MISTER: Tăblițele de la Iași. Scriau dacii din Moldova acum 2.700 de ani?

Categories DezvăluiriPosted on

Tweet

 

un articol de Valentin Roman

 

Anul trecut, la momentul anunțului descoperirii unor tăblițe misterioase la Hândrești, județul Iași, ce conțineau semne de tip litere, s-au avansat diverse teorii privind vechimea lor și mai ales privind posibila conexiunea cu alte artefacte descoperite pe teritoriul României. Unele voci au avansat ideea potrivit căreia acestea ar fi de aceeași vârstă cu tăblițele descoperite le Tărtăria în 1961 și că semnele scrijelite pe ele ar fi asemănătoare cu cele prezente pe cele din urmă.

Însă, la o analiză mai atentă, o altă teorie începe să se contureze, bazându-se pe argumente destul de solide. Astfel, în lumina unor noi dovezi, se pare că dacii din Moldova secolelor VII-VIII î.Hr. cunoșteau alfabetul grecesc folosit la acea vreme în zona Attica, respectiv arealul înconjurător al Atenei.

Astfel, literele prezente pe tăblițele de la Hândrești seamănă destul de bine cu cele care se regăsesc în inscripția Dipylon, un scurt text scris pe un vas antic grecesc din ceramică, datat din preajma anului 740 î.Hr., descoperit în 1871 în zonă cimitirului Dipylon, lângăƒ Poarta Dipylon din zonă Kerameikos din Atena. Obiectul este atribuit perioadei geometrice târzii (750-700 î.Hr.) și se găseste acum în Muzeul Național de Arheologie din Atena.

De precizat că acest obiect este considerat, dacă nu chiar cel mai vechi, cel puțin printre cele mai vechi artefacte care prezintă urme ale alfabetului grecesc. O altă inscripție, asemănătoare cu cea Dipylon și cu aproximativ aceeași vechime, este reprezentată de o kotila (vas de băƒut din lut) din secolul al VIII-lea î.Hr, descoperită la Pithekoussai, Magna Graecia.  Prin urmare, trei dintre cele mai vechi urme ale utilizării acestui tip de alfabet s-au găsit una la Atena, una în Magna Graecia și una în localitatea Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, România.

 

Cum au ajuns tăblițele în Moldova?

 

La perioada la care ne raportăm, anume secolele VII-VIII î.Hr, grecii sunt deja prezenți pe țărmul Mării Negre în câteva colonii. În mod cert, aceștia desfășurau activități comerciale în zonă, avându-i ca parteneri pe geto-daci. Pe baza acestei realități, am putea opina că tablitele de la Iași ar avea origine grecească și ar fi ajuns în Moldova prin intermediul negustorilor geto-daci care vizitaseră coloniile grecești.

Însă, întrebarea care se naște de aici, plecând de la premiza că dacii moldoveni nu ar fi cunoscut scrisul, este de ce anume negustorii geto-daci ar fi adus de la Pont până în zona lor de baștină niște obiecte fără nicio valoare materială? Tablitele nu sunt nici din aur, nici de argint, ci simple bucăți de piatră de mici dimensiuni…

Ca urmare, mergând pe firul logic, am putea presupune că aceste tăblițe sunt fie de origine grecească, dar semnele inscripționate pe ele aveau un înțeles pentru geto-dacii din Moldova, din moment ce au fost aduse acolo, fie sunt creații ale autohtonilor. În oricare dintre cazuri, concluzia ce poate fi trasă ar fi că parte dintre geto-dacii moldoveni, posibil negustorii, noblii și preoții, cunoșteau și foloseau scrisul.

De altfel, pe teritoriul României de astăzi au mai fost descoperite urme care atestă folosirea de către autohtoni a scrierii cu litere grecești. Stau mărturie, în acest sens, diverse obiecte ceramice care conțin “ștampile” de olar, un fel de “logo” arhaic, o “marcă” a creatorilor, care autentificau, astfel, că obiectul a fost lucrat de mâinile lor.

În sprijinul celor de mai sus trebuie adăugat faptul că tracii, din care făceau parte și geto-dacii, au interacționat intens cu grecii, nu doar în zona Mării Negre, ci și în Asia Mică, unde tracii frigieni au trăit secole de-a rândul în vecinătatea elenilor sau în zona Balcanilor și a Macedoniei grecești de astăzi.

Așadar, este mai mult decât posibil ca, în urma secolelor de vecinătate, să fi existat un intens schimb nu doar economic, ci și cultural, spiritual, dar și, pentru că vorbim de scriere, la nivel lingvistic, prin împrumuturi reciproce de cuvinte și litere.

Prezența, pe teritoriul țării noastre, a unor obiecte de aceeași vârstă și conținând aceleași semne cu cele mai vechi artefacte ale alfabetului grecesc, atestă că autohtonilor de aici nu le erau străine semnele care redau sunete și că s-ar putea avansa ideea existenței unui alfabet influențat atât de greci, cât și de traci, o formă de scriere traco-greacă și nu a unuia pur elen.

 

12 comments

 1. Inca încerc sa înțeleg cum de nu se poate dovedi 100% ca Dacii aveau scrierea lor, dar făcând un raționament simplu eu cred ca aveam același tip de scriere ca grecii. Mi se pare ciudat ca din tot ceea ce s-a găsit pe teritoriul actual al Daciei sunt scrieri grecești sau romanice,ciudat nu? De ce cred ca ne asemănam mai mult cu grecii? pai din doua motive 1. sunt “negri” 2.sunt de aceeași religie cu noi; eu nu sunt un mare religios și am rămas un pic mirat când mi-am dat seama ca doua din cele ma vechi civilizații europene au aceeași tip de religie. Poate nu e important,poate da.

 2. adica agatarsii din moldova si altii pe langa ei… cred ca se exagereaza cu, cuvantul dac..daci…dacia… nu e tocmai corecta generalizarea asta

 3. As vrea sa aduc o mica complectare , zona este locuita din vechi timpuri cu o continuitate pina in zilele noastre. La citiva kilometri de Hindresti (pina in 10 km.) exista localitatea Habasesti unde dupa parerea mea exista o ,,fabrica” a ceramicii de Cucuteni .Tot acolo s-au gasit si dovezi arheologice a unei culturi precucuteniene .Cred ca schimburile economice de care ati mentionat s-au facut pentru ca probabil pe acolo trecea un drum important pentru timpurile de atunci ce avea Romanul plecare si Strunga sosire .

 4. Scrierea dacilor se aseamana foarte mult cu runele. Probabil ca vikingii erau o parte a CARPATO-DUNARENILOR, avand in vedere ca specialistii suedezi si cei danezi au spus ca rasa blonda a plecat din arcul carpatic. Consider ca scrierea stramosilor nostrii ar trebuii descifrata, pentru ca “mor“ de nerabdare sa invat acest alfabet.

 5. Deja se vehiculeaza teoria unui fals. In lipsa unei datari, era de asteptat. Si chiar daca ar fi atestate ca si vechime, s-ar spune ca apartin unei alte culturi si ca vechiul drum comercial a facut posibil ca ele sa ajunga acolo.
  Toate scrierile vechi (oricum putine) sunt contestate, iar pana in sec. XVI noi nu avem mai nimic scris de mana inaintasilor nostri. Nimic recunoscut in mod oficial. Pana si scrisoarea lui Neacsu e considerata de multi ca fiind un fals. Totul este contestat si pus sub semnul intrebarii in ceea ce ne priveste.
  Off topic (sau poate ca nu)- Am dat de o informatie interesanta: se pare ca in sursele primare din antichitate, Imperiul Roman era numit”Imperium Romania(e)”, denumire ignorata in mod intentionat de traducatorii respectivelor documente. http://www.friesian.com/decdenc1.htm#note-5

 6. Geto-dacii aveau cel putin un tip de scriere foarte vechi, moştenit de la cei dinaintea lor, din care au fost deduse altele.
  Primele forme de scriere aveau un caracter mult mai aproape de sacru, e vorba de semnificatii pe care le putem doar presupune.

  Cei care au intemeiat aici(ma refer inclusiv la spatiul anatolian locuit de traci) primele culturi, nu prea aveau de la cine sa se inspire, fiindca au fost primii, dupa cum este atestat. BANUIALA CA TRACO-GETO-DACII NU AVEAU CEL PUTIN UN TIP DE SCRIERE, DESI EVOLUTIA LOR A FOST EVIDENTA IN TOATE SFERELE, ATAT MATERIALE CAT SI SPIRITUALE, ESTE IMBECILA, IN AFARA LOGICII.

