Documentul care atestă că MARILE PUTERI se temeau de UNIREA ROMÂNILOR încă de la 1547

Categories DezvăluiriPosted on

În 1547, cu peste jumătate de secol înainte de prima unire a românilor, realizată de către Mihai Viteazul, o comisie regală habsburgo-ungară făcea o cercetare asupra cămării de sare din Maramureş şi trăgea o concluzie “periculoasă” pentru regimul austro-ungar: românii din Maramureş să profite de ocazia potrivită şi să se unească cu Moldova.

Documentul se numeşte „Despre starea de acum a Cămării Sării Maramureșene, după cercetarea făcută de comisarii majestății regești Blasius de Petrovaradin, prepozit de Jazo și Georgius Werner, căpitanul (prefectul) cetății Șaroș, în luna septembrie a anului Domnului 1547” şi conţine următorul paragraf: “De fapt, fiindcă cea mai mare parte dintre locuitorii comitatului Maramureș sunt români, și deoarece se potrivesc cu moldovenii la limbă, la religie și la obiceiuri, există pericolul să se întâmple ca acest comitat, încetul cu încetul, intrând pe furiș în Moldova, să se înstrăineze cu timpul, cu vreo ocazie, de regat [Ungaria habsburgică]“.

Documentul a fost discutat de către Academicianul Ioan-Aurel Pop în cadrul conferinţei “Maramureşul…intrând pe furiş în Moldova” – reflecţii pe marginea unor tendinţe de unire românească din secolul al XVI-lea, găzduită de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Pentru a citi întregul text, faceţi click aici.

3 comments

  1. Minunata limba romana veche, mereu vie. Iata cum situatia istorica si teama de pericolul unirii sunt redate surprinzator intr-un studiu pe care nu multi ar sta sa il descifreze si sa il parcurga, despre camara de sare, un material intr-adevar vechi, dar presupus a fi de natura economica.
    Domnul Ion-Aurel Pop a fost pentru scurt timp director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj si, printre multe alte lucrari, a fost coordonator al unei Istorii a Transilvaniei.Poate mai cunoaste unde se pot gasi acum,si nu cand va fi prea tarziu, si alte documente de folosinta, care ar putea impiedica alunecarea pe furis a multor cetati dacice intr-o regiune autonoma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *