Despre Ne-Sistemul sanitar din Romania

Categories StiriPosted on

Vedem multe reportaje la diverse posturi TV, citim articole, vedem ca farmaciile isi editeaza propriile reviste…dar ce este in spatele acestora? Ce se intampla de fapt in realitate in “lumea lor”?…Lumea medicala de stat “ne curate” realmente de bani, sub egida gratuitatii contra platii asigurarilor medicale. Ca o paranteza si in sistemul de pensii este tot ceva similar (platim ca sa ne asiguram o pensie minima la batranete si ca sa-I sustinem pe actualii pensionari. Insa, in paralel facem imprumuturi externe ca sa platim pensionarii de acum. In ceea ce priveste pensile noastre…deja suntem anuntati ca, peste cca 10 ani, sistemul de pensii din Romania va intra in colaps. In contrapartida, casa de pensii are un sediu ce valoreaza milioane de euro. Si atunci?….)

Ei, dar sa ne intoarcem la sistemul sanitar.

La stat…stai, platesti ca sa stai si recomandarea este sa cauti un laborator sau un cabinet specializat (a se citi – privat) pentru ca acolo sunt foarte seriosi. Ei bine…sanatatea inainte de toate. Orica tar costa…mergem si acolo.

Odata ajunsi la o clinica privata avem surpriza sa-I gasim pe aceeasi medici din sistemul de stat. Daca sunt angajati in clinica respective, dupa ce au facut o incasare (consultatia) si pentru acestia, iti intind un numar de telefon mobil privat ca sa discutati in particular (“Ca doar nu o sa-i imbogatim pe astia, nu?).

Si, credeti-ma ca nu vorbesc din carti. Am fost insarcinata. Abonament la o clinica private de renume, conditii occidentale, care mi-au asigurat contra unui abonament annual, monitorizarea sarcinii. O doctora minunata. La un moment dat a venit si discutia despre nastere. Si…ne-am inteles sa nasc intr-un spital de stat.

Am auzit zvonuri despre o doctorita foarte buna, specialist cardiolog, la Fundeni. Am incercat in fel si chip sa ajung la acest spital la dumneaei. Nu am reusit. Cand insa, am dat cautare pe net am gasit cabinetul dumneaei, am facut programare, am scos din buzunar consultatia de 300 de lei si totul s-a rezolvat.

Si atunci stau sa ma intreb de ce se plang medicii specialist? Doar stau la stat pe banii nostril (adevarat putini dar…le asigura un loc de unde isi pot procura pacientii care le aduc venituri semnificative la cabinetele deschise pe cont propriu).

Pe de alta parte, daca ne uitam si in gradina lor, am putea primi un raspuns similar – de ce sa ma zbat pe un salariu de nimic? De ce sa-mi asum viata unei persoane cand noi nu avem legi? Platim asigurare de malpraxis care aproape ca echivaleaza cu banii pe care ii luam de la stat si, uite asa, banii circula intre bugetetul de stat si contribuabili iar noi asiguram acesti bani din propriile buzunare. Si tot in situatia de pierzatori suntem.

In alta ordine de idei nu inteleg conceptual din sistemul privat care, in loc sa-si recompenseze angajatii corespunzator, prefer sa-I lase sa redirectioneze clientii.

Ma rog, stiu ca si de aceasta data sunt doar niste priviri de ansamblu dar nu pot sa nu ma gandesc pana unde se va merge in aceasta directive? Cand ne vom cere real drepturile care sa fie macar echivalente cu obligatiile la care suntem supusi?

Ei…sa nu disperam, lumea este larga si avida de a primi specialist. Si, in fond, la noi nu este nimeni interest sa ramanem. Deja nu prea mai exista natia romana, poporul roman cid oar o tarisoara, niste legende despre Romania care adapostea niste oameni fara pereche in lume.