 7. Ai dreptate ,eu cercetez istoria strabuna cu ajutorul Bibliei de peste 20 de ani si am facut descoperiri uluitoare referitoare la istoria strabuna care nu incepe cu Dacia, si care dovedesc ca dacii nu erau traci(latini) asa cum sustine istoria, iar genalogia strabuna este consmnata de Biblie pana la Adam ca si cea a evreilor.De aceea, sper ca poate ca pana la urma Dumnezeu se va indura de noi si ma ajuta in vreun fel sa scot la iveala adevarata istorie straveche si biblica a strabunilor nostri, intrucat rezultatele cercetarii mele au fost consemnate intr~un manuscris argumentat biblic si istoric si probat cu harti antice. Dar manuscrisul inca nu il pot publica din lipsa de bani pentru a edita cartea pe propria raspundere si pe propria cheltuiala, pentru ca nici o Editura nu accepta publicarea acesteia intrucat cartea demonstreaza cu argumente biblice, arheologice, toponimice si harti antice ca istoria straveche neamului nostru a fost furata si falsificata ca si rligia noastra crestina, pentru a fi mai usor de manipulat acest popor de catre anticristii din interior si din exterior. Daca religia crestina ortodoxa ar fi fost “dreapta credinta” cea veritabila apostolica si nu actuala laicizata, romanii: si politicienii si electorii ar fi fost mai integri si cu coloana vertebrala, si nu ar fi fost atata sterilitate de idei, incompetenta, coruptie institutionalizata, justitie oarba, inechitate si nedreptate sociala in aceasta tara crestina in proportie de circa 85%. Nici o doctrina politica, nici o forma de guvernare si nici o strategie economica nu vor da rezultate cata vreme ele sunt implementate de oameni credinciosi ipocriti sau necredinciosi imorali si penali fara credinta si fara frica de judecata lui Dumnezeu si de judecata societatii devenind majoritatea oameni politici fara raspundere si fara demnitate, cata vreme o treime din acest popor se lasa corupta pentru a~i sustine electoral. Crestinii romani daca nu ar fi ignoranti din punt de vedere religios ar sti care este obligatia lor de crestini despre care vorbea Apostolul Pavel(2 Timotei cap.4), spunand ca oricine pronunta Numele lui Isus Hristos acceptandu~L ca Domn(Imparat) Universal Uns de Dumnezeu Mare Preot nu doar al Bisericii Izraelite, ci si al Bisericii Neamurilor din care facem parte , trebuie sa se lepede de orice faradelege(2 Timotei 2:19), pentru ca Dumnezeu ne cheama la pocainta, mantuire si sfintenie pentru a fi demni de a intra in Imparatia lui Dumnezeu(Coloseni cap.3 coroborat cu 1 Tesaloniceni cap.4), cerandu~ne expres prin proroci si Fiul Lui Isus Hristos sa ne lasam de pacatele noastre si sa fim mai buni, mai credinciosi, mai neprihaniti, mai integri si mai drepti, pentru ca aceste virtuti sunt ofrande sau jertfe spirituale pe care Dumnezeu le pune inainta celor materiale care doar le completeaza pe primele(Isaia 1:16~31; coroborat cu Matei 23:23). Renasterea nationala trebuie sa inceapa de la preoti si ierarhii Bisericii noastre crestine ortodoxe in care domneste coruptia si ignoranta religioasa(Osea 4:6) pentru ca este “stat in stat” in loc sa ramana doar “Casa de rugaciune pentru toate popoarele” asa cum a vrut Dumnezeu(Marcu 11:17; Isaia 56:7; Ieremia 7:11) pentru ca apoi trezirea sa ajunga si la stat si aparatul acestuia, caci “Evanghelia lui Isus Hristos” propovaduita de Apostolul Pavel sub anatema spre neschimbare(Galatni cap.1) inseamna “vestea buna a venirii Imparatiei lui Dumnezeu pe pamant” peste care va domni “in fapt”ca Imparat Suprem si Mare Preot Imparatesc Isus Hristos numai la intoarcera Sa, dupa prima inviere, cand va fi instituita si “preotia imparatasca apostolica martirica”(Matei 19:28; Apoc.20:4). Deci daca preotia imparatasca subordonata Marelui Preot Imparatesc (Evrei 7:2) Isus Hristos va fi intemiata la intoarcerea Lui dupa prima invire, atunci preotia imparateasca ortodoxa a cui preotie este??? Nu cumva este preotia augustala a Imparatului Constantin cel Mare, care a domnit in Imperiul Roman in perioada formei de guvernar numita “Dominat” care era o monarhie absoluta teocratica laica de inspiratie, egipteana si babiloniana in care Imparatul se autoproclama si Mare Preot si Proroc Suprem si avea temple proprii si preotie proprie numita preotie augustala de la numele “Augustus” car inseamna “preamarit ca sfant”ca si Dumnezeu in ciuda faptului ca Sfant cu adevarat este numai Dumnezeu, si totusi se considera “Inlocuitorul lui Dumnezeu pe Pamant” ca si cum ar fi fost Dumnezeu Creator, Mantuitor si Mangaietor al poporului. Primele doua state strabune ale poporului nostru conform Bibliei au fost nimicite de razboaie cotropitoare cu voia lui Dumnezu din cauza ratacirii lor religioase de la Calea lui Dumnezeu ca si statul monarhic Israel care pentru ca nu L~a primit pe Fiul lui Dumnezeu ca Mesia a fost nimicit de Imperiul Roman tot cu voia lui Dumnezeu in timpul Revolutiei antiromane evreiesti, si a fost reconstituit ca stat republican laic abia in anul 1948. Romania trebuie sa intelaga ca un stat monoteist de rit crestin cu adevarat nu poate fi cu nici un chip stat desacralizat si laicizat si apoi sa primeasca binecuvantari de la Dumnezeu pe care astfel Il reneaga prin calitatea de cetatean laic(ateu sau pagan) care nu se supune si nu se integreaza “in drept” Imparatiei lui Dumnezeu, ci se lasa manipulat de hegemonii lumesti. Romania trezeste~te pentru ca nu mai ai mult timp la dispozitie si foarte repede te vei autodistruge ca stat desacralizat si laic. Dumnezeu sa binecuvantze Romania in Numele lui Isus Hristos. Aliluia!Amin.

 8. EVIDENT CA A AVUT SCRIERE POPORUL DAC..problema majora e ca HAMBURG PRIN STUDIU GENETIC A LAMURIT LEGAL PROBLEMA ORIGINII==Sintem daci =Nu ne tragem din romani..urmeaza schimbarea fomalitatilor..un presedinte sau un rege autohton..sa schimbe actele acum ilegale ..de paternitate..

 9. Daca e sa ne luam dupa Biblie, e bine sa apelam la Noe, respectiv la anul 2572 de la Facerea Lumii, cand din porunca Domnului Noe a impartit pamantul fiilor lui. Noe este o Creatie a Domnului, caci similar lui Adam, Noe a trait tot 950 de ani.Domnul a construit pe Noe cu ADN nou.Cei dinaintea lui Noe erau androgini.Noe este modelul humanoid cu 2 lgaturi ADN in paralel, cu 2 ingeri, unul Bun pe umarul drept, cu cel rau pe umarul stang.Fii lui Noe, ma refer la Iafet, acesta a avut la randul sau inca 7 fii, MAGOG fiind cel ce a primit aceste locuri pe care noi traim azi. Si era la 2572 de ani de la Facere.Bisericii in ansamblul ei ii este rusine, caci mai nou nici anul Facerii Lumii nu e voie a fi cunoscut, sa nu mai vorbim de cele ce vi le-am relatat. Biblia a fost candava o arte Sfanta, dar, din pacate a ajuns un ghiveci.O carte Sfanta are toate literele sfinte, si cele rotunde, si cele ascutite. S-a umblat cu foarfeca taind, mutland totul, in scopul manipularii, scriind cartea dupa cum a suflat vantul, dupa cum a dictat interesul. S-a ajuns acolo incat difera Biblia din 1688 fata de cea din 1982.Citind in paralel, nu ve-ti intelege nimic.Si sunt 2 carti sfinte, ambele, culmea, ale aceleiasi credinte, ale aceleiasi Biserici.

 10. Planeta Terra are vechimea de 4,6 miliarde de ani. Sper ca suntem de acord pana aici. In acest interval, planeta a avut 5 cicluri de viata distincte.Hristos este Primul Fiu al Domnului, Conducatorul Ciclului 4 de viata de pe Terra.La finele ciclului 4 pe Terra erau 4,6 miliarde de suflete.Ele erau ANDROGINE, caci si Ingerii Decazuti, si Enoh, sau Elochim erau androgini.Adica, ei faceau copii.Vezi Biblia.Atunci cand ciclul 4 s-a terminat, a fost Marele Potop. Cei ce au supravietuit au fost 8 persoane, adica Noe cu cei 7 din Arca.Ei au fost noua samanta data de Domnul pentru acest pamant.Sfintia Sa IISUS este al 32-lea Fiu al Domnului, Conducatorul Acestui Ciclu de viata de pe Terra,De Sus de La Ceruri de Acasa.Acele fragmente gasite, sunt de pe vremea Ciclului 4 de viata.Asta nu se doreste a se sti, caci dupa un Ciclu de viata si altul este o pauza fara de viata de 3.000 de ani. Logic, dupa marele Potop, pana pamantul s-a refacut, ia trebuit un timp.Ce e asa de greu de retinut?
  Dacii, urmasii agatharsilor, adica a celor din AGARTHA, ce inseamna Fratia Luminii, au fost facuti praf de catre Domnul in momentul in care au adoptat moneda ca mijloc de schimb. Preotii Dacilor tratau SUFLETELE, ei traiau in simbioza cu natura, apreciau foarte mult si studiau albinele.Divinitatea nu are moneda de nici un fel. Cei ce au introdus moneda sunt ochiul…dracului.Astfel a pedepsit Domnul neascultarea Dacilor, prin stergerea lor de tot din istorie.

 11. Acea sciere este una extrem de veche, similara celei din Tartaria, din Ciclul 4 de viata de pe Terra, nu are nimic in comun cu absolut nimic, fiind cu mult inaintea scrierii asiriene.Atunci locuitorii erau androgini.Aveau alt ADN, aveau cu totul alta mentalitate.Ca nu se doreste ca adevarul sa nu fie NICIODATA cunoscut, este mai mult decat evident.Acum cam 10.000 de ani nu existau saxoni, caci calota de gheata acoperea si Germania, deci, nu exista viata acolo.Ei nu au de fapt istorie.Istoria a plecat de aici in colo,caci Dacii au mostenit steagul de lupta ce sa fim seriosi nu era un cap de pechinez cu coada de pastrav afumat, ci era un… cap de dragon cu coada cu tot.Hanibal cand a trecut muntii Pirinei nu a apelat la pisici siameze persane, ci la elefanti. Numai vederea elefantilor a creat atunci groaza, caci populatia nu a mai vazut asa ceva.Simbol preluat de Arthur, Merlin, si restul.Din cele 5000 de placute de la Sinaia, ce au fost mulate in plumb la Fabrica de cuie din Azuga, se mai pastreaza in mare secret vreo 500, fara acte, la un muzeu al Bisericii Ortodoxe Romane.Ele au fost scrise in 3 limbi, cea necunoscuta, cea similara asiriana, cea similara grecii vechi.Acolo pe una din placute este imaginea cetatii Sarmisegetusa. Va ofer oricat daca cineva imi arata vreo reconstruire al imaginii acelei cetati, Leaganul mandriei noastre nationale. Este o ruina perfecta, o schita pietre.Nici nu se doreste a arata nimanui cum au fost dacii.Pe tot locul in lume s-a incercat reconstruirea, vezi Acropole.La noi e zona de munte la Sarmisegetusa, da, parca toate pietrele din munte au fost duse undeva, nu cumva sa se vada ca a fost ceva.

 12. De ce ni se ascunde originea noastra reala? nu pot sa inteleg eu sunt un om simplu dar de mic copil din scoala unde ni sa vorbit farte putin despre dacii, nu stiu de ce ma mir chiar si acum eu simteam ca sunt urmasul Dacilor si nu am simtit niciodata ca as fi urmasul romanilor pentru care simteam un resentiment in suflet fara sa inteleg de ce. Acum am inteles de ce pentru ca port cu mine in fiecare zi ADN-ul Dacilor si cum se spune singele apa nu se face pot sa zica totii ce vor despre Dacii sau nu mai stiu ce ar fi fost barbarii,eu simt in sufletul meu ca nu-i asa si ma inchin memoriei acestui popor de viteji din care intimplator provin si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *