4 solutii derivate din surse naturale pentru probleme digestive

Categories SanatatePosted on

Constipatia, diareea, arsurile gastrice, balonarea, durerile de stomac si indigestia sunt probleme ce apar frecvent. De cele mai multe ori, cauza o reprezinta stilul de viata. Alimentatia incorecta, mesele neregulate, hidratarea insuficienta, lipsa de miscare si stresul isi fac efectul si asupra sistemului nostru digestiv. 

Din fericire, exista solutii pentru astfel de probleme, inclusiv din surse naturale. In acest articol vom vorbi despre cateva dintre acestea. 

  1. Ceaiurile din plante 

Ceaiurile din plante sunt remediu la care se apeleaza adesea pentru tot felul de afectiuni, printre care si problemele digestive. Fie ca esti in cautarea unor produse ce amelioreaza digestia lenta, fie ca ai alte probleme, cineva iti va recomanda sa bei ceai. 

Printre cele mai apreciate se numara ceaiul de menta, cel de ghimbir, de radacina de lemn dulce, musetel sau fenicul.[5][3]

Atentie! Ceaiurile din plante nu reprezinta o solutie pe termen lung, iar unele dintre acestea pot avea efecte secundare sau interactiona cu anumite medicamente. Cel mai bine este sa ceri sfatul unui medic inainte de a le consuma in scop terapeutic. 

  1. Uleiurile esentiale 

Extrase din plante fie prin procese de distilare pe baza de abur, fie prin presare la rece, uleiurile esentiale sunt extracte foarte concentrate folosite de mii de ani in medicina alternativa, inclusiv pentru ameliorarea problemelor digestive. 

Uleiuri precum cel de menta, ghimbir, rozmarin sau lamaie pot fi utile in caz de constipatie, greata, indigestie, diaree sau balonare. Pot fi folosite sub diverse forme, in functie de problema care te deranjeaza. De exemplu, in caz de constipatie, se recomanda combinarea catorva picaturi de ulei de menta ori ghimbir cu un ulei purtator si masarea abdomenului cu amestecul rezultat de 2-3 ori pe zi.

Uleiurile esentiale nu trebuie ingerate si unele dintre ele sunt toxice. De asemenea, se recomanda diluarea acestora in uleiuri purtatoare, cum sunt cele de cocos, migdale ori argan, inainte de a fi aplicate pe piele, pentru a evita reactiile alergice ori iritatiile.[2][4]

  1. Probioticele 

Cand vine vorba de factori ce pot contribui la mentinerea sanatatii sistemului digestiv vor fi mentionate, adesea, si probioticele. Este vorba de acele bacterii bune ce se gasesc in mod normal in organismul nostru si care contribuie, printre altele, la refacerea si mentinerea echilibrului florei intestinale. 

Sunt disponibile in diverse forme, de la capsule la pudre, dar pot fi obtinute si din anumite alimente. Exemple in acest sens sunt: iaurtul, castravetii murati, varza acra ori chefirul.

In general, probioticele sunt considerate sigure, asa ca data viitoare cand esti constipat sau ai diaree, poti testa efectul acestora.[6]

  1. Fibrele 

Probabil ai auzit de mai multe ori cat de important este consumul de fibre. Nu fara motiv. Printre altele, acestea joaca un rol esential in mentinerea sanatatii digestive si pot fi o solutie pentru reglarea tranzitului intestinal, ceea ce inseamna ca nu vei avea probleme precum constipatia.[7] Mai trebuie mentionat si ca ele hranesc acele bacterii bune pe care le-am mentionat mai sus, probioticele. 

Fructele si legumele proaspete, cerealele integrale si nucile reprezinta surse bune de fibre.[1] 

Sistemul nostru digestiv ne ajuta sa ne mentinem sanatosi, asa ca este foarte important sa il protejam. Mancarurile nesanatoase, consumul insuficient de lichide si lipsa de miscare sunt doar cativa dintre factorii ce pot duce la aparitia unor probleme digestive. 

Sunt multe solutii la care putem apela in astfel de situatii, inclusiv unele derivate din surse naturale. Nu se recomanda insa utilizarea lor pe termen lung si este bine sa ceri sfatul unui medic inainte de a le incerca, mai ales ca nu toate efectele acestora au fost confirmate de studii.  

Nu uita: primul pas pe care trebuie sa-l faci daca vrei sa ai grija de sanatatea sistemului tau digestiv este sa adopti un stil de viata sanatos. 

Bibliografie: 

  1. “Fiber.” The Nutrition Source, 18 Sept. 2012, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/. Accessed 17 Mar. 2022.
  2. Gotter, Ana. “Essential Oils for Constipation.” Healthline, Healthline Media, 26 Sept. 2017, www.healthline.com/health/essential-oils-for-constipation. Accessed 17 Mar. 2022.
  3. Johnson, Jon. “Nine Herbal Teas for Constipation.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 July 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322624#nine-herbal-teas-for-constipation. Accessed 17 Mar. 2022.
  4. Kandola, Aaron. “Which Essential Oils Help with Nausea?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 5 June 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322032#five-essential-oils-for-nausea. Accessed 17 Mar. 2022.
  5. Mary Elizabeth Dallas. “Home Remedies to Relieve Gas and Reduce Bloating.” EverydayHealth.com, 12 Jan. 2018, www.everydayhealth.com/excessive-gas/home-remedies-for-gas/. Accessed 17 Mar. 2022.
  6. “Probiotics: What Is It, Benefits, Side Effects, Food & Types.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics. Accessed 17 Mar. 2022.
  7. Slavin, Joanne. “Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits.” Nutrients, vol. 5, no. 4, 22 Apr. 2013, pp. 1417–1435, www.mdpi.com/2072-6643/5/4/1417/htm, 10.3390/nu5041417. Accessed 17 Mar. 2022.

Lasă un răspuns