Haşotti a alocat 6 milioane de lei pentru Sarmizegetusa

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Ministrul Culturii a precizat că nu va putea încheia o colaborare cu o firmă din străinătate, care să asigure restaurarea cetăţii, întrucât nu există o legislaţie în acest sens.

“Purtasem discuţii cu o firma italiană, care susţinea că vine cu proiecte europene să refacă monumentele şi siturile, dar nu avem legislaţie în acest sens. Sunt şi în România firme care fac astfel de lucrări, dar cu bani puţini, cu bani de la minister, nu cu fonduri europene.(…) Trebuie asigurată o colaborare între autorităţile locale şi cele centrale şi trebuie să se facă un transfer de terenuri, cu care trebuie să fie de acord şi Ministerul Mediului. Pentru ca respectivul Consiliu Judeţean să se poată implica în asigurarea unui sistem de supraveghere şi protecţie, se va face un transfer de vreo 40 de hectare. (…) E vorba de Sarmizegetusa Dacică, acolo unde are loc o devastare de patrimoniu. Se umblă cu detectoare de metale pentru a se identifica cosoni şi alte artefacte. Pentru a se opri acest lucru, se va reglementa această chestiune. Mai aşteptăm Hotărârea de Guvern, la care se lucrează. Ea va fi dată probabil în septembrie”, a completat ministrul Culturii.

sursa : www.realitatea.net

9 comments

 1. E foarte bine ca se aloca bani pentru restaurare, dar trebuie si cercetare arheologica!
  In Turcia, de ex, la situl Troia, se fac cercatari in permanenta! O parte, care este cercetata si ulterior restaurata se poate vizita, iar ce este in cercetare/restaurare, este inchis publicului! Asa ar trebui si aici, sa se inchida accesul, sa se inceapa cercetarile, iar dupa terminarea anumitor portiuni de cercetat, acestea se pot restaura si apoi vizita! O restaurare fara cercetare are prea putina valoare!

 2. Asta da veste bună!!!
  Doamne ajută!să sperăm ca vor fi bani si pt săpături,dar cred că nu pot restaura pana nu cercetează locul și il descarcă de sarcina arheologică.

 3. fapte nu vorbe.
  trebuie cat mai urgent alocati bani si reabilitat situl dacic .accesul de asemenea lasa de dorit. toti romanii si copii trebuie sa-si cunoasca radacinile ,trebuie renascuta mandria de a fi roman. altii si-ar dori sa aibe o asemenea istorie si asemenea bogatii culturale. americanii fac monument istoric din orice piatra atinsa de te miri ce presedinte, iar noi lasam in paragina o asemenea bogatie.

 4. Sa vina italienii ssa-si bage coada sa invitam si Vaticanu sa ne stergem de tot din istorie ce frumos si cata naivitate. Trebuie sa avem grija cum ne rezolvam intreaga identitate. Sunt unii care stau la colt. Nu sa schimbat mare lucru de la 1918 in ce priveste Vaticanul. Uitarti ce se intampla in Ucraina. Credeti ca marile puteri au interes numai in ce priveste resursele asupra identitatii privesc de departe si mananca seminte ca unii dintre noi? Tot inainte si astept sa vad cand amatorii sunt si se pot inplica in diferite proiecte atat cat pot.

 5. EU unul nu cred in nici un dar primit din afara. Daca nu punem noi osul la treaba (si implicit banul!) atunci cred ca se va alege praful de aceste vestigii. Strinii pot doar sa le dezgroape si apoi sa le duce la ei drept obiecte de decor.
  “Cine-au indragit strainii,
  Manca-i-ar inima cainii!
  Manca-i-ar casa pustia
  Si neamul nemernicia”

 6. Vesti bune. Vreau sa spun ca exact in 20.08.2012 m-am aflat in situl Sarmisegetusei, unde am fost impresionat de nepasarea si lipsa de atentie a autoritatilor. Aceasta informatie nu ma face decat sa ma bucur si sa astept demararea activitatilor specifice in zona. Dar nu cred ca vom vedea ceva semnificativ in acest an si atunci, cu speranta asteptam anul viitor. Apoi voi fi primul care va reveni la Sarmisegetusa si voi plati cu draga inima nu numai taxa de intrare si orice altceva ( dupa cum am avut o discutie chiar in site cu unii cetateni, care faceau comparatie cu Luvru sau Versailles).
  Sa fie intr-un ceas bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *