Svastica pe ceramica geto-dacică de acum 2.000 de ani. Galerie foto

Categories ArheologiePosted on

Cunoscut în special din imagini asociate nazismului, simbolul solar al roții în mișcare, numit în perioada modernă SVASTICĂ, are o poveste fascinantă: îl găsim acum 7.500 de ani pe teritoriul României – în cultura Turdaș Vinca din care fac parte și Tăblițele de la Tărtăria, pe ceramica cucuteniană de acum 6.000-7.000 de ani, la geto-daci, acum 2.000 de ani sau mai mult, pe mormântul uneia dintre soțiile lui Ștefan cel Mare, pe coroana reginei Maria a României, dar și în modelele de pe costumele populare românești…

Plecat astă vară pe teren, pentru a realiza o serie de filmări, am descoperit, cu surprindere și bucurie, două vase ceramice geto-dacice care conțin acest simbol solar, în muzeul de istorie al orașului Drăgănești-Olt. Și cum nu puteam rata un astfel de moment, acestea au fost filmate și fotografiate, iar astăzi vi le arăt, pentru că merită.

http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Cu această ocazie, vă invit să vedeți sau să revedeți și un fragment din filmul documentar FABULOASA ISTORIE STRĂVECHE DIN CARPAȚI, în care este prezentată, pe scurt, o istorie a evoluției svasticii pe teritoriul României dar și în restul lumii.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

2 comments

  1. Induce vreo schimbare in semnificatia simbolului, orientarea spre dreapta sau spre stanga a sensului de rotatie? Observ ca sunt prezente ambele.

  2. Am întâlnit-o și pe ceramică, broderie (țesături sau lemn), etc. Meșterii/ artizanii populari (mai bătrâni) pe care i-am întrebat de ea mi-au spus că se numește „crucea rotită/ rotată/ rotitoare”, că „ E de bun aurgur, aduce sănătate, fericire și prosteritate.” și mai ziceau (unii) că „E dacă. De-a nostră. D’acia ca noi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *