Mormânt getic vechi de aproape 2.000 de ani, salvat în Bulgaria

Categories ArheologiePosted on

De curând arheologii bulgari au trebuit să intervină în apropierea satului Velikovo din Regiunea Dobrici (în nord-estul Bulgariei), foarte aproape de granița cu România (la cca. 10 km de graniță şi la 30 km de Vama Veche), spre a salva un mormânt getic datând din perioada romană. Din nefericire pentru acest obiectiv arheologic important, existența acestuia a fost remarcată de abia după ce o grupare de vânători de comori l-a jefuit. Mormântul a fost deteriorat și, mai mult ca sigur, văduvit de mulţimea artefactelor existente aici, ca ofrande funerare.

Regiunea Dobrici este situată la graniţa Bulgariei cu România şi a făcut parte între anii 1913 – 1940 din România Mare, sub denumirea de judeţul Caliacra. Primele urme de locuire ale actualului teritoriu datează din secolele al IV-lea – al III-lea î.Hr. şi aparţin tracilor (geţii sudici). Alte ruine, romano-bizantine, sunt datate în perioada cuprinsă între secolul al II-lea  şi cel de al VII-lea d.Hr. Între secolele al VII-lea și al XI-lea d.Hr. se stabilesc aici bulgarii, urmele aşezării acestora incluzând şi existenţa unei necropole. Invaziile pecenege din secolul al XI-lea au pustiit aproape toată Dobrogea şi zonele sud-dobogene, multe aşezări fiind distruse atunci și rămânând abandonate. Numele regiunii vine de la Dobrotici, conducătorul Dobrogei din sec. XIV. Zona este recunoscută pentru multitudinea vestigiilor getice descoperite pe teritoriul său, iar acest mormânt se înscrie între dovezile istorice importante şi valoroase ale istoriei locului, fiind un adevărat monument arhitectural. Construit din materiale rezistente (piatră locală şi mortar de culoare albă), mormântul prezintă o camera mortuară cu un fronton de formă trapezoidală și a fost astfel gândit încât să aibă aspectul unei case, a unei ultime locuințe a celor defuncți. Conform autorităților bulgare, există numeroase indicii care să susțină clar originea sa getică, dar și construcția sa în perioada ocupației Imperiului Roman. Una dintre caracteristicile importante ale acestui mormânt este aceea că pereții sunt aliniați perfect cu punctele cardinale, iar intrarea este orientată spre est (răsărit). Mormântul a fost folosit de mai multor generații (probabil din aceeaşi familie), fapt sugerat de existenţa scheletele aparţinând mai multor indivizi, dar şi a metodelor diferite de înhumare depistate de arheologi la interiorul acestuia. Astfel, specialiștii bulgari au descoperit o nișă în piatră pe partea dreaptă în care fuseseră depusă o urnă cu cenușa celor incinerați. De asemenea, a fost identificată o altă nișă în care erau depuse ofrandele funerare. Pe latura nordică, în schimb, există un pat de piatră terasat pe care au fost descoperite oase umane împrăștiate, o dovadă clară a depunerii corpurilor defuncților și a dispariției practicii incinerării. În urma intrării prin efracţie a căutătorilor de comori, singurele artefacte descoperite de arheologi sunt un opaiț de lut cu ansă inelară și un bol de ceramică, ambele existente în stare fragmentară. Conform oficialilor bulgari, complexul funerar a fost intact pentru circa 2.000 de ani, el fiind vandalizat și jefuit pentru prima dată în urmă cu câteva luni.

Geţii de la sud de Dunăre au fost cuceriți complet de către Imperiul roman în anul 46 d.Hr. Comparativ cu geto-dacii de la nordul Dunării, care au fost supuși parțial de împăratul Traian mai târziu, în urma celui de al doilea război dacic din anul 106 d.Hr (ocupație la care s-a renunțat în anul 271 d.Hr.), geţii de la sudul Dunării au rămas alipiți Imperiului Roman, trecând ulterior sub tutela Imperiului Bizantin, până la întemeierea primului Țarat Bulgar (680 – 681 d.Hr.).

Ceramica recuperată de arheologi din mormântul getic descoperit a fost restaurată și urmează să fie expusă la Muzeul de Istorie din orașul General Toșevo, din apropiere. Localitatea Velikovo (Regiunea Dobrici) este cunoscută pentru necropola din perioada romană existentă aici, unde au fost descoperite mai multe morminte asociate de arheologi cu existența populației locale a geţilor de la sud de Dunăre. Reprezentanţii muzeului regional bulgar presupun că mormântul a fost deschis și jefuit cu cel puţin un an în urmă şi cred că ar fi avut un inventor mult mai bogat. Cercetarea arheologică de salvare s-a derulat în perioada aprilie – mai 2016 şi a reuşit să recupereze doar cele două obiecte ceramice menţionate. Cu ajutorul autorităţilor ce au pornit o anchetă în acest sens, se speră să se recupereze artefactelor getice sustrase din acest mormânt cât mai curând.

Conf. univ. dr. George Grigore

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *