Fabuloasa istorie străveche din Carpați – filmul care îți spune dacă teritoriul României de astăzi este Vatra Vechii Europe. Acum și pe YouTube

Categories documentare și cărțiPosted on

Este spațiul României de astăzi Vatra Vechii Europe? Filmul documentar “Fabuloasa istorie străveche din Carpați” răspunde cu probe clare acestei întrebări!

Realizat cu colaborarea a mai mult de zece specialiști, majoritatea arheologi și istorici, filmul aduce în prim plan descoperiri arheologice extraordinare, unice, care plasează spațiul României de astăzi în topul locurilor cu cel mai mare potențial arheologic din Europa și din lume.

Pornind cu povestea din perioada ultimei glaciațiuni, documentarul prezintă dovezile unei locuiri și continuități umane care depășesc 60.000 de ani…

Scenariu și regie: Daniel Roxin

 

Grafică și montaj: Gabriel Vasilescu

 

Imagine: Silviu Crângureanu

 

Muzică (o parte din coloana sonoră): Daniel Galea

Film realizat cu suportul AD Auto Total și în parteneriat cu Nașul Tv

 

15 comments

 1. Nu mă așteptam ca acele vase de lut să își păstreze vopseaua atât de bine. Impresionant. Și cu câtă măiestrie au fost pictate!

 2. domnule Roxin…treaba cu datarea anilor de zeci de mii pare o teorie evolutionista …sa inteleg ca dumneavoastra sunteti ateu…doar asa as intelege punctul dumneavoastra de vedere de a ne face pe toti sa credem ca existau oameni pe teritoriul Carpatic acum zeci de mii de ani…
  un mic link sa vedeti o explicatie a sistemului de datare cu C-14..daca va intereseaza..cu tot respectul…

 3. sa nu ma intelegeti gresit…apreciez efortul dumneavoastra pt a aduce la lumina Istoria adevarata a romanilor ,, si chiar va si urmaresc in fiecare vineri ,doar ca datarea vechimii oaselor si uneltelor de zeci de mii de ani lasa de gandit si nu este stiintific cu exactitate …
  va multumesc pt efort …

 4. Regia si efectele imagistice, sonore sunt de top international. Felicitari specialistilor respectivi! Felicitari si d-lui Roxin pentru prezentarea-comentariul documentarului. Cu o tonalitate bine dozata, captivanta si odihnitoare totodata! Bravo! Insa sa nu va mandriti, ca in lucrarea asta s-a simtit un deget de Sus. Cu unii dintre invitati insa, ar mai fi trebuit un pic lucrat ca sa se evite acele cateva stangacii/ticuri gestuale. Oricum,in final, Adevarul scos la iveala este de netagaduit. Doamne ajuta in continuare!

 5. exista 3 explicatii a tehnologiei folosite:una a instruirii oamenilor de catre ingerii cazuti(cartea lui Enoh) alta a extraterestilor antici(Daniken),alta a unei tehnologii proprii umane.Care emai plauzibila?

 6. Un film documentar extraordinar care musteşte de adevaruri profunde. Din punct de vedere stiintific nu se putea dovedi mai bine ca spatiul carpato-danubian a fost locuit din timpuri imemoriale şi ca cel putin de la ultima glaciatiune ıncoace la nivelul Europei a fost cel mai avansat ın arta , agricultura , organizare a societatilor umane. Sate neolitice cu cladiri de asemenea marime şi complexitate , tezaure de aur de acum 6000-7000 ani de un asemenea rafinament nu se gasesc nicaieri ın alta parte ın Europa.

  Ar fi de asemenea extraordinar ca şi acest documentar sa fie tradus şi ın engleza. Şi sa fie difuzat la nivel mondial.

  Felicitari şi fie ca toate marile adevaruri sa iasa la iveala.

 7. Imi vine sa plang…ca de fiecare data cand citesc sau vad documenare despre istoria noastra.
  Sa spun ca admir ce faceti voi,mi se pare sarac si prea putin.
  Nu va doresc decat sa fiti sanatosi si din ce in ce mai multi , care sa credem, sa descoperim ,sa demonstram ca suntem un popor admirabil , chiar daca se insista maxim pe distrugerea noastra.

 8. Sincere Felicitari si mii de multumiri pt ca CEEA ce faceti este Ceva atat de minunat si nobil pentru noi toti romanii de pretutindeni . Bunul Dumnezeu fie cu voi si multa bafta cu TOATE proiectele ce le aveti sau le veti avea.

 9. Nu stiu daca aveti reprezentarea a cata speranta si putere daruiti cu astfel de documentare. Va multumesc.

  Intrebare. Istoriile vechi vorbesc despre un hatman/voievod/imparat pe nume Flac, facand legatura intre el si cetatea Râmului.
  Dupa trimiterile la Ovidiu, se intelege ca acesta a trait înainte de era noastra, poate chiar inainte de Burebista.
  Vis-a-vis de Bazias, acolo unde Dunarea intra in tara, este orasul sarbesc Rama, cu mai multe cetati. Este chiar o cetate Ram, refacuta de Baiazid al II-lea, dar, tot la Rama, pe panta masivului care strajuieste cotul Dunarii, apare o cetate sau o fortificatie uriasa. Ce este cu ea? Poate fi vreo legatura intre cetatea Râmului din vechime si aceste ruine?

  https://www.google.ro/maps/@44.8169698,21.3399032,385m/data=!3m1!1e3?hl=ro

  https://www.google.ro/maps/@44.8139882,21.3537809,6154m/data=!3m1!1e3?hl=ro

  Istoria Ţării Româneşti – Constantin Cantacuzino:

  ..valahi zic unii (adecăte rumânii), cum de la Flac voievodul lor s-au numeit așa. Enia Sulveu întâiu aceasta zicând-o, apoi dupe dânsul nu puțini o adeverează, den stihurile lui Ovidie Nason dovedind, carele iaste foarte bătrân poet. Acela dară, într-o poslanie a lui, într-a patra carte ce face, zice: “Fost-au mai mare acestor locuri Flac, și supt acest voievod vrăjmaș, țărmurile Dunării fără grijă era. Acesta au ținut și pe musii (adecăte pe sârbi), în pace credincioasă. Acesta cu arcul și cu sabiia au îngrozit pe gheti.” Ca acéstea dară zicând acest preavechiu poet, iar ei zic că de la acel voievod Flac s-au numeit aceștea flachi.

  Letopisețul țărâi Moldovei, de când s-au descălecat țara -Grigore Ureche:

  Chiematu-o-au unii și Flachia, ce scriu létopisețile latinești, pre numele hatmanului râmlenescu ce l-au chemat Flacus, carile au bătut războiu cu sțitii pre acéste locuri și schimbându-să și schimosindu-să numele, din Flachia i-au zis Vlahiia.
  Laslău craiul ungurescu, cari-i zic filosof, s-au sculat de s-au dus la Împăratul Râmului, de ș-au cerșut oaste întru ajutoriu împrotiva vrăjmașilor săi. Ce împăratul Râmului alt ajutoriu nu i-au făgăduit, ce i-au dat răspunsu într-acesta chip, de i-au zis: “Eu suntu jurat, cândŭ am stătut la împărăție, om de sabiia mea și de județul mieu să nu moară. Pentru acéia oameni răi s-au făcut în țara mea și câte temnițe am, toate suntu pline de dânșii și nu mai am ce le face, ci ți-i voi da ție, să faci izbândă cu dânșii și eu să-mi curățescu țara de dânșii. Iară în țara mea să nu-i mai aduci, că ți-iu dăruiescu ție.” … Décii Laslău craiu, daca au luat acel ajutoriu tălhărescu de la Împăratul Râmului, au silit la Țara Ungurească și décii pre câșlegile Născutului, cu toată putérea sa s-au apucat de tătari a-i bate și a-i goni, de i-au trecut munte în ceasta parte pre la Rodna, pre care cale și sémne prin stânci de piatră în doao locuri să află făcute de Laslău craiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *