A fost descoperit un cimitir vechi de 5.000 de ani în judeţul Prahova

Categories ArheologiePosted on

Un cimitir datând de la începutul Epocii Bronzului şi având peste 5000 de ani a fost descoperit, zilele trecute, de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în Ariceştii Rahtivani, la câţiva kilometri distanţă de zona Crângu lui Bot.

“Am găsit un cimitir din epoca bronzului. Necropola tumulară are aproximativ 50 de metri diametru şi 1, 6 m înălţime. Până acum, am găsit cinci morminte şi interesant este faptul că în trei dintre ele au fost îngropaţi mai mulţi indivizi. Există un mormânt unde au fost îngropate două persoane şi un altul unde fusese îngropat un tânăr, iar lângă el erau rămăşite de la cel puţin alţi doi indivizi.

Oasele erau grupate, ca şi cum s-ar fi făcut o reînhumare. În mormântul central sunt cel puţin trei schelete, iar unul dintre ele aparţine unui copil, îngropat la picioarele unui individ. În epoca bronzului, în această zonă se aflau nomazi care, probabil, atunci când se mutau, luau cu ei şi rămăşiţele rudelor, pe care le reînhumau”, a precizat Alin Frînculeasa, şeful Biroului Arheologie de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Pentru datarea exactă a rămăşiţelor umane, cu Carbon 14, vor fi trimise probe la un laborator din străinătate.

sursa: http://www.antena3.ro

6 comments

  1. Nu sunt specialist dar, nomazii se oboseau sa construiasca morminte tumulare de dimensiunile acestea? Iar daca aceste dimensiuni sunt prezente azi, care ar fi fost ele la momentul inhumarii si constructiei? Daca cineva avizat ma poate lamuri. Multumesc.

  2. Se duc toate in strainatate …si nu se mai intorc ..fain nu?
    sa testam cu C14 in strainatate.

    Si tezaurul Romanesc a fost rimis la testat cu C14 in Rusia, si il asteptam inca.

  3. suntem aici de mii de ani,adevar incomod .e ciudat cum avem atitea specialisti in tara dar trimitem mereu afara “sa cerceteze”,inca nu inteleg de ce nu ne uitam in ograda noastra si ne gospodarim singuri;?!

  4. Mai sa fie! Acesti nomazi erau atat de numerosi si de priceputi in constructii incat in drumul lor de cateva minute prin zona aia or ridicat si carat tone de pamant si le-or asezat in asa fel incat or format un tumul de 50 metri diametrul si aproximativ 1’6 inaltime asta cat o mai ramas dupa eroziune.Pai daca nomazii erau asa de priceputi la ce le mai folosea conditia de nomazi?Notiunea de nomad ii una gresita izvorata din prostia celui ce nu stie cum merg lucrurile cu pastoritul,adica te muti dintr-o parte intr-alta dar totdeauna revii in aceleasi locuri,un fel de transhumanta.Omul nu o fost nomad nici macar in paleolitic si nu locuia in grote sau pesteri ci in locuinte improvizate din materialele locului adica baza formata din bolovani acolo unde erau bolovani,apoi un acoperis din grengi sau trunchiuri de puieti de copaci si acoperite cu scoarta de copac sau cu paie sau trestie ,papura orice material ce facea ca apa sa se scurga rapid si sa nu patrundea in incapere.faptul ca s-or gasit ramasite umane in grote sau pesteri sau chiar urme de asa zisa locuire se datoreaza faptului ca in grote se pastreaza orice lasi pe acolo iar daca revii in grota si peste 20 de ani ii ca si cand n-ai fi plecat de acolo niciodata.Grotele pesterile crapaturile dintre stanci erau folosite ca un fel de pantec si serveau drept credinta in renasterea defunctului si erau zone sacre nu erau zone de locuit iar in acele zone se reintorceau atunci cand considerau ca trebuie sa ceara ajutorul stramosului la vreme de ananghie si atunci ca si azi se mai consumau alimente la locul respectiv ce nu puteau fi preparate decat la fata locului prin aprinderea de focuri pe o vatra sacra.De aici gresita concluzie ca in pesteri, grote or locuit oamenii primitivi.pai acei primitivi deja aveau la ei ac de cusut aveau plase de pescuit si alte lucruri care-s conceptual mult mai greu de inventat decat un adapost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *