Mihai Viteazul și Dacia. Video

Categories Emisiuni TVPosted on

Mihai Viteazul avea conșiința continuității dacice. De altfel, nu întâmplător era considerat de unii contemporani de-ai săi un restitutor al Daciei, iar dușmanii îl numeau Malus Dacus, adică Dacul cel rău…

Viața marelui Mihai, eroul Unirii de la 1.600, este încărcată de evenimente neobișnuite. Ineditul acesteia vă este oferit de istoricul Marin Cristian, invitatul acestei emisiuni, care, după o cercetare îndelungată, aduce în prim plan lucruri ce merită să fie cunoscute de toți cei care simt românește.

 

Daniel Roxin

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

9 comments

  1. Poate verificati si ce spun sursele grecesti despre Mihai Viteazul .
    Staurianis Vistiaris din Epir a scris un poem, in anul 1602, format din 1312 versuri despre faptele si personalitatea mareata a marelui voievod Mihai Viteazul.
    Traditia populara greaca din Tracia de vest a pastrat vie amintirea voievodului cu un cantec inchinat acestuia.

  2. Mihai Viteazu era, după mamă, aromân, iar Elada, atunci ca şi acum, era plină de aromâni. Cu siguranţă se aprinsese o luminita in capul lor, ca dupa ce se vedeau cu sacii in caruta…ca de fiecare data.

  3. …asa am fost noi, mai cu rusine si frica de Dumnezeu, bine n-a fost intotdeauna ca n-am sperat la mai mult, in fapt la ce era drept. Daca eram in locul lui Mihai ii dezlegam pe tarani de glie si ridicam Oastea Tarii. Apoi il lasam pe Baba Novac cu 30 000 de oameni sa acopere spatele frontului si cadeam ca un fulger peste Viena dupa ce il zdrobeam pe Basta. In drum ii ridicam pe vlahii din Timoc si din toata Serbia, apoi pe cei din Vlahia austriaca. Dupa asta ma intorceam spre Bosfor si ridicam toata aromânimea din Balcani, inarmam ce era viguros si apt si ii instruiam. As fi avut cel putin 300 000 de oameni si resurse practic nelimitate. Ii aruncam pe turci in mare si fixam frontiera pe Bosfor. Cat putea sa tina asta? Eu zic ca destul, poate pana azi, daca retrageam românimea pe frontiere naturale si faceam anumite schimburi de populatie. Probabil fixam granita sudica dincolo de Balcani ca sa fie loc pentru pastorii vlahi.

  4. As fi avut la sud si sud-est regate si principate care imi erau indatorate fiindca le-am ajutat sa-si obtina libertatea. Si ar fi avut si de aici inainte acelasi interese ca si mine. Ar mai fi fost de castigat cateva batalii cu ungurii, cazacii, polonii, nu foarte grele, se cunoaste valoarea soldatului român, ca urmas al dacilor, doar si-au ridicat toti palaria in fata lui. Eh!

  5. Opt ani de zile, cat a domnit, Mihai Viteazu a locuit in cort. Si a murit pentru tara lui intregita. Si astia de azi, niste viermi, care isi vand tara si o fura, ca se lafaiasca in huzur. S-apoi alti viermi, sponsorizati de stat, arunca cu noroi in unul din cele mai mari spirite eroice pe care le-a avut neamul acesta. Nici nu mai merita, domnule Roxin, sa aratati terfaloaga aceea de carte. Si cred ca v-ati spalat pe mani, dupa ce v-ati atins de ea.

  6. Cine l-a facut erou national pe Mihai Patrascu?se stie ca Nicolae Balcescu .De ce s-a nascut la un an dupa moartea tatalui sau ,Patrascu Voda?Cum era cunoscut in scrierile Polone ale vremii?Dar in cele Spaniole.Care istorie minte,asta de acum ,ori ce-a comunista?Ce a iubit mai mult ,averea, neamul ,ori poporul ?Bani a facut foarte multi cu care a cumparat tronul si de neam …ce sa mai spunem pe ce-l ce l-a ajutat ce-l mai mult ,unchiul Iani,la omorit dindu-i foc in preuna cu restul creditorilor.Unde este adevarul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *