fi remarcat rapid de specialiștii din întreaga lume.”

Descoperirea de interes mondial făcută la Poiana Cireșului va fi prezentată în lucrările internaționale de specialitate și, foarte probabil, va călători în diverse părți ale lumii pentru a spune povestea Omului Gravetian care avea la Poiana Cireșului, acum peste 20.000 de ani, o tabără sezonieră de vânătoare.

Până atunci, statueta va putea fi văzută de cei interesați la Muzeul Evoluției Omului și Tehnlogiei în Paleolitic din Târgoviște, un muzeu unic în România, de o bogăție culturală extraordinară, unde veți descoperi, printre altele, câteva dintre cele aproximativ 10 pandantive de piatră gravată existente la NIVEL MONDIAL, cu o vechime de peste 20.000 de ani. Pentru o călătorie la îndemână spre descoperirea comorilor din acest muzeu vă invit să vizionați filmul documentar Fabuloasa Istorie Străveche din Carpați de mai jos.

 

Colectivul de cercetare care a participat la săpăturile din acest an a fost format din dr. Elena-Cristina Nițu (șefa șantierului), dr. Ovidiu Cîrstina – Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru – Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei în Paleolitic Târgoviște, dr. Mădălin Văleanu (Muzeul Palatul Culturii Iași), dr. Jessica Lacarriere – arheozoolog (Universitatea din Toulouse-Franța), drd. Remus Dincă, drd. Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgoviște), absolventii Anca Purcaru (Universitatea Valahia din Târgoviște), Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timișoara), studenții Florin Lupu, Alexandru Mirică, Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgoviște), Adelina Sava (Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași), Aurelian Roșca (General manager at ITSquad Cluj-Napoca).”

Așa cum spuneam, Asociația Geto Dacii a asigurat o mare parte din costurile activității pe șantierul arheologic, mulțumită sponsorilor și donatorilor noștri, dintre care cei mai importanți sunt:

ANCROMA PROD SRL (Piatra Neamț)
Dan Groza (Canada)
LAFOR SRL (Războieni, județul Neamț)
Doina Grecu (Canada)
Mircea Chirac (România)
Elena Simon (România)

Mulțumim tuturor celorlalți susținători!

Daniel Roxin

Vizionează filmul FABULOASA ISTORIE STRĂVECHE DIN CARPAȚI:

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns