Mircea cel Bătrân și Dacia. Ce spun izvoarele istorice contemporane cu el…

Categories DezvăluiriPosted on

În acest articol nu vom vorbi despre domnia lui Mircea cel Bătrân şi nici despre bătăliile acestuia. Vom prezenta citate din lucrarea istoricului bizantin Laonic Chalcocondil (cca. 1423—cca. 1490), Expuneri istorice. Prima precizare este legată de fii nelegitimi ai lui Mircea:

Mircea a fost căsătorit cu Doamna Mara, menţionată în documente în anul morţii sale, 1418. Interesant este faptul că pomelnicele Mănăstirilor Tismana şi Arnota menţioneaza şi o a doua soţie, cu numele de Anca. Cronicarul Laonic Chalcocondil face, la rândul lui, o precizare de luat în seamă legată de acest aspect: „Iar acest Mircea nu de puţine ori tinându-se cu femei tinere a avut de la ele nu puţini copii nelegitimi prin toată Dacia; Mai târziu, după trecerea timpului şi după ce Mircea a murit, au răsărit în Dacia domni în număr mare, când unul, când altul, până în vremea de azi, asezându-se la cârmuirea [ţării]„.

Cornel Bîrsan – Istorie furată – Cronică românească de istorie veche – pag. 586

În continuare, aflăm despre ajutorul militar și financiar pe care Mircea îl oferă lui Musa Celebi, unul dintre fiii lui Baiazid I, care se luptă cu ceilalți 3 frați ai săi (Suleyman, Isa și Mehmet) pentru conducerea Imperiului Otoman (Musa Celebi va deveni ginerele lui Mircea cel Bătrân).

În anul 1411, în bătălia de la Kosmidion, Musa va reuşi, având ca atu şi trecerea unei părţi a armatei lui Suleyman, în tabara sa, să-l înfrangă pe acesta. Suleyman va fi executat la ordinele fratelui său învingător în luptă, iar Musa va deveni liderul de necontestat al posesiunilor otomane din Balcani. Ce este interesant de menţionat, este faptul că la batalia de la Kosmidion vor participa şi contingente româneşti trimise de Mircea cel Batran în ajutorul lui Musa: “Musa avea în rîndurile sale pe daci si pe tribali < vlahii balcanici > şi pe Stepan, fiul lui Eleazar şi armata turcilor din Europa < Balcani > “ (cronica lui Chalcocondil).

Cornel Bîrsan – Istorie furată – Cronică românească de istorie veche – pag. 595

După Mircea cel Bătrân, Laonic Chalcocondil îl descrie și pe Vlad Țepeș tot ca pe un domn al Daciei:

Vlad a procedat energic: și-a format “cum a ajuns domn… o gardă personală nedespărțită de el”, a tras în țeapă posibilii trădători, cu “banii și averea și celelalte bunuri” ale acestora “dăruindu-și” ostașii devotați, încât “peste puțin timp s-a ajuns la o prefacere mare și starea Daciei a fost cu totul schimbată de omul acesta”.

Magazin Istoric, nr. 4, aprilie 1989, pag. 21

Iată ce mai spune Laonic Chalcocondil despre daci, în secolul XV:  “Este acest neam, dacii, viteaz în ale războiului și are o organizație cu legi nu prea bune; locuiește prin sate și e aplecat spre o viață mai mult păstorească. Țara lor începând din Ardeal, Dacia peonilor, se întinde până la Marea Neagră.”

Sau:

“Iarna aceasta însă Sultanul petrecând-o în palatele sale, a trimis după Vlad (Țepeș), feciorul lui Draculea, domnul Daciei…”

Sursa articol: http://istorieveche.ro/2013/12/27/mircea-cel-batran-si-dacia/

Surse:

 1. Cornel Bîrsan – Istorie furată – Cronică românească de istorie veche, editura Karuna, Bistrița, 2013
 2. Cristian Radu Staicu – “Laonic Chalcocondil: Dacia lui Vlad Țepeș”, Magazin Istoric, nr. 4, aprilie 1989.
 3. Laonic Chalcocondil – Expuneri istorice, Vasile Grecu, Iași, 1958
 4. Laonikou Chalkokondylou Athenaiou apodeixis historion deka
 5. Dacia.org – Laonic Chalcocondil – 27.12.2013
 6. Dacia Magazin, nr. 47, octombrie 2007, pag. 16-20
 7. Sursa fotografie
 8. Tiparituri romanesti – Laonic Chalcocondil, Expuneri istorice (sec. XV), 27.12.2013

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

3 comments

 1. Oricât ar ascunde mistificatorii istoria adevărată, Dacia şi dacii ies la iveală de peste tot.
  Mircea cel Bătrân avea urmaşi în toată Dacia.
  Vlad Ţepeş era domnul Daciei.
  Ţara noastră este Dacia.
  Cine va avea geniul lui Burebista şi al lui Decebal şi al lui Mihai Viteazu, să-i redea gloria de altădată?!

 2. Acele legi “nu prea bune” ale dacilor – romani erau in evul mediu Jus Valachicum, legea romaneasca, respectata inclusiv in Transilvania pana tarziu in secolul XVI si despre care documentele vremii au lasat scris. O lege importanta aici era interdictia vanzarii pamantului unui strain. Nici un roman nu-si putea vinde pamantul unui strain, ci tot unui roman. O romanca ce se casatorea cu un strain nu putea avea zestre in pamant, ci doar in bunuri mobile, iar copiii ei straini nu puteau mosteni pamantul familiei ei. Legea asta a functionat pana in zorii secolului XX, daca nu ma insel; instrainarea pamanturilor in perioada fanariota s-a petrecut printr-o speculatie tehnica, anume infratirea pe un anume pamant. Infratirea se putea petrece intre doi sau mai multi romani pe o bucata de teren sau intre romanul stapan de teren si strainul/strainii veniti cu banii. Teoretic strainul nu era stapan pe acel teren, ci era doar infratit cu romanul; practic strainul cu bani l-a indepartat pe roman si s-a facut stapan chiar daca pe hartie el era doar infratit (bietul roman ii era asa de dator strainului incat rar daca putea sa-si reclame proprietatea integrala asupra terenului in cauza). O alta modalitate de instrainare foarte practicata era donatia catre manastiri/biserici/asezaminte sociale. In clipa cand la conducerea manastirilor romanesti au intrat grecii, au inchinat acele pamanturi propriilor manastiri din Imperiul Otoman; asa s-a ajuns ca o treime din pamanturile Romaniei Mici sa fie instrainate si a fost nevoie de o secularizare a averilor manastiresti si readucerea pamantului la stat. In afara de asta, in evul mediu daca o familie murea fara urmasi, pamantul ei trecea la stat (domnitor); daca un proprietar vindea pamant, domnitorul avea drept de preemtiune. Asta era, asadar, una din legile “nu prea bune” ale romanilor pe vremea lui Chalcocondil.
  Dupa Revolutie, in 1990, a venit Petre Roman cu apendicele Patriciu sa impuna legea prin care romanii isi puteau vinde pamanturile. Si s-a ajuns la situatia aberanta de azi, binestiuta de noi toti.

 3. scurt si foarte interesant articolul , ne trezim fratilor, acum romanii sunt tot mai informati si multumita acestui site, Dumnezeu este cu romanii , sa fiti binecuvintati cu totii de catre Dumnezeu si mama Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *