Fiecare stea pe care o vedeti noaptea este un membru al Caii Lactee. Cu toate acestea, daca te uiti la obiectul neclar deasupra capului iarna, cam de dimensiunea unghiulara a lunii pline, vezi un manunchi de stele din afara Caii Lactee care le depaseste numeric pe cele din Calea Lactee. Se numeste Galaxia Andromeda.
Fara telescop, nu poti spune ca este alcatuit din stele individuale; arata doar ca un petic neclar. Ceea ce face lucrurile sa fie putin deprimante, insa, este ca, conform estimarilor stiintifice, galaxia noastra Calea Lactee se va ciocni cu galaxia Andromeda in aproximativ 4,5 miliarde de ani.
Si dupa cum probabil intelegeti, asta nu va fi deloc bine. Dar nu va faceti griji! Va putem garanta ca peste 4,5 miliarde de ani veti fi cu siguranta deja mort.
Calea Lactee este la fel de veche ca universul insusi
S-a format acum aproximativ 13,6 miliarde de ani si este aproape la fel de vechi ca universul insusi, care s-a format acum aproximativ 13,7 miliarde de ani.
Numele Caii Lactee este antic
A fost, de asemenea, descrisa ca drumul spre Muntele Olimp sau calea de ruina facuta de carul lui Helios (soarele).
A fost facut din alte galaxii
Pentru ca Calea Lactee sa-si atinga dimensiunea si forma actuala, ea a consumat alte galaxii de-a lungul istoriei sale.
Galaxia noastra consuma in prezent galaxia pitica Canis Major prin adaugarea stelelor galaxiei mai mici in propria sa spirala. (Vorbiti despre apetit!)
Pentru a va face o idee despre ce inseamna de fapt aceste numere, retineti ca un obiect care merge atat de repede ar putea calatori in jurul ecuatorului Pamantului in mai putin de trei minute.
Este cu adevarat praf si gazos
Desi s-ar putea sa nu arate asa pentru un observator ocazional, Calea Lactee este plina de praf si gaz. Aceasta materie reprezinta 10-15% din materia luminoasa/vizibila din galaxia noastra, restul fiind stelele.
Galaxia noastra are aproximativ 100.000 de ani lumina si putem vedea doar aproximativ 6.000 de ani lumina in disc in spectrul vizibil. Totusi, atunci cand poluarea luminoasa nu este semnificativa, inelul prafuit al Caii Lactee poate fi deslusit pe cerul noptii.
Numar neidentificat de stele
Cate stele sunt in Calea Lactee? Te-ai intrebat vreodata? Chiar si astronomii se cearta asupra celui mai bun mod de a calcula acest lucru. Telescoapele lor vad doar cele mai stralucitoare stele din galaxia noastra, iar multe sunt ascunse de gaze si praf.
Ceea ce stiu ei cu adevarat este ca exista literalmente miliarde de stele nevazute acolo. Deci, cand ne uitam la Calea Lactee noaptea, vedem doar aproximativ 0,0000025% din sutele de miliarde de stele ale galaxiei.
Pitice rosii: cea mai comuna stea din galaxia Calea Lactee
Cele mai comune stele din galaxie sunt piticele rosii. Ce este mai exact o pitica rosie? Este o stea rece, aproximativ o zecime din masa soarelui.
Odinioara considerate nepotrivite pentru potentialele planete purtatoare de viata, piticele rosii sunt acum considerate potentiali suspecti.
„Procesul supernovelor”
Calea Lactee pierde mereu stele prin supernove. Ce anume descriu astronomii drept supernove?
Ei bine, asa numesc ei procesul in care are loc o explozie mare la sfarsitul ciclului de viata al unei stele, care ii indeparteaza aproape toata masa.
Calea Lactee consta din mai multe tipuri de energie
Lumina vizibila este doar o forma de energie. Obtinem acest lucru direct de la stele si alte obiecte din Calea Lactee.
Galaxia noastra consta si din alte tipuri de energie, cum ar fi lumina infrarosie, unde radio, raze gamma, materie intunecata si raze X.
Suntem inconjurati de un halou intunecat
Calea Lactee are un halou de materie intunecata care reprezinta peste 90% din masa sa.
Aceasta inseamna ca tot ceea ce putem vedea, chiar si cu telescoape, este mai putin de 10% din masa galaxiei noastre. Restul este intuneric.
Calea Lactee are bule gigantice in centru
Noile observatii ale centrului galactic au scos la iveala o pereche de bule gigantice in centrul Caii Lactee care emite emisii radio, potrivit cercetarilor recente publicate in Nature .
Bulele se intind spre exterior din gaura neagra si se extind in spatiu in directii opuse. Lobii ondulati seamana cu cele doua jumatati de clepsidra, cu gaura neagra cuibarita in talie.
Oamenii vs. Calea Lactee
Soarele si sistemul nostru solar au orbit in jurul galaxiei de mai putin de 20 de ori de cand sistemul nostru solar s-a nascut acum aproximativ 4,6 miliarde de ani.
Nu sunt impresionat? Incercati-l pe acesta: a facut 1/1250 dintr-o revolutie de la originea oamenilor.
Galaxiile mici orbiteaza in jurul Calei Lactee si uneori se prabusesc in ea
Cand exploratorul portughez Ferdinand Magellan a navigat prin emisfera sudica in secolul al XVI-lea, el si echipajul sau au fost printre primii europeni care au raportat grupuri circulare de stele pe cerul noptii, potrivit Observatorului European de Sud.
Aceste clustere sunt de fapt mici galaxii care orbiteaza in jurul Caii Lactee, la fel cum planetele orbiteaza in jurul unei stele. Asadar, astronomii au decis sa le numeasca Norii Magellanic Mici si Mari dupa Ferdinand Magellan.
Calea Lactee este in miscare
Calea Lactee, impreuna cu orice altceva din univers, se misca prin spatiu. Pamantul se misca in jurul Soarelui, Soarele in jurul Caii Lactee si Calea Lactee ca parte a „Grupului Local”.
Intre timp, Grupul Local se misca in raport cu radiatia Cosmic Microwave Background (CMB) (alias radiatia ramasa de la Big Bang).
Calea Lactee este plina de grasimi toxice
Se invarte prin spatiul cel mai mare parte gol dintre stele din galaxia noastra este o gramada de grasime murdara. Molecule uleioase, organice, cunoscute sub numele de compusi de carbon alifatic, sunt produse in anumite tipuri de stele si apoi sunt scurse in spatiul interstelar.
„Gros” ca o foaie de hartie
Puteti ghici care ar fi grosimea lui in acest caz? Credeti sau nu, nu ar fi cu mult mai groasa decat o coala de hartie.
Calea Lactee este atat spirala, cat si barata
Deci, in realitate, Calea Lactee bifeaza ambele casete, facand-o unul dintre cele mai comune modele de galaxie.
Nimeni nu stie cat cantareste Calea Lactee
A obtine o intelegere mai buna nu este o sarcina usoara. Cea mai mare parte din masa Caii Lactee – poate 85 la suta – este sub forma de materie intunecata, care nu emite lumina si, prin urmare, este imposibil de observat direct, potrivit expertilor.
Insusi centrul se crede a fi o gaura neagra
Astronomii cred ca aceasta gaura neagra cantareste pana la 4 milioane din sorii nostri la un loc. Chiar acum!
Face parte din „Superclusterul Fecioarei”
Alaturi de alte 50 de galaxii, Calea Lactee si imprejurimile sale imediate formeaza un cluster cunoscut sub numele de Grupul Local, care este, la randul sau, parte din si mai marele Supercluster Fecioare.
Democrit a fost primul care a sugerat ca Calea Lactee este formata din stele
Galileo Galilei (1564–1642) a fost primul care a identificat si a rezolvat banda de lumina cat mai multe stele individuale in 1610, cu ajutorul telescopului sau.
„Raul de argint”
In mitologia chineza se spune ca raul a fost plasat acolo de zei pentru a-si tine tesatorul departe de un pastor care o iubea. Este o tragedie romantica jucata la nivel macro.
„Modul in care a fugit cainele”
Conform legendei Cherokee, insa, Calea Lactee s-a format atunci cand un caine a furat o punga de faina de porumb. In timp ce era urmarit, a varsat cateva.
Astfel, in traditia Cherokee, galaxia este denumita „Modul in care cainele a fugit”.
O vedere aeriana este imposibila
Orice fotografie pe care ati vazut-o vreodata cu Calea Lactee din spatiu este fie a unei alte galaxii, fie a unei interpretari a unui artist.
Pentru ca ne aflam in interiorul galaxiei, evident ca nu putem avea o vedere aeriana. Scuze, oameni buni!
Calea Lactee nu va trai pentru totdeauna
In aproximativ patru miliarde de ani, Calea Lactee se va ciocni cu cel mai apropiat vecin al sau, Galaxia Andromeda. Cele doua galaxii spirale se indreapta in prezent una spre alta cu 250.000 de mile pe ora.
Cand se ciocnesc unul de celalalt, nu va fi atat de cataclismic pe cat ti-ai putea imagina. Pamantul va supravietui probabil si foarte putine stele vor fi de fapt distruse. In schimb, mega-galaxia nou formata va oferi un peisaj nocturn cu un amestec spectaculos de stele, spre deosebire de orice vedem astazi.