Cum sa te hidratezi corect pe timp de vara?

Categories SanatatePosted on

Mii de oameni din intreaga lume mor in fiecare an din cauza valurilor de caldura. Si dupa cum am vazut, aceste situatii meteorologice extreme sunt din ce in ce mai frecvente in mare parte din lume, compromitand sanatatea tuturor oamenilor. Desi apa potabila nu va scadea temperaturile, ne va ajuta sa ramanem hidratati si sa facem ziua mai suportabila.

Importanta hidratarii

De cand ne nastem, corpul nostru este alcatuit dintr-o cantitate mare de apa , cantitate care variaza in functie de varsta si sex si in functie de fiecare etapa a vietii. In general, se estimeaza ca 65% din greutatea corporala este apa , adica reprezinta aproape doua treimi din greutatea corpului, pe langa faptul ca este prezenta atat in ​​tesuturile corpului, cat si in toate organele vitale. Apa joaca un rol fundamental in sanatatea noastra si este esentiala pentru buna functionare a organismului nostru.

Aportul zilnic de apa recomandat pentru barbatii adulti este de 3,7 litri si pentru femeile adulte de 2,7 litri. Lichidele furnizeaza intre 3 si 2,2 l pe zi pentru barbati si femei, ceea ce reprezinta aproximativ 75-80% din totalul pe care ar trebui sa-l ingeram. Restul de apa pe care ar trebui sa o ingeram este suplimentata prin alimente, in special fructe si legume. 

Sfaturi pentru a bea apa si a ramane hidratat

Purtati intotdeauna sticla cu dvs

Primul sfat care ne ajuta sa bem apa si sa ne obisnuim este sa ne obisnuim sa o purtam mereu cu noi, de exemplu, cu o sticla . Daca sticla noastra ne insoteste, oriunde am merge, va fi cel mai confortabil mod de a bea apa in timpul zilei. In plus, daca alegeti o sticla reutilizabila , veti contribui si la dezvoltarea durabila si la sanatatea dumneavoastra, eliminand plasticul de unica folosinta din viata de zi cu zi. Sa lasi un pahar cu apa langa pat sau sa ai apa in apropiere, pe masa de lucru, este o alta modalitate de a-l avea la indemana si de a-ti aminti importanta hidratarii.

Puteti adauga o nota de aroma apei

Adaugarea unei note de aroma apei poate fi o optiune buna pentru a va motiva sa ramaneti hidratat. In plus, este o modalitate atractiva de a adauga o nota de culoare apei si meselor noastre , de exemplu, atunci cand avem oaspeti acasa. O modalitate de a face acest lucru este prin adaugarea bucatilor de fructe precum portocale sau lamai si/sau plante aromatice.

Folositi aplicatii sau folositi mementouri sau alarme pe mobil

In prezent, in secolul 21, multe dintre solutiile la problemele noastre vin sub forma unei aplicatii , iar a ne ajuta sa bem apa este, de asemenea, una dintre ele. In prezent exista multe aplicatii care vizeaza incurajarea consumului de apa , dintre care unele ne permit sa inregistram ceea ce bem, sa stabilim obiective si sa adaugam alerte pentru a ne reaminti sa facem acest lucru. Pe de alta parte, daca nu vrei sa adaugi mai multe aplicatii pe telefon, un alt truc simplu pentru a consuma cantitatea recomandata de apa este sa setezi alarme sau memento-uri care sa-ti aminteasca ca este timpul sa te hidratezi.

Mananca alimente cu continut ridicat de apa

O modalitate buna de a asigura o hidratare adecvata este sa mananci alimente bogate in apa. Exemple de fructe si legume care contin un continut ridicat de apa sunt pepenele verde, matgul, rosia, castravetii, pepenele, etc. Alte produse care ne pot furniza si multa apa sunt gelatina sau produsele lactate.

Bea un pahar cu apa cand te trezesti si altul inainte de culcare

Una dintre cele mai importante ocazii de a bea apa, in afara de cand facem sport sau ne este sete, este atunci cand ne trezim . In acel moment dormim de multe ore fara a furniza apa organismului si de aceea este momentul ideal pentru a ne rehidrata.

Dar nu trebuie sa uitam ca este la fel de important sa bem apa in timpul zilei si imediat ce ne trezim ca si inainte de culcare . Cand dormim, nu facem cu greu nicio activitate, asa ca bea un pahar cu apa va ajuta la mentinerea nivelului necesar de hidratare.

Faceti exercitii pentru a bea mai multa apa

Apa contribuie la mentinerea temperaturii somatice, motiv pentru care apa se pierde prin transpiratie in timpul antrenamentului sportiv. Prin urmare, atunci cand crestem transpiratia corporala prin exercitii intense, nevoia noastra de a bea apa va creste. Cu rutinele noastre sportive este foarte probabil sa ne crestem aportul de apa, si fara a fi nevoie sa facem prea mult efort, deoarece propriul nostru organism va fi cel care ne va cere acest lucru dupa efort fizic. Mai mult, in timpul activitatii fizice trebuie sa inlocuim, cu inghitituri mici, lichidul si electrolitii pe care ii pierdem prin transpiratie.

Nu asteptati sa va fie sete

Setea este sistemul corpului nostru sa ne avertizeze ca procesul de deshidratare a inceput . Acestea fiind spuse, este clar ca nu trebuie sa bem doar atunci cand ne este sete, ci este important sa ne hidratam in timpul zilei pentru a mentine un nivel bun de hidratare. In sfarsit, este important de subliniat ca aceste recomandari sunt generale si nu iau in considerare anumite patologii sau conditii de sanatate.