Aurul şi argintul dacilor au salvat Roma de la faliment

Categories DezvăluiriPosted on

un articol de Valentin Roman

 

Nu mai este niciun secret faptul că romanii nu au venit în Dacia nici pentru a civiliza, nici pentru a culturaliza sau a stabili relaţii comerciale cu poporul acestei ţări, ci doar pentru jaf, binecunoscute fiind, încă din antichitate, resursele de aur si argint ale dacilor.

Dacă plasăm perioada războaielor dintre daci şi romani în contextul economic în care se afla Roma la acel moment, atunci vom întelege uşor că, fără aurul dacic, o prăbuşire financiară a acesteia era inevitabilă.

Jaful executat de romani, începând cu momentul finalului luptelor, în 106, se ridică, la valorile de astăzi la miliarde de euro şi el poate fi surprins în două etape: prima reprezentată de aurul însuşit de romani imediat după înfrângerea dacilor şi moartea lui Decebal şi cea de-a doua etapă reprezentată de exploatarea minelor până la retragerea aureliană.

 

Pâine şi circ pentru toţi romanii

 

Din relatările istoricului roman Lucius Cassius (155-229) reiese că unii prizonieri daci i-ar fi destăinuit împaratului Traian locul unei gropi cu “tezaurul lui Decebalus”. Dio Cassius: “Decebal a abătut râul cu ajutorul unor prizonieri şi a săpat acolo o groapă. A pus în ea o mulţime de argint şi de aur, precum şi alte lucruri foarte preţioase, mai ales printre cele care suportau umezeala, iar după aceea a adus râul din nou în albia lui. Tot cu prizonierii a pus în sigurantă, în peşteri, veşminte şi alte lucruri mai puţin preţioase. Dar Bicilis, un tovarăş al său, care cunoştea cele întâmplate, a fost luat prizonier şi a dat în vileag toate acestea”.

Informaţia nu este singulară şi există numeroase poveşti, inclusive în tradiţia noastră populară, despre cum Decebal ar fi ordonat devierea pârâului Sargetiei şi îngroparea tezaurului său în albia acestuia.

Potrivit celor doi amintiţi mai sus, legiunile romane au adus din Dacia 165,5 tone de aur şi o cantitate dublă de argint, 331 de tone. Doar aurul găsit prin trădarea generalului dac Bicilis ar valora, în ziua de azi, peste 4,6 miliarde de euro. De altfel, Crito, descrie, cu lux de amanunte, în “Memoriile Bellice”, cum soldaţii Legiunii VII Claudia au dezgropat lăzile extrem de grele, care au necesitat zece cai pentru a fi târâte în sus, pe rampele făcute de acei soldaţi.

Scriitorul bizantin Ioanes Lydus, în lucrarea “De Magistratibus”, elaborată pe baza celei a lui Criton, doctorul lui Traian, şi anume “Getica”, apreciază că, după înfrângerea Daciei de catre romani, s-au preluat prăzi bogate în argint şi aur în greutate de 5.000.000 livre, precum şi vase şi sticlărie de valoare.

Jérôme Carcopino, profesor la Facultatea de Litere a Universitaţii pariziene, s-a implicat masiv în analiza prăzii de război din Dacia. El a opinat pentru 165.500 kg aur şi 331.000 kg argint, confirmând cantitatea amintită de cei doi autori antici.

Bogăţia imensă căzută în mâinile sale i-a permis lui Traian să refacă vistieria imperiului condus de el. Mai mult decât atât, împăratul a luat măsuri nemaiîntâlnite până atunci: a organizat, timp de 123 de zile, adică aproape patru luni, jocuri şi lupte în care au fost angrenaţi 10.000 de gladiatori.

De asemenea, a suprimat toate datoriile, a scutit toţi contribuabilii de impozitul pe un an întreg, a dăruit fiecărui cap de familie romană câte 650 de dinari (o sumă ce echivala cu preţul câtorva sclavi buni). În plus, a mutat un deal întreg, pe locul acestuia fiind ridicată faimoasa Columnă a lui Traian, a construit numeroase edificii şi monumente şi a secat mlaştinile din jurul capitalei imperiale.

 

Reversul medaliei: inflaţia

 

Afluxul de metal nobil a dus însă la prima prăbuşire a preţului aurului din istoria omenirii, cursul metalului preţios scăzând vertiginos, cu aproape o zecime, pe tot cuprinsul Imperiului Roman. Astfel, Traian s-a văzut nevoit să facă, în 107, o reformă monetară, prin devalorizarea monedelor de aur şi de argint, iar prefectul Egiptului a modificat paritatea dintre cele două metale. A fost vorba de prima inflaţie mondială, o formă de criză economică, ce a avut loc cu 2.000 de ani în urmă.

“Creştera producţiei de aur a Imperiului roman – estimată la circa 10 tone de aur pe an – prin exploatarea minelor din Dacia, a generat şi ceea ce în termeni actuali ar putea fi numit prima inflaţie din istoria omenirii.

Tot de Dacia Romană este legată şi prima menţiune din istorie, în anul 162 d.Hh., despre un împrumut cu dobândă în monede de aur. Este vorba de o plăcuţă ceramică descoperită la Roşia Montană, în care sunt stipulaţi termenii împrumutului unei sume de 60 de dinari cu o dobândă de 1% pe lună, tranzacţia fiind încheiată în prezenţa a doi martori şi girată de o a treia persoană”, potrivit dr. Gheorghe C. Popescu,  “Geologia economică a aurului”.

 

 

Înscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

13 comments

 1. Excelent articolul! Deci, acum aproape 2000 de ani, Dacia a salvat lumea asa-zis civilizata de la un posibil faliment. Oare proiectul Rosia Montana este confirmarea dictonului “Istoria se repeta”?!

  PS
  Ar fi minunat daca ati amplasa un “buton” care sa permita distribuirea articolelor pe facebook.

 2. Excellent articol. Incercati sa-l faceti sa circule pe Fecabook cu posibilitatea de al traduce on line. Sunt foarte multi straini interesati . Ultimile comentarii despre Dacia si respectiv civilizatia dacilor sunt uluitoare. Cu ajoutorul internetului avem posililitatea de a forta autoritatile romane sa aprobe specialistilor sa faca din Cetatea Sarmisegetuza un santier arheologic imens. Sunt sigura ca vor avea ajutorul financiar necesar din partea intregii lumi ,exista oameni interesati de adevaratele valori istorice si culturale.

 3. Ar fi foarte benefic si in spiritul istoriei adevarate ,ca tara noastra sa se cheme DACIA, iar populatia: daci!! Merita sa luptam pentru asta !!

 4. Subscriu celor spuse de cei de dinaintea mea. Cu cat se raspandeste informatia pe mai multe canale, cu atat mai bine. Poate recunoasterea noastra nu vine de la politicieni ci de la istorie. Multumim voua pentru eforturi, va fi greu dar nu in zadar.

 5. FELICITARI PENTRU ARTICOL! ASTEPT CU NERABDARE SI ALTELE LA FEL DE INTERESANTE DESPRE ISTORIA NOASTRA FRUMOASA!INCA ODATA SE CONFIRMA CA ACEST PAMANT ESTE BINECUVANTAT!

 6. DACIA ar trebui să se numească țara după cum bine spunea Florin. Din ceea ce cunoaștem în acest moment toate acestea sunt adevăruri dovedite și incontestabile. Mă întreb că dacă marii istorici contemporani ai lumii în care trăim, români și internaționali, ar recunoaște aceste aspecte care sunt clar dovedite și pe care le știu dar le ignoră, oare ce s-ar întâmpla cu această țară? Oare vom ști vre-odată adevărata istorie a meleagurilor pe care trăim? Oare vom scăpa vre-odată de trădătorii de neam, gen Bicilis, care se tot perindă pe la conducerea țării de vre-o 22 de ani, și care au vândut țara asta împreună cu bogățiile subsolului străinilor? Au furat de-a lungul vremurilor toți: romani, turci, tătari, unguri, ruși ș.a., dar nici unii nu au recunoscut acest fapt și nici nu au returnat in această epocă așa-zisă civilizată ceva din ceea ce au furat, și încă țara asta mai are destule bogății. Cred că ar fi foarte multe de spus. Cred că trebuie făcută o informare în masă pentru ca să cunoască cât mai multă lume, și în special generațiile tinere istoria adevărată a acestor meleaguri. Sunt convins că odată și odată vom reuși să ajungem acolo unde ne este locul – printre țările din vărful ierarhiei mondiale.

 7. SĂ AVEŢI PUTERE MAI DEPARTE, CĂ DĂRUIREA SE VEDE DE MULT!
  N-AR STRICA ÎNSĂ CA, DINTRE ATÎŢI ROMÂNI CU BANI SĂ INVESTEASCĂ ŞI ALĂTURI DE MUNCA VOASTRĂ CÎŢIVA BINE-INTENŢIONAŢI ŞI LARGI LA PUNGĂ!
  MULT SUCCES!

 8. in antichitate, Grecia a avut datorii uriase catre romani,,azi istoria se repeta!!Grecia este in aceeas situatie, nu numai atat,imperiul roman a fost in declin din lipsa aurului,,si Traian a jefuit Dacia pt a salva Roma,,istoria se repeta inca!! azi prin Traian ne vindem incaodata aurul prin proiectul ,,rosia montana!! trebuie sa continuam cercetarea despre stabunii nostrii!!

 9. Felicitari Valentin!Sunteti extraordinari!Continuati,suntem alaturi de voi!Datorita cercetarilor voastre,am inceput sa iubesc istoria.Inainte de a va cunoaste,istoria ca materie,nu ma atragea de loc.Acum citesc publicatiile voastre,cu pasiune.

 10. felicitari!!!!! sa se continue lupta pentru aflarea adevarului. Romania este o tara minunata,pacat ca este in mainile prostilor!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *