Descoperiri senzaționale ale campamentelor vânătorilor de reni de pe Valea Bistriței de acum 20.000 de ani. Obiectiv cercetat cu sprijinul Asociației Geto Dacii. Galerie FOTO

Categories ArheologiePosted on

COMUNICATUL SPECIALIȘTILOR: “Echipa de arheologi a Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei Omului în Paleolitic din cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște și studenții Universității Valahia Târgoviște, au făcut descoperiri senzaționale pe Valea Bistriței reprezentate prin dezvelirea campamentelor vânătorilor de reni de acum 20.000 de ani.

În situl de la Poiana Cireșului- Piatra Neamț, în acest an au fost decapate zonele de abataj (sacrificare) a renilor vânați, relevate prin aglomerări de mii de oase, adesea aruncate în structuri de combustie (vetre). Totodată au fost descoperite mii de utilaje litice, constând din unelte și arme din piatră, vârfuri din corn și os, unelte de prelucrare a pieilor și de perforare  în vederea realizării veșmintelor, obiecte de artă constând din podoabe (un pandantiv din piatră), oase gravate în mod divers, mărturii ale simbolismului vânătorilor din această perioadă. Sunt impresionante cantitățile de ocru, uneori răspândite peste oasele de ren.

Este evident că suntem într-o perioadă în care renul era vânat într-o proporție de 85%, iar existența sa dovedește un climat asemănător celui din zilele noastre din regiunea supraviețuirii renului și vânării sale de către eschimoși.

Unele dintre uneltele realizate din silex constau din lamele de câțiva milimetri lățime, extrem de fin zimțate, greu de presupus pentru ce erau realizate din cauza microlitismului lor extrem.

Cercetările arheologice din acest an s-au desfășurat cu sprijinul Asociației Geto-Dacii și a Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște.”

Dr. Elena Nițu și Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru

Nota mea: în urma discuției cu specialiștii, mai rezultă că în niciun sit arheologic paleolitic, la nivel mondial, nu s-a mai descoperit până acum o asemenea aglomerare de oase. În plus, un alt element deosebit este gradul extraordinar de conservare a acestora…

Mulțumiri sponsorilor acestui șantier care au venit alături de Asociația Geto Dacii și echipa de arheologi!

Principalul sponsor al acestui șantier este firma DENTAL PROFILE 2000 SRL din București (https://www.facebook.com/DentalProfile), căreia îi mulțumim încă o dată!

Mulțumim, de asemenea și altor doi sponsori (de data aceasta din județul Neamț) care acum câteva zile au venit să sprijine cercetarea arheologică de la Poiana Cireșului. Este vorba de firmele S.C LAFOR S.R.L din Războieni și Ancroma Prod SRL din Piatra Neamț.

Daniel Roxin

Galerie foto:

 

PANDANTIV cu o vechime de 20.000 de ani

Instrument de perfoart pieile

Os gravat

Ocru

Micro lamela denticulara (zimtata)

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

7 comments

  1. Ăştia credeau că gata, au îngropat arheologia românească, cum au îngropat atâtea!

    Felicitări, oameni buni, şi ţineţi-o tot aşa!

  2. Aceasta descoperire arheologica, corelata cu multe alte cercetari istorice si descoperiri arheologice pe care istoria nu le mentioneaza, releva faptul ca teritoriul actual al Romaniei a fost centrul civilizatiei antice.

  3. si eu zic ca este foarte frumos si de invidiat de catre altii. chiar este impresionanta munca aceasta a Asociatiei Geto-Dacii,intr adevar si eu doresc viata lunga acestei asociatii, sper sa nu fie inchisa cum se intimpla in tara noastra si nu numai sa inchida tot ce aduce valoare si mindrie istoriei neamului. Dumnezeu sa ajute !

  4. Cred că nimic nu se compară cu descoperirile făcute în fosta Tracie și Asia Minor. Din păcate, în cazul vestigiilor de pe teritoriul României, totul este servit cu lingurița de niște autorități care, CLAR DE TOT, nu agreează acest tip de promovare istorică a României. Dacă am avea măcar una dintre marile noastre descoperiri tratate precum Stonehenge sunt sigur că am rescrie manualele de istorie ale lumii. Asta e problema noastră, fonduri insuficiente. Există numeroși amatori de istorie veche care ar vota cu ochii închiși candidatul care ar propune, ca primă prioritate a platformei sale electorale, studiul amănunțit al vestigiilor noastre legendare. Aviz Ponta, Iohannis, Macovei, Udrea, Diaconescu – lăsați mizeriile politice și acordați o șansă acestui popor de a-și cunoaște rădăcinile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *