Documentele maghiare care aruncă în aer pretențiile ungurilor asupra Transilvaniei…

Categories DezvăluiriPosted on

Problema revizionismului maghiar în Transilvania nu este una care poate fi neglijată, cu atât mai mult cu cât, astăzi, propaganda maghiară la nivel internațional transmite ideea că Transilvania este pământ unguresc și că Tratatul de la Trianon este unul injust, un tratat prin care Ungariei i s-a „răpit” acest teritoriu.

Dacă este însă să privim această dispută din perspectiva documentelor istorice, constatăm că tocmai cronicarii maghiari întăresc faptul că la venirea ungurilor în Europa, acum 1.100 de ani, românii erau aici, ungurii având nevoie de aproape 300 de ani pentru a cuceri Transilvania. Prin urmare, invocând doar documente maghiare, problematica creată de revizionismul maghiar este fără suport.

Pentru lămurirea acestui aspect, am extras câteva citate din documentele maghiare ale Evului Mediu sau ale Epocii Moderne:

 1. “Românii sunt urmașii geților și a vechilor colonii romane.”
  Huszti Andras, Viena – 1791, în cartea Vechea și noua Dacie.
 2. Notarul Anonimus, autor al lucrării Gesta Hungarorum spunea în secolul XII, făcând trimitere la Panonia că: „Această ţară o locuiesc slavii, bulgarii şi blachii (românii – n.n.)”,
 3. Vorbind despre Transilvania, este edificator și acest fragment din Gesta Hungarorum a notarului Regelui Bela al III-lea al Ungariei care vorbește despre primii ani de la sosirea ungurilor în Europa: “Și, rămânând aici mai multă vreme, Tuhutum, tatăl lui Horca, cum era el un om șiret, după ce a prins să afle de la locuitori despre bunătatea țării de dincolo de păduri (Transilvania-n.n.), unde domnia o avea un oarecare Blach Gelou, a început să ofteze, dacă n-ar putea cumva să dobândească printr-o favoare din partea ducelui Arpad țara de dincolo de păduri, pentru sine și pentru urmașii săi. Ceea ce s-a și întâmplat, după aceea, întocmai.”
 4. Făcând referire la locuitorii Transilvaniei, A. de Genaro, senior de Szek, ginere al contelui ungur Teleki Emerik, scria la Paris, în anul 1845, următoarele: “Valahii (românii – n.n.) sunt în Transilvania cei mai vechi locuitori ai pământului.” (Les Transylvanie et ses habitants – Paris, 1845)
 5. Un alt cercetător maghiar, Paul Schveiger ne spune în Studii Ungare (Hungarian Studies 2/2, 1989) următoarele: “Contactele lingvistice acoperă întregul teritoriu al Transilvaniei și o importantă parte a actualului teritoriu ungar, unde din timpuri străvechi a existat o populație românească”

Alături de aceste documente istorice, toate recensămintele făcute de austrieci sau unguri în Transilvania, de-a lungul secolelor, au evidențiat, fără excepție, faptul că populația românească a fost întotdeauna majoritară!

Prin urmare, orice pretenții pe care le au maghiarii în Transilvania sunt nule și neavenite. Și nu o spunem noi, pur și simplu, o spun documentele lor, ale ungurilor, scrise într-o perioadă în care nu își imaginau că va conta. Așadar, Transilvania a fost, este și va fi pământ românesc!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

6 comments

 1. Geti si daci la arme, daca la huni nu le convine aste e prea nasol, ce sa ii faci. Transilvania a fost si va ramane pamant dac, daca incercati sa il luati va veti gasi cu “1000 de pumni in aer” si dupa fiecare brat va exista un Kalashikov!

 2. Merge arpad calare si vazand o apa mare ii veni sa faca o baie….iara cand iesi pe mal…. p… haine , p… cal !Cine-o fost primu-n Ardeal ???

 3. ” Tuhutum ………………….. a ınceput sa ofteze” ?
  Saracutul de el . Ti şe rupe inima . ? Açeşti ticaloşi nemernici ,putrezi de imorali pına ın maduva oaselor , erau atıt de emotionali . Ce baieti buni erau ei ? Atıta propaganda lipsita de orice discernamınt , plina de nesimtirea tipica de altfel popoarelor jefuitoare . Nu aveau nici o ruşine sa ucida oameni nevinovati, patrioti care ışi aparau tara şi neamul dar oftau şi probabil plıngeau cu lacrimi de crocodil auzind şi vazınd tara noastra sfınta binecuvıntata de Dumnezeu cu atıtea frumusete . Oftau ca nu-i puteau trece prin foc şi sabie pe toti locuitorii ei . Oftau ca nu puteau pune mına pe bogatiile de poveste ale Transilvaniei.

  Aşa ofteaza hotii şi criminalii de razboi . Ptr. ei legile divine ” Sa nu ucizi ” , ”Sa nu furi” , ”Sa nu rıvneşti la avutia şi femeile altora” sınt nişte poveşti ptr. copii , fara nici o valoare .

  Cam asta e şi diferenta dintre natura umana autentica, pura şi natura umana decazuta sau demonica. A trai dupa legile divine , macar cele mai de baza , revelate de mii de ani ın toate civilizatiile europene sau asiatice , sau a le respinge total şi a trai ıntr-un mod extrem de greşit . Periculos ptr. ıntreaga civilizatia umana .

 4. In clasamentul celor mai cruzi distrugatori de popoare , criminali de razboi se situeaza la loc de cinste liderii mongoli şi uzbeci : Tamerlan şi Ginghiz Han. Flacaiaşii aştia doi au exterminat mai mult de 20 de milioane de oameni nevinovati ın toata Asia şi Europa . Nu soldati, nu razboinici. Barbati tineri- tarani, meşteşugari, artişti, oameni de stiinta – copii, batrıni , femei.

  Acesti lideri ai genocidului sınt respectati şi de-a dreptul venerati ın multe parti ale Mongoliei şi Uzbekistanului .Ca eroi . Ca modele demne de urmat . In a crea noi imperii militare. Ca asta ınseamna pe acolo sa fii erou. Sa cucereşti cıt mai multe tari , sa ai cıt mai multe bogatii, femei şi sclavi.

  Aceaşi mentalitate exista şi azi la o parte din unguri . ” Vai ce grozavi erau stramoşii noştri. Cıt de bine au jefuit europa de vest şi cea de est ın evul mediu Cıt de multe teritorii ale altor tari au luat prin razboaie Cıt de multi oameni nevinovati au macelarit ei sute de ani peste tot unde au ajuns ”

  Da , da foarte ”speciali” au fost aceşti lideri , vechi şefi de triburi ai maghiarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *