DEZVĂLUIRI. Mircea Diaconu: “Când am pronunţat Sarmizegetusa Regia, m-au dat afară din minister”. Ce se ascunde în spatele demiterii celui care a vrut să decoperteze Sarmizegetusa Regia?

Categories DezvăluiriPosted on

La începutul lunii iunie 2012, actorul Mircea Diaconu, proaspăt numit la conducerea Ministerului Culturii, a şocat opinia publică declarând că vrea să decoperteze muntele pe care se află Sarmizegetusa Regia, chiar în acea vară, pentru a pune în valoare trei etaje de istorie străveche. Nu se înţelegea care istorie străveche, pentru că ministrul nu a explicat, la vremea respectivă, despre ce vorbeşte. După trei săptămâni, în loc să înceapă decopertarea la Regia, Diaconu a fost dat afară din minister şi din guvern, iar proiectul său a fost “înmormântat”.

După doi ani de tăcere, actualul europarlamentar Mircea Diaconu a dezvăluit în exclusivitate pentru Libertatea care a fost motivul demiterii sale: “Când am pronunţat Sarmizegetusa Regia, m-au dat afară din minister”. De ce? Plecând de la scrierile unor autori antici, cum că dacii ar fi tăiat şi zidit munţii de la Orăştie, realizând la Sarmizegetusa Regia un uriaş complex civil şi militar, în anul 1993, Guvernul României a comandat un studiu multidisciplinar la faţa locului, pentru a vedea dacă datele se verifică şi în teren.

Specialişti în mai multe domenii – magnetometrie, hidrologie, topometrie, teledetecţie, arheologie etc. – au muncit câţiva ani şi au realizat studiul. Rezultatele, care nu au fost date publicităţii niciodată, sunt uluitoare.

Tezaure furate cu hărţile ministerului

În 1995, cercetătorii au terminat studiul, cu hărţi cu tot, şi care l-au predat, în două exemplare, beneficiarilor: Ministerul Lucrărilor Publice şi Ministerul Culturii. Urma să se iniţieze o amplă campanie de săpături arheologice şi să se realizeze un centru turistic excepţional.

Numai că studiile au dispărut, iar în anul 2005 a izbucnit un scandal politic în jurul a 15 brăţări dacice din aur sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa. După cum au spus anchetatorii, brăţările au fost găsite în siturile de la Grădiştea de către hoţii de comori şi scoase apoi clandestin din România.

Au ajuns în Statele Unite, unde un colecţionar american de bună-credinţă a anunţat oficialităţile că aceste artefacte se comercializează pe piaţa neagră. Ulterior, statul român a recuperat o parte din ele şi a demarat o anchetă. Una peste alta, hoţii de comori au ştiut cu exactitate unde să sape după aurul dacic de la Sarmizegetusa – adică nu au bâjbâit pe coclauri, au mers la punct ochit, punct lovit – pe baza hărţilor făcute pe banii României, documente pe care bandiţii le-au primit de la reprezentanţii administraţiei, cei care le “păzesc” şi acum de ochii opiniei publice!

Nimeni nu poate aprecia, nici măcar cu aproximaţie, câte tezaure au fost furate în total de la Sarmizegetusa Regia în ultimii 20 de ani în baza acelor hărţi. “Ştiu de acel studiu. Tocmai de la el am pornit. Dar, cum am deschis gura, m-au dat afară imediat. Sarmizegetusa Regia a rămas rana mea…”, s-a destăinuit Mircea Diaconu. Acuzaţia fostului ministru al culturii în legătură cu acest caz este deosebit de gravă: “cineva” de la conducerea României împiedică aflarea adevărului legat de siturile arheologice de la Orăştie. Oare de ce?

Nume grele de politicieni în afacerea «brăţărilor dacice»

Dosarul brăţărilor dacice a cuprins 15 podoabe antice de aur descoperite în Munţii Orăştiei de căutătorii de aur şi scoase clandestin în afara ţării începând cu anul 2002.

După ce un colecţionar american a alertat autorităţile române că pe piaţa neagră a SUA se vând obiecte de patrimoniu ale României, autorităţile din ţara noastră au demarat, în 2005, o anchetă penală. Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată a 13 inculpaţi.

Aceştia erau acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, şantaj, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi de sustragere a două tezaure alcătuite din 15 brăţări dacice de aur, evaluate la 1,5 milioane de euro. În dosar au apărut, în mod uluitor, şi numele unor grei ai societăţii româneşti: Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif, Sergiu Nicolaescu şi Marian Iancu.

Dan Iosif a fost suspectat că ar fi făcut legătura între lumea interlopă a valorilor antice şi unii colecţionari bucureşteni. Marian Iancu a figurat în declaraţii ca fiind unul dintre cumpărătorii unei brăţări de 80.000 de euro, pe care a făcut-o cadou unui prieten. Şi ceilalţi “granzi” au fost nominalizaţi în dosar ca fiind cumpărători. Toţi au fost scoşi ulterior de sub acuzaţii. În dosarul brăţărilor dacice au fost condamnate până, la urmă, 12 persoane, care au primit pedepse între 7 şi 14 ani.

Sorin Golea

Mai multe aici: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/exclusiv-mircea-diaconu-demis-cand-vrut-divulge-secretul-capitalei-dacilor-512105.html#ixzz3HW6tZDi4

6 comments

 1. OK, iau de buna declaratia, ca a fost destituit pentru intentia de a decoperta Sarmizegetusa, desi eu imi amintesc ca in 2012 a avut proces pentru incompatibilitate. Nu a mai fost in functie, dar a fost tot timpul o persoana publica. Am auzit ceva destainuiri in campania de alegeri europarlamentare? Parca nu, desi ar fi fost un subiect cu impact larg si cu siguranta o astfel de stire ar fi fost preluata instantaneu de bloggeri, nu ar mai fi putut nimeni sa o stearga. Acum este europarlamentar, protejat de un statut special, de ce nu spune mai multe?
  Un studiu la care au lucrat specialisti din mai multe domenii, chiar daca s-a pierdut, cum sustine articolul, se poate recupera, de la toti cei care l-au realizat. Ce repede trece autorul peste acest subiect. Datele raman in calculatoarele specialistilor, ale dactilografelor, nu? Specialistii in orice domeniu, au si acasa arhiva proprie. Intentionand sa demareze decopertarea, a facut fostul ministru vreun demers pentru recuperarea datelor studiului? Ma intreb.
  De regula, politicienii, pentru imagine, se folosesc de saraci, dezastre, isi fac poze cu copii in brate, femeile iau andrelele in mana, merg pe bicicleta. Nu stiu acest articol cat este o destainuire si cat e o incercare de a folosi imaginea sacra Sarmizegetusei pentru propria imagine.Daca e a doua varianta, e grav la ce s-a ajuns.
  Ca sa cred in buna credinta a domnului Diaconu, ar trebui sa citesc sau sa vad un interviu numai pe acest subiect, al studiului pierdut. Astept interviul.

 2. m diaconu nu mai e credibil de ceva vreme si nici prea simpatizat de ai sai colegi nu este, din alte motive decat cele politice. a prelua ca sursa un subiect decredibilizat nu este o initiativa tocmai fericita.

 3. Cazul tăblitelor din Sinaia este destul de relevant si pentru actualitatea
  hotilor din parlament gen Năstase.
  Hoti e putin spus,mai degrabă distrugători de tezaure istorice de mare importantă.
  In cazul tăblitelor de la Sinaia sunt implicati in acest jaf si distrugere, monarhia
  ,,regele,,Carol 1,,regina,,Maria si alti reprezentanti ai statului de atunci.
  Aurul ia innebunit pe oameni intotdeauna,asta arătand cat de slabi erau,
  oameni de nimic.

 4. Va rog frumos pastrati acest site cu oameni de onoare asa cum au fost dacii. Pot sa inteleg si poate o fi adevarat ce zice insa oameni ca Diaconu (un alt gunoi al societatii) nu merita atentia noastra ci a celor de la DNA.

 5. Ciudat fel de a judeca al unor comentatori! Adica, in loc sa va intrebati de ce nu se face nimic pentru a pune in valoare si proteja Sarmizegetusa Regia, ne distrageti atentia aruncand cu zoi in Mircea Diaconu! Compatibil ori incompatibil, el a avut un proiect de cercetare si valorificare a istoriei geto-dacilor. Gunoaie ale societatii sunt cei care lasa cu buna stiinta sa fie pangarita cetatea de scaun al marelui si neinfricatului Decebal. In timp ce pigmeii, mici si lasi, arunca cu zoi in putinii oameni care se mai gandesc si la sufletul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *