Moștenirea dacică din folclorul românesc

Categories ArticolePosted on

O mare parte dintre tradițiile populare românești au origini dacice. Sărbătorile creștine s-au suprapus peste unele sărbători precreștine, geto-dacice, dar acest lucru nu le-a făcut să dispară. Crăciunul, Floriile, Rusaliile, Dragobetele, Noaptea de Sânziene și alte momente importante ale anului ne vorbesc încă despre ritualurile, tradițiile și credințele strămoșilor noștri.

Între toate acestea, Călușarii, un joc inițiatic, magic, un ritual de exorcizare foarte puternic, se distinge ca ceva unic la nivel mondial. De altfel, acest dans cu sute de ritmuri complicate a prezentat un mare interes pentru Dimitrie Cantemir, acum 300 de ani, sau pentru Mihai Viteazul, acum mai mult de 400 de ani, acesta din urmă “folosindu-l” înaintea unor războaie, ca o modalitate de a da forță și energie luptătorilor săi…

 

Daniel Roxin

 

8 comments

 1. Foarte frumos! Bravo!
  Aseara am urmatir o emisiune-documentar facuta de niste englezi pasionati de etnologia si istoria engleza, despre cum traiau englezii la 1500. tipi astia pasionati s-au grupat si au hotarat sa construiasca un sat ca in 1500 si sa traiasca acolo de dragul unui experiment timp de un an. S-au mutat in satul contruit exact dupa tiparul si materialele accesibile la 1500 in Anglia si au inceput sa cultive plate/legume/fructe, sa creasca animale, sa mulga oi, sa invete sa teasa, sa coasa, sa faca branza, linguri de lemn, vin…toate cate se faceau atunci. Emisiunea este extraodinara si este difuzata acum pe un canal enlezesc, in formatul unui serial saptamanal, cu mare rating.
  Ce frumos ar fi daca ati face si voi asa ceva. Mi-ar placea enorm sa vad o asemenea emisiune despre cum traiau romanii la 1500 ssau, de ce nu, dacii. Stiu ca este ptuin mai greu sa reproduceti viata la daci, dar nu cred ca este imposibil. Zic asta pentru ca viata la 1500 inca se traieste in sate izolate. cred ca ar fi mai interesant sa fie reprodusa viata de la anul 100, si poate si mult mai spectaculos.
  Cred ca ar fi si foarte multi oameni interesati sa participe!

 2. ma aflu departe de Romania dar fac tot posibilul sa privesc emisiunea D-voastra! sunt interesata foarte mult de subiectele care le abordati! Multumesc pentru lucrul care-l faceti!

 3. Draga, Laura, ar fi pericol ca experimentul sa scape de sub control. Ca poate ne furnica sa iesim cu falxul din vremea noastra si sa-i cautam pe unii, altii.

 4. …ar fi interesant sa refacem drumul lui Burebista in sens invers, poate calari, imbracati ca Daci, oricum mergem ca racul de atata vreme. Am putea pleca chiar din Rosia, veche locatie romana, ca sa ne vada motii cand ridica capul din pamant..ar iesi, zic si eu, o serbare reusita pe unde-am trece, vai, cat de dragut ar fi! Poate nu s-ar dubla populatia targului, la intoarcere, dar cred ca s-ar opri circulatia, of.

 5. Buna ziua!

  Ma bucur sa privesc astfel de documentare si sa vad oameni care comenteaza cu atata caldura si dragoste de tara.

  In incercarea de a nu ne uita originile, am lansat caciula.me, un magazin online de unde romanii din toata lumea isi pot procura caciula stramoseasca.

  Scopul acestui demers este acela de a oferi romanilor de pretutindeni o “umbrela” sub care sa se uneasca toti cei ce simt la fel. Si sa ii faca recognoscibili, ca urmasi ai unui popor vechi si, odata, respectat.

  Orice ajutor de promovare a acestui site va fi apreciat.

  Va multumesc!

  Ai nostri ca brazii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *