Istoria vândută pe bucăți pe internet

Categories DezvăluiriPosted on

un articol de Valentin Roman

 

Ești iubitor de istorie, colecționar sau comerciant de artefacte antice și cauți un loc în care îți poți tranzacționa bunurile sau le poți găsi la vânzare pe cele dorite? Nimic mai simplu, internetul îți oferă acces la orice.
Pe site-urile românești de vânzări găsiți tot ce doriți, de la fragmente de unelte și arme neolitice și vase grecești vechi de 2.500 de ani până la monede și arme medievale.

Interesant este că vânzătorii, în descrierea “produselor” oferă detalii privind datarea acestora, lucru care ne face să ne punem următoarele întrebare de bun-simț: cine a datat aceste obiecte și acum au ajuns ele de pe șantiere sau din depozitele muzeelor în posesia unor persoane private?

 

Ce avem la ofertă

 

Un vas grecesc din secolul al V-lea î.Hr. este scos la vânzare cu 500 de euro. După cum relevă fotografiile, obiectul se află într-o stare destul de bună și prezintă urme de restaurare.Cine l-o fi restaurat?Oare chiar vânzătorul sau vreo persoană din vreun muzeu? Tot din perioada greaca mai găsim la vânzare o tetradrahmă din vremea lui Alexandru Macedon, descoperită la Messembria (Nessebar, Bulgaria de azi), la un preț de 500 de euro.

Dacă ne întoarcem în timp, în perioada neolitică, la un preț de 800 lei puteți achiziționa un fragment de râșniță din granit, vechi de peste 5.000 de ani. Printre anunțurile referitoar la artefacte neolitice mai găsim și un vas, tot restaurat și el, pe care deținătorul cere 250 de euro.

Dar ce ziceți să vă străjuiți aleea casei cu niște…coloane romane? Le puteți asambla din mai multe bucăți și puteți începe prin a cumpăra un fragment disponibil pe okazii.ro la un preț de 300 de euro.

Iar dacă doriți să vă simțiți cu adevărat un patrician plimbându-vă printre coloanele antice din gospodărie, musai e nevoie de o fibulă, tot romană. O găsiți pe același site la prețul de 80 de lei.

De asemenea, cu 500 lei puteți achiziona un opaiț roman, necesar când veți lectura clasicii latini, precum Horațiu.

Revenind la întrebările din introducerea acestui articol, din câte cunoaștem, bunurile mobile descoperite în siturile arheologice, întâmplător sau în cadrul unor campanii de cercetare organizate sunt bunuri ale patrimoniului cultural național fiind îngrijite de instituții de specialitate, precum muzeele sau institutele de cercetare.

Faptul că astfel de obiecte apar în piața privată a tranzacțiilor înseamnă că, cel puțin într-o parte dintre cazuri, sunt implicate și persoane din aceste instituții.

 

Câteva exemple:

http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/arheologie-vas-ceramica-greaca-daunian-kyathos-sec-al-5-lea-i-h-a116760841

http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/aux-capiteliu-rasnita-granit-neolitic-a58268803

http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/moneda-greaca-veche-tracia-tetradrachm-mesembria-alexandru-cel-mare-si-moneda-antica-a123992380

http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/vas-cultura-neolitica-a59407325

http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/bucata-coloana-romana-din-piatra-a65886301

http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/fibula-romana-a124359355

http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/vand-opait-roman-a122790746

http://www.okazii.ro/antichitati-arheologie/figurine-antice-in-piatra-a65852728

6 comments

 1. E TRAGIC, cum isi vand unii “mama” (istoria).
  La vedera pozelor singurul cuvant a fost UAU, sunt UIMITOARE!
  Mie mi-ar fi teama sa le ating fara manusi, doar le-as privi, de la distanta CU MARE VENERATIE, nu as vrea sa “pangaresc” istoria cu amprentele mele!
  D-le Roman, de ce va mira ca si in arheologie exista MAFIE?
  Daca aceasta molima s-a EXTINS si in JUSTITIE, unde magistratii, de fapt, toti cei din justitie castima FOARTE MULT (in comparatie cu noi), de ce nu s-ar gasi in toate domeniile? inclusiva in arheologie?
  Pe mine nu ma mai mira absolut nimic, traim intr-o tara MAFIOTIZATA incepand din GUVERN si terminand cu …… maturatorii de pe strada!
  Laudabil ,si apreciem, este ceea ce faceti dv.
  De aceea tot respectul,
  I.M.

 2. Guvernul e de vina ca nu vrea sa le (ras)cumpere de la cei care le au/gasesc in gradina lor (or whatever) saracii (care sunt saraci indiferent de recesie sau nu), care avand nevoie sa manance ACUM, nu vad alta cale decat sa le vanda Nu ii incalzeste notiunea de “patrimoniu national” cand stomacul ii doare de foame. Trebuie deci sa fim realisti. Exista insa si avantaje.. Nu numai ca pamantul romanesc geme parca de arte-fact-uri antice (unele stii si tu la doar 20cm adancime..), dar cei ce le cumpara pe internet le admira si le pun in vitrina (sau oriunde) cu mentiunea ca sunt arte-fact-uri DACICE(!), caci nu cred ca le cumpaar din cauza valorii cimentului sau argilei din care sunt facute, sa o macine si sa faca eltceva din ea.. Capisci?
  DECI: Vanzatorii astia “ciudati” sa nu ii numesc altfel.. (nu toti vand de foame, mai sunt si oportunisti!) de patrimoniu national, vanzand arte-fact-uri, fac fara sa vrea/stie RECLAMA (in lume, tarile celor care le cumpara pe net!) culturii si civilizatiei DACIEI! RTeclama internationala care ne AJUTA efectiv pe plan international la recunoasterea internationala a adevaratei istoriei Europei, daciei si Imperiului Roman, deci la prezentarea in cadru INTERNATIONAL a “adevarului despre daci” care e mult mai efectiv decat discutarea locala (desper Dacia)a noastra aici intre noi sperand ca va fi acceptat international ce sustinem.
  CACI cei ce le cumpara nu el tin ascunse prin wc sa se uite numai ei la ele ci le prezinta acolo (unde locuiesc) la Multi altii, sa se laude ce au ei adaugand si informatiile insotitoare ale arte-fact-ului respectiv. ASA s educe vesrea din gura in gura si putin cate putin..ne cunoaste tot globul inlesnindu-ti si tie munca pe care o duci la TV cu Dacia.. Exista si laudatori excesivi care ca sa mareasca valoarea obiectului cumparat, mai “infloreste” pozevestea si varsta obiectului…, numai sa sa uimeasca publicul lui acolo.. (“sa se dea mare”) aspectul asta martind viteza cu care mediul international isi mareste interesul si mai ales curiozitatea pentru noi/Dacia, mai ales daca cei care cumpaar arte-fact-urile astea sunt din tari interesate permanent de istorie si lucruri vechi, ca USA, UK sau Franta de ex.
  DECI… trebuie sa vezi “THE BIG PICTURE” caci dracul nu e atat de negru cum pare, si stii si tu ca “unde dumnezeu inchide o usa deschide o fereastra..”, nu sa sarim jos dezamagiti ci sa vedem rasaritul de soare ale unei zi noi! Care poate aduce orice.. Get it?

 3. rău sunteti, daca are omul nevoie sa+si rasneasca )cafeaua sau de un blid sa manance..

  serios vorbind, o multime dintre relicvele acestea arata mult mai bine decat cele din muzee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *