Istoricul Lucian Boia, FEBLEȚEA BUDAPESTEI, ne spune în ultima sa carte că românii nu ar avea niciun drept istoric asupra Transilvaniei. Cum comentați?

Categories DezvăluiriPosted on

Citat din cartea „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări“:

“Se adăuga şi faptul că România avea un drept incontestabil asupra Basarabiei, provincie răpită Moldovei în 1812, partea ei sudică fiind apoi retrocedată în 1856, dar din nou anexată de Rusia în 1878. Un drept similar putea invoca România şi în ceea ce priveşte Bucovina, ruptă tot din Moldova, la 1775, şi anexată de austrieci. Transilvania nu se afla însă într-o asemenea situaţie. Nu aparţinuse niciodată României sau vreunuia dintre principatele care formaseră România la 1859. De la începuturile sale statale fusese înglobată în Ungaria şi, chiar când Ungaria dispăruse, continuase, prin elita sa conducătoare şi prin organizarea de stat, să se înfăţişeze ca parte a vechiului regat ungar. Românii puteau invoca, fireşte, cum au şi făcut, un drept etnic asupra Transilvaniei (populaţia românească fiind majoritară), dar nu şi vreun drept istoric. Puteau să-i acuze pe unguri că îi asupreau sau îi discriminau pe români, dar nu-i puteau acuza că „răpiseră“ vreodată Transilvania.”

Sursa citatului: http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/romania-atat-mult-noroc-fragment-avanpremiera-viitoarea-carte-lui-l

Acest Lucian Boia, citat cu dragoste și mare simpatie de presa maghiară, le oferă ungurilor tot ce au nevoie pentru revendicările lor aberante. Și culmea, mai este și ridicat în slăvi de presa românească și de tot felul de telectuali fițoși și cosmopoliți care vor să ne spele pe creier cu teoriile lor globalist-nivelatoare! Cum comentați acest pasaj?

Dacă doriți un autograf de la numitul Lucian Boia, îl puteți căuta astazi, 24 aprilie, la Librăria Humanitas Cişmigiu, de la ora 19.00, unde își va lansa cartea cu susținerea lui Gabriel Liiceanu. Că, de, marii intelectuali români are clubul lor elitist!

Daniel Roxin

22 comments

 1. Inceputurile statale ale TRANSILVANIEI au fost in regatul lui Burebista, a predecesorilor si a urmasilor sai, pana la Gelu, Glad si Menumorut. Nici ungurii n-au reusit sa darame vechea organizare in tari, voievodate, cnezate si obsti si nici sa impuna alte legi decat cea locala, Jus Valachicum, set de legi strabune ramase de la daci, asa ca Boia minte cum respira si e un tradator nenorocit, un incompetent si un neica-nimeni pe care nu vad de ce il tot ridica revistuta de historie / (h)isterie in slavi atat. Dar daca te uiti cine ii formeaza comitetul de redactie, te lamuresti.

 2. Un alt mod de a privi, alte repere…. . Poate informatiile mele sunt eronate, dar daca nu, atunci este explicabila atitudinea domniei sale : este evreu ?!

 3. Ar trebui sa mergeti Dacilor si sa protestati la semnarea domnului Boia. Sa ii aratati ca nu credem minciunile pe care le scrie dumnealui in aceasta carte. Eventual luati si un aparat de filmat si puneti pe Youtube, va fi frumos si il va expune ca pe mincinosul tradator ce este.

 4. Un fost chirias al unui imobil (retrocedat proprietarilor de drept) din zona dorobanti, si acum mai crede ca acolo e de fapt casa lui.
  Cateodata legea mai este si de partea adevarului. Cu toate drepturile pe care le au, chiriasii raman…..simpli chiriasi. In anumite cazuri de stres maxim, chiriasul rabufneste si scuipa numai venin. Naivii NU sunt imuni.
  Pe scurt: Domnule Istoric Lucian Boia, gasiti-va un wc si nu va jucati cu constipatia. Va poate creea probleme grave.

 5. Aici miroase a bani,asa cum ungurii dau bani ca ,copii romani din Covasna si Harghita sa invete in limba maghiara,tot asa acest magar numit Lucian Boia este platit sa scrie ce vor ungurii.Asa ei spera ca in viitor prin minciuni scrise de asa zisi mari intelectuali romani,sa fie legitima autonomia si alipirea TRANSILVANIEI la Ungaria.SA NE FEREASCA DUMNEZEU SA SE INTAMPLE ASA CEVA.

 6. Ecou V

  Langă o lampă fumegândă, de amintiri ce-n foi s-au scris
  Ce scantei din tindă, în tindă, zbucium trist și nedecis
  Zboară spiritual să adune de prin lume fii săi
  Tot ecouri de chemare, vuiet munți și chiot văi.

  Ține flacăra să ardă a dezordinii aratare
  Ce zdrobește și îneacă orice formă de alinare
  Viteji falnici să se adune, treji, la steag cu cap de lup
  Șuieratul morții vine, preoții blesteme rup

  Ardeți copia minciunii ce se ascunde printre carți
  Și rescriți cu vârf de sica ale nemului libertăți
  Este a spiritului ghemare, este a dacilor, strămoși glas
  Nu rastalmaciți cazanii, eu ZAMOLXE – nu va las!

  Voi ce sunteți urmașii romei sau ai nu știu carui popor
  Nu ne puneți etichetă suntem DACI nu migratori
  Suntem mândri de CREDINTA, de al nostru Sfânt Andrei
  Trageți clopotul învierii, suntem lupi nu gingași miei!

  Fraților, va cer, ridicați steagurile!

 7. … sub controlul statului ungar, se stie, pe asta se si bazeaza ungurii care cer Transilvania. Insa Transilvania a fost romaneasca de la Burebista incoace. Ungurii au venit, s-au luptat, au cucerit, dar majoritari au fost intotdeauna romanii. Controlul a fost unguresc, deoarece era regatul maghiar. Ce e un regat? o structura care implica mai multe tari! Transilvania a fost ceva separat de Ungaria, dar sub control unguresc, din pacate. Asta nu inseamna ca e a lor, doar ca au detinut controlul. De altfel, si azi ungurii detin controlul in multe zone, dar ele apartin de Romania. Situatia e similara. Chiar si la Bucuresti au o parte importanta in guvern, dar asta nu inseamna ca e a lor…

 8. domnilor de gura ungurilor nu vom mai scapa, au inceput sa cotcodaceasca si nu le inchide nimeni pliscul.dar nu i bai intr o profetie este scris ca vor veni vremuri ce vor inchide cocodacitul unguresc. Romania este Romania, este tara zeilor si locul placut lui Dumnezeu,credinta lasata mostenire genetic nu este o minciuna,romanii vor fi activati energetic in curind si agitatia asta va disparea.

 9. Stam si comentam , facem asta de 20 de ani incoace. Fapte concrete mai putin, doar vorbe. Si tot asa vom sta si in continuare, pana int-o zi, cand ne vom trezi si nu vom mai avea tara.

 10. DACĂ nu ŞTIŢI…

  “Poţi închide ochi, dar
  nu poţi stinge soarele”
  Nicolae Iorga

  Nomazi porniţi de prin Ural şi stepe,
  Aţi urcat,călări, pe cursuri lungi de ape
  Ca să găsiţi dacica, panonica câmpie
  Pe car, cortu-ntins, aţi vrut-o şi moşie.

  De vecuri schelălăiţi sălbatec, maniaci,
  Că n-am fi noi din fii de mândri daci,
  Că Burebista – suveran şi nobil Trac –
  N-a stăpânit Imperiul TRACO-GETO-DAC,

  Că Roma, chiar – neînvinsă, suverană –
  N-ar fi avut de Daci respect şi temă,
  Că-n lupte grele, neamul Dac s-a stins,
  Că după Decebal, pustiul s-ar fi-ntis…

  În timpul scurs de-un vec şi jmătate,
  Loviţi de Carpi, din faţă şi din spate,
  Romanii au priceput mai greu ca alţii
  Că Dacii vor dispare odată cu Carpaţii,

  Că n-au putere, ori cât le-ar fi de mare,
  Carpaţii să-i doboare, să cadă la picioare,
  Că prin vecuri, veacuri ce s-or scurge
  Dacul va ramâne cât Dunărea va curge.

  Voi cu strămoşi barbari clociţi în stepe,
  Născuţi în cort sau în goana unei iepe,
  Spuneţi că pe Tisa n-aţi găsit uun Dac,
  Că trecutul nostru s-adună într-un veac…

  Că nu el, Dacul -martir între martiri-
  Ce ne-a lasat comori, istorice-mpliniri
  Şi-a ridicat cetăţi, din inimi stăvilare,
  V-a alungat cu spada din dacice hotare.

  Veniţi din Lendia, pe Nistru şi pe Tisa
  Sub şa ducând demonic carnea, clisa,
  Aţi jefuit Europa în goană de copite,
  Năvălind şi-n Roma,Cetatea celor Sfinte.

  Uitaţi ce-aţi fost, c-aţi fost pimiţi de Dac,
  De un Imperiul ce cu Roma s-a luptat…
  Dacă nu ştiţi ce-a fost,învăţaţi prin alţii,
  Că Dacii vor dispare odată cu carpaţii.

 11. Mascariciul acesta de Boia are sa stea infipt intr-o teapa intr-o zi.L-a facut praf domnul academician Pop,in emisiunea lui Rares Bogdan…

 12. Va sugerez sa cititi “Racial problems in Hungary (1908)”
  Author: Seton-Watson, R. W. (Robert William), 1879-1951
  Subject: Magyars; Hungary — Race relations; Hungary — Politics and government 1867-1918
  Publisher: London A. Constable

  https://archive.org/details/racialproblemsin00setouoft

  La pagina 140 puteti citi urmatoarele:

  “The union of Transylvania with Hungary was hurriedly voted on May 29, 1848, under the influence of mob-terrorism. In contrast to all previous occasions on which the question of union had been brought forward,^^^ the proposals were not submitted to the local jurisdictions, but were discussed and adopted in a single sitting. Indeed so precipitate had been the action of the Magyars that the Governor, Count Teleki, had summoned the Diet on his own responsibility, without awaiting the sanction of the sovereign ; and the Act of Union was after-^ wards submitted to Ferdinand at Innsbruck by the new Hungarian Premier, not by the proper Transylvanian authorities”.

  Pe scurt Ungurii au fortat unirea Transilvaniei cu Ungaria fara referendum, fara adunari populare !

  Iar tradatorii Boia et Comp au tupeul sa ne spuna noua ca nu s-a facut Unirea cum scrie la carte !

  In continuare putem citi:

  “The constitution of Transylvania rested on the solemnly guaranteed equality of “the three Nations “—the Magyar county assemblies, the Szekel and Saxon Sees (Stiihle) and Districts each sending delegates to the Diet in Klausenburg (Kolozsvar) with definite instructions which they might not legally exceed. The Saxon members on this occasion, intimidated by the …” (continuare pe pag 141)

  pag 141

  “cries of ” Union or Death \ which resounded beneath their windows, infringed their clear instructions in voting the union ; and this circumstance would of itself throw doubt upon the legality of the Act”.

  “But even the most serious technical or legal objections are far outweighed by the moral objection supplied by the glaring anachronisms and inequalities of the Transylvanian franchise. The Roumanians, though they formed the great majority of the population, had been from time immemorial on an inferior footing to the three “privileged nations,” and indeed only three Roumanians sat in the Diet of 1848″.

  Apartheid curat !

 13. are mare dreptate , numai ca noi Romanii nu o sa recunoastem niciodata , asa ne au invatat comunictii si nationalistii in cursul vremii , si mai mare dreptate au Englezii referitor la Romani mare de tot , c am asta e motivul in primul rand si in al 2 lea rand , perdeaua comunista si nationalista plina de minciuni care nu dispare nici cum , au dreptate mare toata Europa despre Romania , primul om care spune un adevar in tara asta , hai ca incet incet poate si revin romanii si o sa fim vazuti altfel in Lume , sa nu ne fie rusine de pasapoartele romanesti ))

 14. Acesti vanduti de tipul bia si altii nu trebuie luati in seama.
  Comentand ineptiile celor de statul de plata al revizionistilor nu facem desct sa le facem publicitate.
  NEMERNICI nu trebuie numiti ,trebuie ignorati.
  Stiti cumva cine i-a publicat cartea ?
  Nu stiti .Cineva care ,se zice,ca ar fi furat o editura.O fi sau nu adevarat?

 15. Am urmarit emisiunea in care a prezentat ultima lui carte si nu am remarcat ca Lucian Boia a precizat despre vreun drept istoric a Romaniei asupra Transilvaniei. Mai degraba a precizat asupra dreptului legal al Romaniei de a anexa Transilvania in 1918.

  Numai ca emisiunea de mai sus mentionata m-a facut sa ma redocumentez pe net si am gasit un tratat al Antantei care preciza ca trupele romane sa patrunda in Transilvania, dupa sfarsitul razboiului.

  Asa ca era normal ca dupa o invazie a trupelor romane sa urmeze o anexare, care a fost si recunoscuta de catre alte state. Dl. Boia nu a mai mentionat acest tratat.

  Problema in continuare ramane a Romaniei pentru ca din 1918 pana in prezent doar Ceausescu a urmat o politica favorabila etniei romanesti. Avand in vedere faptul ca din 1991 pana in prezent la granietele romanei au fost cateva razboaie doar pe criterii etnice, riscul ca si in Transilvania sa fie un conflict pe criterii etnice ramane in continuare. Poiticienii romani nu au invatat nimic din istorie iar o tema nefacuta se sanctioneaza.

  In ceea ce a mai spus Dl. Boia ca romanii din 1918 din Transilvania nu erau multumiti pe plan economic de unirea cu Romania, eu sunt de acord. Chiar daca adevarul ne doare, daca suntem destul de maturi sa infruntam adevarul, in final vom fi mai puternici. Si vom invata din lectiile istoriei. Dar daca nu acceptam adevarul, asa cum multi comentatori de pe acest site nu-l accepta, nu vom fi puternici niciodata.

  Dl Daniel Roxin este mult prea stimat de mine, dar pentru ca a rastalmacit unele cuvinte ale unui istoric doar pentru ca nu-i placeau lui, are o nota proasta de la mine astazi. Mai bine ar incerca sa vina cu niste contra-argumente decat sa se coboare sub nivelul lui.

 16. Intr-adevar ungurii sunt creatorii formei de organizare statala medievala care a fost impusa de oligarhia maghiara in teritoriul numit azi transilvan. Daca ne referim la asta, atunci Transilvania apartine ungurilor, in sensul ca ei au organizat Principatul medieval. Prin urmare ii invit sa isi breveteze “inventia” si sa o aplice linistiti la vest de Tisa pentru ca pamantul pe care noi dainuim de milenii, indiferent ca a fost parte a statului lui Burebista, Decebal, asuprit (partial) de Impreiul Roman, de unguri, austrieci sau de altii, noua ne apartine care suntem d’aci si nu am venit din alta parte!
  Dupa modelul pretentilor maghiare si afirmatiilor d-lui Boia or fi avand dreptul si turcii sa ceara Moldova si Tara romaneasca pentru ca ei sunt creatorii sistemului fanariot, nu-i asa?

 17. D-l Boia ne manipuleaza aratandu-ne doar partea de istorie care ne poate aduce doar prejudicii rastalmacind fapte si situatii in favoarea deznationalizarii, ……impresia care ramane dupa absolut toate cartile lui este ca nu suntem nimic ,…dar stati linistiti asa sunt toate popoarele lumii.Un ROMAN daca-si afirma vechimea, limba este nationalist indobitocit de comunisti,un vest-european este un patriot.Nu o sa vezi niciodata un britanic scriind despre natia sa ca de fapt au uneltit si subjugat atatea popoare,furand de la ele cultura si bogatiile,dar ai sa vezi cum scrie despre ei ca oriunde au fost au adus cu ei civilizatia.La ei nu exista autoflgelarea ,la noi este promovata atat de agesiv incat nu mai poti face fata,iar intelectualii nostri zimbesc condescent la simpozioane pentru un pahar de sampanie garantandu-le celor ca Boi(a)o recenzie buuuna.

 18. O perioada auzeam ….romanii sunt hoti,curve ,lenesi si bineinteles tigani asa eram facuti de catre alte natii,acum aud cum ardeleanul zice olteanul este prost,modoveanul este betiv ,basarabeanul zice ca el nu este roman ca este modovean si impreuna toti spun ca ne este mai bine fara bucuresteni.Ce este asta daca nu manipulare,cine crede ca ne va fi mai bine dezbinati este cel putin nebun,1800 de ani nu am putut sta uniti pentru ca mereu am lasat pe alti sa ne conduca.

 19. Daniel Roxin, inteleg ca pilula e amara: cateodata adevarul doare, si trezirea la realitate e la fel de dureroasa.
  Darpasul a fost din nou facut.
  Dupa o perioada de vreo 70-80 ani, cand putini istorici romani se incumetau cercetarii si publicarii obiective a istoriei “nationale”, iata, apar istorici, care nu-si sacrifica statul de cercetator stiintific (onoarea si reputatie de istoric) pe altarul “interesului national”.
  Si e bine asa, vor urma si altii.
  Sa vedem, daca cei care au mintit poporul roman (in cazul de fata istoricii “patrioti”) vor reusi demoleze noua constiinta nationala cladita cu atata truda si efort de la 1850 incoace…
  Poate, candva, copiii nostri in loc de sci-fi istoric vor putea invata istoria neromantata.
  Fie ea cum a fost: buna sau rea, dar, cel mai important: cea
  adevarata…
  Si, Daniel Roxin, stiti ceva? Poate ca va veni o vreme cand maghiarii nu vor fi considerati ca fiind vinovatii pt toate relele intamplate cu romanii din trecut, prezent si viitor. Dimpotriva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *