Copii botezați cu numele DECEBAL în ANGLIA, acum 1700 de ani… Iată ce spun englezii despre asta:

Categories DezvăluiriPosted on

Bust de dac (posibil Decebal) – Vatican

English Heritage: “În ruinele unui fort roman, situat la Birdoswald, în Marea Britanie, au fost descoperite vestigii ce arată că aici a staţionat iniţial o cohortă de soldaţi daci, recrutaţi după înfrângerea dacilor de către romani şi încorporaţi în armata romană, iar apoi alţi militari daci, fie urmaşi ai celor dintâi, fie noi recruţi din Dacia.

Fortul roman Birdoswald

Cohorta a fost constituită curând după cucerirea  Daciei – în vremea împăratului Traian, în anul 106 e.n -., iar soldaţii au fost transferaţi în provincia romană Britania, unde urme ale prezenţei lor apar curând după anul 120 e.n.

Inscripţiile găsite arată că soldaţii daci au ajutat la construirea Zidului lui Hadrian (imaginea de mai jos), iar ulterior au staţionat la fortul de la Birdoswald, unul dintre punctele fortificate de pe traseul zidului.

Zidul lui Hadrian

În două inscripţii apare reprezentat un falx – sabia curbată caracteristică dacilor, care apare şi pe Columna lui Traian.

Inscriptie cu falx

Este impresionant felul în care soldaţii daci din Britania romană îşi păstrau cultura: la peste 200 de ani de la înfrângerea lui Decebal şi la aproape 2000 km depărtare de Dacia, încă mai reprezentau falxul pe inscripţiile lor şi dădeau copiilor nume dacice, inclusiv pe cel de Decebal. O piatră de mormânt descoperită la Birdoswald comemorează moartea a doi băieţi cu nume dacice, unul numit chiar Decebalus, care a trăit numai câteva zile, şi altul cu numele de Blaesus, mort la vârsta de 10 ani.” (English Heritage)

Nota mea (Daniel Roxin): Iată, englezii ne spun că sunt impresionați că o mână de daci (câteva mii cel mult) au fost în stare să își păstreze cultura după 200 de ani de la războaiele dintre Decebal și Traian, izolați de țara mamă, pe un teritoriu străin, asta în condițiile în care impostorii și incompetenții din mediul științific românesc încearcă să ne bage pe gât teoria aberantă că dacii din Dacia romană, chiar și cei din teritoriul neocupat de romani, și-au abandonat limba și cultura în favoarea celei romane, după 150 de ani de ocupație parțială!!! Adică, mai băbește, în timp ce dacii din Anglia și-o păstrau, dacii din Dacia Romană și dacii liberi aflați la sute de km în afara granițelor imperiului și-o abandonau. Curat murdar, fraților! Ce spuneți de asta?

Sursa: English Heritage

Via: Descopera.ro

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

21 comments

 1. Ciudat ca desi ei tineau cu dintii de cultura lor astazi stim foarte untin despre ei. Cu mult mai putin decat stim despre celti, germanici, iberici, etc.

 2. Mai clar de atat ce sa fie? Uitati-va la romanii care au plecat peste hotare. Si-au luat obiceiurile, familia,biserica cu ei..puteau sa-si uite limba? Chiar si nationalitatile colocuitoare cu noi…..se manifesta intr-o oarecare măsură la fel.

 3. DECEBALVS ? Pai nu a fost imparat roman?

  meeeeei, copii!

  PS: Mihai Nichita, stim destule, du-te in Maramures, Fagaras, Valsan, Oas, Bucovina si in alte locuri, ca multe (inca) nu s-au schimbat.
  Acum vreo 11 ani am ajuns intre moti, “la ses”, puteam sa jur ca aproape nimic nu s-a schimbat.

 4. Salva de rachete de pe portavionul Geto-Dacii in ţeasta romanizarii!

  ps: Jerba care s-a vazut peste mistificare linquistica legata de costumul popolar a fost cea mai luminoasa.

 5. Pai nu spune academia ca dacii au fost exterminați si ca aici au rămas doar soldații imperiului roman, ale carui nume, geme si urmasi suntem, dar de ce nu ne-au lăsat si portul lor, limba, religia,meșteșugurile si îndeletnicirile.

 6. Poate stim multe de fapt; parerea mea este ca stim aproape totul , cel putin din punct de vedere lingvistic ( limba latina vulgara este in fapt o limba “dacica sau romaneasca ” si nu invers ceea ce schimba totul cu 180 grade) )))))

 7. Românii de azi care merg in Italia dupa o luna uita
  come se dice
  mamaliga
  Dacii de atunci tineaqu minte mai multe sute de ani

 8. Bai nene, tu esti autist rau de tot. Cum si-au pastrat ma cultura daca luptau pentru ARMATA ROMANĂ? Daca erau cetățeni romani? Roman nu era o ETNIE, era o situatie juridica. Traian era spaniol, unii erau africani, altii erau celti, altii gali, unii germani…

  Prin articolul asta se confirma ROMANIZAREA. Esti de atat de incult incat nu realizezi treaba asta?

  Daca la 200 de ani dupa razboaie, dacii erau incorporati Armatei Romane, desi de 50 retrasesera din Dacia, cum iti explici chestia asta?

  Romanizarea a fost un proces inceput inainte si terminat mult dupa retragerea aureliana. Dobrogea a fost romana timp de 600 de ani. Bai oameni buni, rade lumea de noi cu asemenea aberatii!

 9. Deci în nord vestul Angliei in Cumbria au fost
  descoperite vestigii ce arată că pe acolo au
  ajuns dacii…recrutati de romani !
  Păi ce fel de daci erau ăstia ?! laşi,fricosi,trădători
  sau cumpărati cu bani de romani.
  Unii daci au ajuns să colaboreze cu invadatorii, criminalii,jefuitorii romani spre jefuirea altor zone.
  Un adevărat dac nu ar fi acceptat niciodată vreo functie de la cel mai mare dusman,ar fi preferat
  moartea ! vezi Decebal.
  Cât de DEMN era să lupti alături de (romani)cei care ti-au inavadat tara si ti-au ucis fratii ?!

 10. Sărace Petrache, e atâta confuzie în capul tău!
  Romanizarea se confirmă doar în creierul tău disperat că dogma romanizării se duce de râpă.
  Trebuie să te resemnezi: teoriile mincinoase nu sunt veşnice.
  E un lucru dovedit de istorie.

 11. Te-ai c..a pa tine daca-i vedea in fata un Iuptator dac din Britania,atunci ai inteIege cat de Iasi,fricosi si tradatori erau.

 12. Cohors Prima Aelia Dacorum a stationat timp de 200 de ani (sec. II – sfarsit sec.IV e.n.- N.B.) in nordul extrem al Angliei , pentru inceput a participat la construirea zidului lui Marc Aureliu ( a nu se confunda cu zidul lui Hadrian). Artefactele ramase dupa acei soldati romani de origine daca sunt cel mai bine pastrate dintre toate obiectele antice din perioada respectiva, gasite in Anglia pana prezent.Daca veteranii au ramas acolo, ei si urmasii lor au devenit englezi sau scotieni, daca au plecat, cine stie daca s-au reintors acasa. Acasa putea fi Dacia Felix sau Dacia Ripensis ori Dacia Malvensis. Interesanta este unitatea onomastica acestor oameni, indiferent din care parte a Daciei lui Burebista proveneau .

 13. Daca ar fi fost colaborationisti ai romei nu si-ar fi botezat niciodata copiii cu numele “Decebal”, nu ar fi fost trimisi in prima linie sa construiasca forturi si ziduri. Naivii uita ca familiile recrutilor erau in puterea romana, adica ostatece.

 14. Nu e nici o aberatie!Tu crezi in istoria scriså de altii special pentru indoctrinarea noastrå? Si tii cu romanii.Romanii se trag din Dacia dacå nu stiai.Traian a spus inainte de a se porni in Dacia :Må intorc la fratii mei.
  6oo de ani in Dobrogea?

 15. Asa este !Så inceteze odatå pentru totdeauna influenta pe care a avut-o papa si catolicismul (sau cei din spatele lor) asupra istoriei adevårate .

 16. Chiar må faci så råd Iulianh. Tu nu stii cå Dacii erau cei mai drepti si mai priceputi dintre traci? Cum poti så-ti faci stråmosii de rås ?

 17. da, foarte interesant. mai ales ca arata ca dacii au ridicat altare sau monumente pentru Jupiter, Marte, Fortuna – cumva un argument impotriva pastrarii culturii sau ce se vrea a se demonstra aici.
  Pastrarea numelor dacice, chiar si la 150 de ani de la cucerire nu e un lucru anormal nici pentru daci, nici pentru populatiile germanice, etc. E destul de logic, daca stai sa te gandesti ca membrii Cohors I Aelia Dacorum isi intemeiasera familii, practic, iar fiii si nepotii le urmau soldatilor initiali, practic ei stramutandu-se cu totul in Britania. Daca pe bunicu’ il chema Decebal in cinstea Regelui, pui si tu numele fiului Decebal. Mai ales ca in acele vremuri istoria se transmitea foarte mutl pe cale orala, e un fenomen destul de usor de explicat.

 18. SUNTEM DACI DIN DACI SI NU S-A SCHIMBAT NIMIC DIN TRADITII SI DIN PORTUL DACILOR NOSTRI DAR NISTE ISTORICI MINCINOSI SI OBOSITI SA MAI CERCETEZE AU ALES CALEA CEA MAI SIMPLA A DEDUCTIEI MINCINOASE. CE POTI ASTEPTA DE LA NISTE BARBARI CARE AU VENIT SA JEFUIASCA DACIA SI SA UCIDA?ASTEPTI CULTURA ?ASTEPTI CIZELAREA DE CARE NE SPUNE ISTORIA NOASTRA MINCINOASA.DACII FRATILOR ERA CU MULT SUPERIORI imperiului roman NISTE CRIMINALI CARE AU TRAIT DIN JAFURI SI DIN DISTRUGEREA ORICARUI LUCRU BUN.NU UITATI CA TOT EI L-AU OMORAT SI PE HRISTOS. ASA CA ESTE O RUSINE SA SPUI CA TE TRAGI DIN barbarii de romani. DACI AM FOST,DACI SUNTEM SI DACI VOM FI IN VECII VECILOR AMIN!

 19. Omule trezeste-te,nu-i tirziu,ai potential,nu mai rataci,asa caistiga dusmanii tuturor romanilor,inclusiv ai tai banuind ca esti roman,nu mai fi romanizat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *