Iancu de Hunedoara era numit în vremea lui și “IOAN GETUL”. De ce cărțile noastre de istorie nu ne spun asta?

Categories DezvăluiriPosted on

Perioada evului mediu este plină de referințe în care locuitorii din Țara Românească, Moldova și Transilvania sunt numiți daci și geți. Și atunci, cum au dispărut dacii și geții din istorie când  ungurii,  austriecii, turcii sau grecii îi numeau daci  sau geți pe stră-străbunicii noștri?

Minciuna în care ne este îngropată istoria devine tot mai șchioapă, lăsând să se vadă din ce în ce mai clar adevărul. Iar adevărul este că noi suntem în primul rând urmașii geto-dacilor, chiar dacă putem detecta în acest spațiu și influențele genetice sau culturale ale migratorilor care au trecut pe aici.

Acum peste 500 de ani, un persoanj remarcabil devenea Voievod al Transilvaniei între 1441 – 1456 și Regent al Ungariei între 1446 – 1452. Este vorba despre Ioan de Hunedoara (cunoscut mai mult ca Iancu de Hunedoara) comandant militar strălucit, apărător al creștinătății în fața pericolului Imperiului Otoman, mentor al mai celebrilor Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare.

 Ei bine, câți dintre români știu astăzi că Iancu de Hunedoara era numit în vremea lui și “IOAN GETUL”? În colecția Scroptores Byzantini IV, cartea “Din domnia lui Mahomed al II-lea anii 1457 – 1467” (Ediție de Vasile Grecu, Ed. Academiei RPR, 1963) Critobul din Imbros vorbește în repetate rânduri despre IOAN GETUL, referindu-se la Iancu de Hunedoara. Avem exemplul paginilor 64 și 290…

Iată un citat: “Căci atunci, când acesta și fratele său au fost alungați de Ioan Getul, domnul peonilor (ungurilor) și al dacilor (românilor din Transilvania)…”

Explicația textului apare în nota de subsol nr.2 unde se arată: “Critobul, ungurilor le spunea peoni, românilor din Transilvania daci, iar celor din Țara Românească geți. E interesant că lui Iancu de Hunedoara nu îi spune dac, ci get, indicând astfel originea acestuia din Țara Românească.”

Iată, deci, încă o dovadă istorică care vorbește despre faptul că geto-dacii nu au pierit, că locuitorii țărilor românești din evul mediu erau percepuți  de străini ca urmași ai geto-dacilor, așa cum și noi, astăzi, ar trebui să ne simțim.

Voi veni în curând cu noi dovezi ale continuității geto-dacice. Rămâneți aproape!

Daniel Roxin

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

13 comments

 1. Probabil tocmai acesta este motivul pentru care, neexistand foarte multe arhive despre Transilvania si profitand de faptul ca in cartile de istorie nu se stie nimic, persoanele extremiste au promovat o imagine a unui Iancu de Hunedoara (Ioan Corvin) maghiarizat, denumindu-l Huniad, el fiind regent al Ungariei si voievod al Transilvaniei! Ce nu se stie, hu exista, prin urmare au format o alta imagine!
  De altfel, despre Iancu se stie clar ca era roman, tatal lui numindu-se Voicu iar bunicul Serb. Dar… imaginea face mai mult decat o lectie adevarata de istorie, de aceea trebuie promovate toate aceste adevaruri!

 2. Foarte frumos articol
  iar legat de adevărul din istorie, el iese atunci când este nevoie să iasă. Luca 13:3″ De aceea, câte aţi spus la întuneric se vor auzi la lumină; şi ceea ce aţi vorbit la ureche, în odăi, se va vesti de pe acoperişuri.”. iar noi ca naţie, asta cred că trebuie să inţelegem forte clar, şi anume că bunătatea nu inseamnă vânzarea patriei. iar rastălmăcirea istoriei ne face şi ne face prin noi inşine cei care răstălmacim sau cei ce nu avem taria de a spune adevarul…ne facem singuri vânzători de ţară. pt că ne credem superiori celor care au făcut sau au luat decizii concrete în momente concrete. Ioan Getul ce frumos se aude… IOAN GETUL.

 3. Din pacate tavlugul majoritatii indoctrinate va face ca recunoasterea devenirii noastre anevoioasa si aparent o cauza pierduta!

 4. Fratilor! in acesta perioada suntem in pozitia de a dovedi cine suntem. Romanii nu mai stiu de unde si din cine ne tragem. Generatiile tinere stiu mai multe despre istoria altor popoare decat istoria noastra care este si asa foarte periata.

  Sa nu ne asteptam ca strainii sa ne invete istoria si elogieze ca popor. Noi nu le dam exemple de mandrie, noi nici macar nu suntem partioti ca natie.

 5. geti erau si in ardeal. in ardeal traiau geti amestecati cu daci. tatal lui ioan corvin voicu era ardelean din hateg jud hunedoara. noi romanii din ardeal putem sa ne laudam cu el la puterea a 3 a pentru ceea ce a fost si a facut pentru romanii din ardeal. nu numai ca a repus cneji romani ca nobili ci si taranilor romani ardeleni le-a redat mosiile pe care le luase ludovic de anjou. si le-a dat terenuri taranilor romani ardeleni pe terenurile lui din arad, timis, hunedoara, bistrita, maramures pentru faptul ca ei au luptat impotriva turcilor in 1442 cu o oaste in marea majoritate din tarani ardeleni. el nu a aparut la intamplare pe scena transilvaniei si ungariei. ci a aparut ca urmare a razboiului dintre 1437-1439 care a durat mai bine de doi ani cum spune balcescu si nu un an cum spun manualele de istorie. in acest razboi taranii romani ardeleni condusi de antonie magnu, ioan romanul, mihai romanul, pavel au invins 9 luni osti ungare, sasesti si secuiesti din ardeal si 1 an si 8 luni au invins osti ale regatului ungar aliate cu sasi si secui dar pentrru unguri este o rusine asta si se fac ca nu stiu nici de acest episod. si astfel ioan corvin a intrat in ungaria in 1440 si a invins si el ostile ungare soviniste in ungaria si a pus pe cine a dorit el conducator in ungaria adica pe polonezul vladislav pentru a fi liniste si pentru a putea mai bine da curs solicitarilor romanilor ca urmare a razboiului din 1437-1439. apoi cu guvernator si conducator al ungariei a redus platile cnejilor si taranilor romani. a fost conducator al transilvaniei, crisanei, banatului aproape 16 ani de zile. a detinut pamanturi in ungaria, slovacia, serbia, cehia. a fost cel mai mare magnat din europa central estica.

 6. si am spus ca este o rusine pentru unguri pentru faptul ca erau aliati cu sasi, secui si natii din regatul lor slovaci, slavoni(croatia), sarbi si tot nu au reusit sa-i invinga decisiv si sa-i aduca la tacere pe taranii ardeleni. fiindca ei ungurii singuri daca ar fi pierdut in fata romanilor nu era deja o rusine fiindca mai pierdusera cum nu pierdusera cu nimeni atata. in special intre 1000-1200 cand nu-si puteau mentine stapanirea in ardeal fiindca romanii ii tot alungau 200 de ani. fiindca romanii erau multi in ardeal. si asfel ungurii au trebuit sa apeleze la sasi si secui.

 7. iar tie roxin iti spun atata nu-l baga pe ioan corvin ca unul de-al vostru fiindca familia sa era din hateg hunedoara din ardeal si nu din zonele de la sud de carpatii meridionali.

 8. pai unu la mana in transilvania nu se face justitia murdara care se face la voi bucuresti. doi la mana. noi ardelenii avem istoria noastra de care voi cei de la bucuresti habar nu aveti. trei la mana noi cei din ardeal traim separat deja de voi fiindca ne este greata de cate prostii faceti voi cei de la bucuresti si din judetele de langa incat ne-am saturat de voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *