Mihail Sadoveanu se considera un urmaș al DACILOR. Află ce spunea!

Categories ArticolePosted on

În viitoarea carte a Iuliei Brânză Mihăileanu – Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române? – carte care va fi disponibilă pentru cititori de săptămâna viitoare, autoarea ne descoperă foarte multe lucruri interesante despre falsul teoriei romanizării și autorii ei, făcând trimitere, printre altele, și la mulți oameni de cultură români cu mare greutate în istoria noastră.

Astfel, mulțumită autoarei, putem să descoperim și modul în care Mihail Sadoveanu se raporta la rădăcinile geto-dacice.

Iulia Brânză Mihăileanu: Mihail Sadoveanu, creatorul inițiatului dac Kesarion Breb, viitorul Deceneu al XXXIII-lea din romanul Creanga de aur, recunoștea că el se simte un urmaș al dacilor, nu al romanilor: „Aș înclina să mă bucur mai mult de o origine geto-dacică, întrucât acești vechi pământeni, geto-dacii, se bucurau de o reputație excelentă în lumea antică, pe când despre romani nu se poate vorbi numai de laude. În sfârșit, în ceea ce mă privește, mă simt onorat de a fi coborâtor din băștinașii care erau sub oblăduirea vechiului nostru rege – Burebista”.

Ce frumos spus! Și când te gândești că diverși caraghioși cu pretenții de mari intelectuali și formatori de opinie se simt jenați de rădăcinile geto-dacice ale acestui popor…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Cartea „Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române?” va fi disponibilă de săptămâna viitoare pe http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

13 comments

 1. Autoarea viitoarei cărți ar face bine să se documenteze mai serios.
  La fel de valabil și pentru dl Roxin. De ce ?
  Sadoveanu a fost mason de gradul cel mai înalt…
  Diletantismul este în continuare în floare! Manipularea la fel!

 2. E cat se poate de firesc, nu inteleg de ce va mirati, acei caraghiosi la care faceti trimitere chiar nu sunt urmasi ai geto-dacilor; cine stie cand s-au aciuat strabunii lor ursari pe la vreo margine de sat.

 3. Domnule Râmnicieanu,

  Nu cumva îţi închipui că numai dumneata ştii că Mihail Sadoveanu a fost mason?!

  Şi-apoi ce te-a apucat că, la un gând sincer al marelui scriitor despre obârşia sa dacică, arunci hodoronc-tronc cu ,,marea descoperire” că a fost mason de gradul cel mai înalt. Şi tot hodoronc-tronc îi acuzi pe Mihăileanu şi Roxin de diletantism şi manipulare.

  Acuzele dumitale sunt exact ca nuca în perete.

  Informaţia despre participarea lui Mihail Sadoveanu la Masonerie nu-şi avea rostul în articolul respectiv.

  Dacă ai fi un om cu adevărat de bună credinţă, ai aprecia gândul formidabil al lui Sadoveanu despre simţirea sa dacică.
  Poate tocmai datorită faptului că era mason şi iniţiat, ştia cine suntem cu adevărat!

 4. Fireste ca tresarirea lui Sadoveanu a fost una de patriotism sincer. Dincolo de asta, nu trebuie amestecata masoneria, cu lojile ei, in treburile noastre.

 5. Nu pot fi acuzati de diletantism si manipulare Roxin si Mihaileanu dar tu Dokia chiar vrei sa manipulezi lumea?! cu afirmatia: “…Poate tocmai datorită faptului că era mason şi iniţiat, ştia cine suntem cu adevărat!…”. Nu uita ca masonii sunt initiati in multe taine pe care le ascund de ceilalti muritori si e vorba, mai ales, de cele care pot confirma ca ei se inchina lui Lucifer care le-a promis ca vor conduce lumea ceea ce este cumplit de adevarat, spre pieirea noastra ca neam-asta si vor masonii-, iar Sadoveanu, in ciuda talentului literar si a unor aparente “initieri” despre daci-si eu am citit Creanga de aur si nu mi se pare cine stie ce opera deosebita-, a facut marea greseala a vietii sale ca s-a alaturat regimului comunist in perioada cea mai nociva a acestuia, anii ’50, ceea nu poate fi uitat si iertat de romanii nationalisti…

 6. Pentru Mihai Râmniceanu şi Ramses, care fac din ţânţar armăsar:

  „Aș înclina să mă bucur mai mult de o origine geto-dacică, întrucât acești vechi pământeni, geto-dacii, se bucurau de o reputație excelentă în lumea antică, pe când despre romani nu se poate vorbi numai de laude. În sfârșit, în ceea ce mă privește, mă simt onorat de a fi coborâtor din băștinașii care erau sub oblăduirea vechiului nostru rege – Burebista”.

  Chiar este aşa de greu de înţeles că Mihail Sadoveanu vorbeşte aici despre bucuria de a se trage din strămoşii noştri geto-daci?

  Or, voi chiar folosiţi un procedeu manipulator: distrageţi atenţia de la un gând important al scriitorului, ca să duceţi discuţia în zona blamării acestuia pentru apartenenţa la masonerie. De parcă el este unicul scriitor care a făcut parte din această organizaţie. Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, ca să numim doar câţiva. Primul participă la revoluţia de la 1848, iar Alecsandri şi Kogălniceanu şi-au adus aportul la Unirea de la 1859.

  Un om inteligent separă planurile şi nu vede manipulare în orice gând pozitiv spus despre un mare om de cultură.

  Dacă un Râmniceanu sau un Ramses vor să pună ura şi ranchiuna în faţa faptelor pozitive, nu au decât.
  Dar semnbul distinctiv al adevăratului intelectual este respectul pentru marii noştri oameni de cultură, inclusiv pentru marele prozator Mihail Sadoveanu.

 7. “paradigma” s-a schimbat. Nu mai avem nevoie sa se sacrifice cineva, ci de oameni care prin puterea credintei sa devina din ce in ce mai buni si sa castige victorii.

 8. Mergem alaturi de Biserica Neamului si de cei care i-au redat fiinta, ca Avva Arsenie Boca, Dumitru Staniloaie, Parintele Galeriu si altii ca ei! Si nu de uscaturile padurii, de care nici nu merita sa vorbim.

  Cu Dumnezeu inainte!

 9. savage, pui de vipera, ti-ai dat arama pe fata! De fapt, ii urasti pe daci la fel de mult cum urasti ortodoxia, te scot din minti “barbosii”, ai?

 10. Domnule Roxin cu tot respectul pe care vi-l port, nu il preaslaviti pe Sadoveanu,caci a fost o mare canalie comunista si un ucigas nemilos de dropii.
  O personalitate, ce-i drept, dpdv literar…insa, cu o moralitate indoielnica!I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *