Surprinzătoarele asemănări dintre Sarmizegetusa Regia și Stonehenge. Ce secrete ascund?

Categories ArheologiePosted on

Deja sunt multe probe materiale care dovedesc faptul că anticii sau populațiile neolitice aveau cunoștiințe mult mai avansate decât le place unora să creadă. Este sufiecient să facem trimitere la piramida lui Keops pentru a ne simți umiliți în fața grandorii acestui monument, în fața cunoștiințelor care au stat la baza construirii ei.

Uimirea este vie și atunci când aruncăm o privire la realizările culturilor neolitice de pe teritoriul României. Acum 6.000-7.000 de ani cucutenienii își construiau chiar și case cu etaj, aveau podoabe din aur și realizau o ceramică de o frumusețe deosebită, cu proprietăți execepționale, la fel ca și cei din cultura Gumelnița, care și-o pictau cu aur.

Geto-Dacii, la rândul lor, au dovedit că aveau cunoștiințe avansate de astronomie și medicină, că știau geometrie sacră și că își construiau templele într-o „cheie” secretă.

Sarmizegetusa Regia, principalul centru spiritual al geto-dacilor, cel din care Deceneu și-a realizat reforma spirituală făcându-i pe daci „superiori cu mintea celorlalte popoare” (Iordanes) ne-a lăsat moștenire multe enigme. Deși istoricii și arheologii mediocri sau cei care sunt plătiți să se îndoiască de orice, pretind că nu este nimic special aici, crecetările multidisciplinare ale altor cercetători pun în evidență realități surprinzătoare.

În acest sens, istoricul Dan Oltean, în monumentala carte Religia Dacilor ne spune următoarele despre sanctuarul mare de la Sarmizegetusa Regia: „Proporția după care este realizat Sactuarul  este 1,618. Numărul de aur, secțiunea de aur și triunghiul de aur domină întreaga structură a templului. (…) Sanctuarul Mare Rotund este replica în piatră și lemn a Universului, așa cum îl concepeau dacii.”

Un calendar al Cerului în care pot fi identificate cercul lunii, cercul soarelui și al planetelor, momentele de solstițiu și echinocțiu… arată în mod cert profunda preocupare pe care geto-dacii o aveau pentru misterele vieții și ale universului. Ce știau ei cu adevărat? Desigur, aceasta este o întrebare la care, poate, vom avea un răspuns mai clar cu trecerea timpului…

************

Comparând imaginea văzută de sus a sanctuarului central de la Sarmizegetusa Regia cu celebrul Stonehenge, se poate constata o asemănare surpinzătoare a formelor geometrice. Realizat cu câteva mii de ani înaintea sanctuarului din Munții Șureanu, monumentul megalitic din Marea Britanie este una dintre marile enigme ale planetei.

Orientat la rândul lui după punctele solstițiale, el vorbește despre aceeași preocupare a omului pentru tainele cerului, fără să ne spună însă cât de mult înțelegeau acei oameni lumea din care făceau parte.

Privind cele două monumente așezate față în față nu putem, spun eu, să nu fim măcar puțin surpinși de asemănarea dintre ele. Desigur, poate să fie o simplă coincidență… Dar dacă nu este?

Pentru a afla mai multe despre tainele monumentelor străvechi care ne împânzesc planeta, mai avem însă de așteptat. Deocamdată cei înguști la minte din spațiul istoriei și arheologie, cei care, căpușând și controlând sistemul, încă pretind, printre altele, că Piramida lui Keops a fost realizată cu obiecte din cupru și cu tehnologii primitive, fac legea și stabilesc varianta oficială!!!

Dar vremea lor se apropie de sfârșit. Mai un pic și istoria va arăta altfel; în niciun caz așa cum și-o doresc păpușarii planetei!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Lasă un răspuns