Revenirea la cresterea sectorului manufacturier din China si un boom al calatoriilor in timpul sarbatorii anuale „Saptamana de Aur” alimenteaza speranta ca economia ar putea recapata avant dupa o incetinire majora in acest an. Indicele oficial al directorilor de achizitii (PMI) din China a crescut la 50,2 de la 49,7 in august, pentru prima data cand a indicat o expansiune din martie, potrivit Biroului National de Statistica.
Activitatea in servicii si constructii s-a accelerat si luna trecuta, potrivit unui indice separat care a atins 51,7, cel mai bun nivel din ultimele trei luni.
Un indicator privat al activitatii publicat duminica a aratat, de asemenea, ca a doua cea mai mare economie din lume continua sa creasca, desi intr-un ritm mai lent decat luna precedenta. Datele PMI publicate au aratat ca atat productia, cat si serviciile isi pierd din avant.
Economistii cred ca sondajul oficial PMI acopera in mare parte intreprinderile mai mari, detinute de stat, in timp ce lectura Caixin se concentreaza pe firme private mai mici.
Citirile PMI s-au adaugat la semnele ca economia chineza ar putea lua din nou avant dupa ce cresterea PIB-ului a incetinit la doar 0,8% pentru trimestrul iunie, comparativ cu cele trei luni precedente, pe masura ce boom-ul post-pandemie s-a estompat, consumatorii si-au pierdut increderea si si-au pierdut increderea. scaderea proprietatii a continuat sa afecteze foarte mult activitatea.
Cifrele de calatorie cu bara de protectie le-au dat, de asemenea, analistilor motive pentru un optimism prudent.
China a inceput vineri cea mai lunga perioada de sarbatori legale din acest an, care se intinde pe opt zile pana pe 6 octombrie. Pauza combina Festivalul de la mijlocul toamnei si sarbatoarea anuala a Zilei Nationale de la inceputul lunii octombrie.
In prima zi a sarbatorii, calea ferata nationala a tarii a gestionat 20,1 milioane de calatorii de pasageri, stabilind un nou record, potrivit datelor publicate de China State Railway Group. Ministerul Transporturilor se asteapta ca si traficul pe autostrada sa atinga un record, cu aproximativ 66 de milioane de vehicule pe sosele.
Pentru intreaga pauza, erau asteptate sa fie efectuate 896 de milioane de calatorii interne pe calea ferata, aerian, drumuri si cai navigabile, in crestere cu 15% fata de 2019, cand sarbatoarea de Ziua Nationala era de sapte zile, potrivit Ministerului Culturii si Turismului, duminica.
Ministerul a estimat ca cheltuielile totale ale turismului intern vor ajunge la 782,5 miliarde de yuani (109 miliarde de dolari) in aceasta perioada, in crestere cu 20% fata de 2019, inainte ca blocajele din cauza pandemiei sa impiedice majoritatea oamenilor sa calatoreasca.
Oficialii chinezi spera ca recordul calatoriilor interne rutiere si feroviare ar putea contribui la stimularea unei economii care se lupta cu cererea interna calda de la sfarsitul restrictiilor zero-Covid in decembrie.
Datele recente au aratat semne de stabilizare dupa ce guvernul a intensificat eforturile de a stimula cheltuielile consumatorilor si de a accelera proiectele de infrastructura. Profiturile firmelor industriale au crescut cu 17,2% in august, inversand o scadere de 6,7% in iulie, potrivit datelor publicate de BNS saptamana trecuta.
Productia industriala a crescut si ea cu 4,5% in august fata de anul precedent, accelerand de la cresterea de 3,7% inregistrata in iulie. Vanzarile cu amanuntul au crescut cu 4,6% in august, cea mai rapida crestere din mai.
„Observam tot mai multe dovezi ale stabilizarii pe termen scurt a cresterii”, au spus analistii Nomura intr-o nota de cercetare sambata, multumita partial multitudinii de masuri politice dezvaluite de la sfarsitul lunii iulie, au adaugat acestia.
Beijingul a aplicat o serie de masuri de sprijin fragmentare pentru a relansa economia, dar s-a abtinut de la orice stimulent gigant din cauza ingrijorarilor legate de cresterea nivelului datoriilor.
Masurile luate in ultimele luni includ reducerea ratelor dobanzilor, eliminarea restrictiilor privind achizitionarea de case si cumpararea de masini si permiterea guvernelor locale sa accelereze imprumuturile pentru investitii in infrastructura.
„Suntem in continuare convinsi de punctul inferior ciclic si vedem riscuri in crestere pentru prognoza noastra de 4,7% PIB pentru 2023”, au spus analistii Citi intr-un raport de cercetare duminica.
Joi, Fondul Monetar International a declarat ca China ar putea inca sa obtina o crestere de aproximativ 5% in acest an, indeplinind tinta de crestere a guvernului sau. Purtatorul de cuvant Julie Kozack a declarat ca fondul a vazut semne de stabilizare a economiei Chinei in datele recente.
Banca Mondiala nu este insa atat de sigura. Duminica, a redus prognoza pentru 2024 pentru cresterea PIB-ului din China la 4,4% de la 4,8%, invocand dificultati persistente, cum ar fi datoria crescuta, criza pietei imobiliare si o populatie imbatranita.
In timp ce calatoriile interne pentru Saptamana de Aur par puternice, consumatorii chinezi parasesc continentul in numar mai mic.
Statisticile preliminare de la ForwardKeys, un furnizor global de date de calatorie, au aratat saptamana trecuta ca calatoriile chineze in Asia au scazut cu 33% fata de nivelurile de dinainte de pandemie. In prima zi a sarbatorii Saptamanii de Aur, numarul de turisti chinezi continentali care au intrat in Hong Kong a fost inca mai putin de jumatate fata de nivelul din 2018, a declarat guvernul orasului in weekend.
Sectorul imobiliar nu este inca iesit din padure.
Problemele la Evergrande Group, cel mai indatorat dezvoltator din lume, au crescut dupa ce presedintele sau Xu Jiayin a fost retinut.
Xu a fost supusa „masurilor obligatorii” pentru suspiciunea de infractiuni, potrivit companiei saptamana trecuta, care a generat o incertitudine serioasa asupra viitorului gigantului imobiliar aflat in conflict.
„In ciuda semnelor de stabilizare, ramanem precauti in ceea ce priveste cresterea”, au spus analistii Nomura.