Mesaj emoționant despre neștiutele sate românești din Grecia. Vlahii din munții Greciei…

Categories DezvăluiriPosted on

La sfirsitul lui iulie am avut ocazia de a vizita nordul Greciei, regiunea Macedonia.  Am fost intr-un frumos oras universitar care se cheama Florina, unde invata nepoata mea Amalia.

Sint foarte multi romini in acea regiune si am plecat spre un sat, Nympheo, locuit numai de romini ( grecii le spun Vlahos, de la Vlahi ) dar din
pacate nu am putut ajunge acolo sus pentru ca reparau podul. Ne-am oprit in schimb in alt sat si am stat la o taverna admirind superbul peisaj montan. Cumnatul meu Kostas a intrebat-o pe doamna care ne servea daca sint Vlahi acolo spunind ca eu sint roman. Doamna s-a intors spre mine si intr-o romana perfecta mi-a spus: “Si eu sint Vlaha. Asteptati ca vine tatal meu si o sa vorbiti cu el romineste”.

La scurt timp apare un “batrinel” plin de vitalitate, foarte jovial, de la care am aflat ca pina in anul 1943 in Salonic a functionat o scoala romineasca economica postliceala, ca in 1945 armata greaca a intrat cu forta si a inchis scolile in limba romina din regiune, si ca in general romanii s-au retras in virful muntilor ( cum de altfel stim ca s-a intimplat peste tot in Europa).

Ochii mi s-au umezit de emotie si atunci o sora de-a lui a inceput sa-mi povesteasca in dulce grai moldovenesc despre rudele din Galati, Braila si Craiova…

Se lasase noaptea si trebuia sa ne intoarcem la Florina. Stavros, asa se chema Vlahul, dupa ce mi-a vorbit de Mihai Viteazul si Vlad Tepes mi-a recitat perfect “ Sorcova Vesela”. Mi-am luat la revedere de la Vlahii mei profund emotionat…

Atasez un link despre Nympheo satul Vlahilor din nordul Greciei si cateva fotografii.

http://www.thegreektraveller.com/en/nympheo-florina/

Florin Ene

P.S. Mulțumim Florin Ene pentru împărtășire! Mulțumim Marius Fincă pentru expedierea acestui mesaj!

Daniel Roxin

17 comments

 1. Impresionant. Mi-ar placea sa vad locurile acelea.
  Am o singura obiectie de facut la ce am citit.
  Roman se scrie cu i din a.
  Romania
  roman
  romaneste
  Mi-ar placea sa stiu ca cei care simt romaneste pot sa scrie corect cuvantul roman.

 2. pe blogul fratelui nostru Vlad Cubreacov, cubreacov. wordpress.com, găsiţi culoare către fraţii noştri din jurul României. Semne din parte dumneavoastră ar fi bine-venite.

 3. Ii citeam mamei mele acest articol, fiind din Galati, tocmai ne aduceam aminte de mama mea care povestea despre radacinile grecesti ale strabunicilor ei, despre care nu stie prea multe. Profun emotionati amandoi si cu pielea de gaina mama mea m-a rugat sa las acest comment din partea ei in semn de multumire pentru cel care a impartasit aceste informatii:

  Am fost profund impresionata ca intr-un colt uitat de lume cum este acest orasel (vlah) Florina, ca inca se mai vorbeste romaneste, in comparatie cu cei care pleaca cativa ani la munca prin tari straine si uita sa mai vorbeasca bine graiul romanesc, sau si mai dureros nu isi mai invata copiii sa vorbeasca romaneste si ii indeparteaza de locul de unde au plecat.

 4. aromâni/români Grecia: 1 000 000 – 1 500 000;
  Macedonia/ FYROM: ~ 200 000, singura tara din
  Balcani care ii recunoaste si le respecta
  drepturile;
  Albania: 200 000 – 300 000

  în Bulgaria şi Serbia/Voievodina avem peste 1 500 000 de români, in principal pe linia Dunarii si pe Valea Timocului.

  Potrivit statisticilor numai in Valea Timocului erau la inceputul secolului trecut peste 1 000 000 de români. Dupa formarea statelor nationale din Balcani, proces la care românii balcanici au contribuit cu desavarsita buna-credinta, ei au fost expusi unui proces de asimilare care a devenit brutal odata cu “revolutiile populare”. Crunta ironie a soartei este ca aceeasi românii au avut un rol important, uneori decisiv, in eliberarea de sub stapanirea turca.
  Exista o otilitate surda fata de toti acesti frati ai nostri din Balcani, regiunile unde ei locuiesc masiv sunt marginalizate iar investitiile sunt minime. Se asteapta ca ei sa fie asimilati in timp.

 5. Inutil sa spunem de ce atat de putini dintre ei se declara “vlahi”, dupa informatiile noastre in USA exista intre 200 000 si 400 000 de aromâni.

 6. SI la Meteora unde sunt manastirile sus pe stanci, saturile dedesubt sunt vlahi, am intalnit cativa din ei, si vorbeam cu ei in romana. ?

 7. O parte dintre manastirile Meteorei au fost ridicate de pastori vlahi, pe vremea aceea erau puternici si nici macar turcii nu se grabeau sa le sufle in ceafa, nicicum sa se amestece in comunitatile lor. Cam tot atunci o buna parte din comertul Portii era in mana aromanilor. Moscopolea a fost apogeul puterii aromanilor in Balcani, orasul a fost distrus(1788) in urma urzelilor, fiindca devenise prea puternic. Era al doilea centru cultural dupa Istambul, cu universitate mare si tiparnita, cu aproape 70 de biserici, si printre cele mai mari orase din imperiu (65 000 de oameni, majoritate covarsitoare aromani).

 8. Generatia pasoptista cunostea bine românitatea balcanica, o parte din clasicii literaturii române i-au cunoscut pe aromâni la ei acasa si au scris despre asta, asa a fost Bolintineanu care vorbeste despre fratii nostri – astazi pierduti – in cuvinte elogioase. Fusese surprins de aromâncele care treceau ca gandul si care stiau sa manuiasca la fel de bine flinta ca si pistolul din goana calului, printre multe altele. In sedinta de constituire a Academiei vor fi cuprinsi, afara de românii din Patrie, si doi aromâni, tocmai pentru a marca legatura de sange si faptul ca suntem acelasi Neam. Azi e nevoie sa vina femeile si sa lupte in locul nostru?

 9. Aromani, Vlahi, Moldoveni, Munteni, Ardeleni… = Daci intr-un cuvant!

  Atata timp cat acceptam termenologia si originile romane in istoria noastra vom fi calcati in picioare la noi acasa… de greci, bulgari, maghiari, sarbi, rusi, ukraineni, evrei… pana cand nu ne vom trezi si revizui greselile istorice sau vom fi stersi cu totul de pe fata pamantului ca neam… deoarece, acceptand paradigma scolii ardelene ne-am deconectat energetic de radacinile milenare a strabunilor si alimentam energetic un cult de hoti si cuceritori…

 10. Greseala cea mai mare pe care noi o putem comite ii sa le trimitem aromanilor ,asupriti, carti in romana literara.Ei trebuie sa-si pastreze identitatea vorbindu-si limba lor populara nu pe cea literara care nici macar la noi nu ii folosita in limbajul comun al poporului roman.Eu ,acasa la mine, nu vorbesc romana literara ci romana populara din ARAD cu io in loc de eu cu o fost sau or fost in loc de a sau au fost si cu inmuirei tie si die in loc de te si de nu pronuntam l-ul final de la cuvinte cum ar fi fericitu,sfintitu si multe altele.Aromanii trebuie protejati nu trebuie romanizati pentru ca i-am dezradacina astfel.

 11. Nu-i poti dezradacina pe cei care nu vor sa fie dezradacinati. Initiativa statului român de a deschide scoli in Balcani – unde se preda româna – a fost la cererea comunitatilor aromânesti, dar si in ideea de a inlesni oricarui aromân integrarea in societatea de la nord de Dunare, in conditii pe care multi nu le cunosc, optional. La ora actuala, in România, aromâna se preda la cerere. Fireste ca vital este ca aromânii din tara, dupa unele estimari 150 000 – 200 000, sa isi pastreze specificitatea, fiindca asta ii face puternici, iar eu sunt convins ca noi ii vrem puternici. Pana la urma, am avea ce invata de la ei: respectul pentru familie, traditii, taria de care frumos vorbea Ţuţea. Despre restul, doar atat: faptul ca s-a reusit stoparea eforturilor de a-i recunoaste pe aromâni ca nationalitate distincta, si au fost destule presiuni, dar si alte victorii ale noastre, nu era posibil fara implicarea a foarte multi oameni.

 12. https://www.youtube.com/watch?v=tWZIxjWwSFI

  In spatele oricarei propagande grecesti sau a oricarui stat din lumea asta se vede,simtim legatura de sange dintre iei si noi,fratii nostrii buni!

  De departe se poate vedea aceiasi fizionomie,fire asemanatoare cu cea romaneasca(nicidecum greceasca,schipetara,sau mai stiu io ce)restu-s vorbe-n vant,iar acei care-i fac greci romanizati de ce nu se intreaba oare cum se face ca acu cativa zeci de ani in loc sa le fie frati,i-au prigonit si i-au vanat ca pe niste hoti de cai…
  Adevarul va iesi intr-o zi la lumina,se vede oricum prin grai,obiceiuri si fizionomie.

  Doamne ajuta,ca intro zi cu soare sa aibe din nou pamantul lor si o tara a lor,sa fie stapani la iei acasa.

 13. Excelenta ideea de a-i aduce din nou in atentie pe aromanii din zina balcanica.
  Era si timpul in aceste vremuri tulburi.Noi nu am sustine formarea de unitati statale ci recunoaserea existentei acestei semintii si acordarea atentiei necesare dar prin reciprocitate.Noi,cei mai permisivi din Europa am recunoscut,se pare,28 de nationalitati din care,din nou se pare,18 sunt reprezentate in Parlament.Frumos.Atunci tu Serbie sau Grecie ,la reprocitate,iti recunoastem si noi minoritatea ta nationala .Cuvantul “diaspora” vine din limba greaca.Intrebati un oficial grec daca acolo este revunoscuta “DIASPORA”.Ai cetatenie greaca,esti grec ,grec nu grec de origine romana.
  Discutia este mai larga si nu as dori sa fiu acuzat ca am confuzii .Aromanii sunt msi mult dacat o minoritste nationala ,ei sunt acolo,in Grecia,deodata cu grecii si tot asa in Serbia,Bulgaria,Macedonia(fyrom).
  O indreptare de text s-ar cuveni pentru a se evita confuziile.Florina,ca localitate nu se afla in Macedonia ci in Epir,recunoscut ca tinut traditional cu multi vlahi-aromani.Si-au mai pierdut din obiceiuri si prezenta dar se pare ca in Epir aromanii erau majoritari odata.
  As dori sa stie popoarele balcsnice ca Romania este singurul stat din lume care nu practica epurarea etnica.Si cu toate evenimentele neplacute am rezistat ca stat pentruca suntem puternici.Sunt cateva etnii mai obraznice insa practicam dictonul cu ursul LATRAT da câini,dar mai trebuie data si “legislatia jos din pod”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *