Muzeul Luvru va găzdui o amplă expoziție dedicată comorilor tracice. Bulgarii ne-o iau serios înainte! Expoziția va fi vizitată de patru milioane de oameni…

Categories ArticolePosted on

O expoziție bulgară reunind numeroase artefacte tracice din 17 muzee din întreaga țară se va deschide începând cu 16 aprilie la Muzeul Luvru din Paris, relatează DPA.

Potrivit organizatorilor, “Saga Regilor Traci — Descoperiri Arheologice în Bulgaria “, cea mai amplă expoziție străină organizată în acest an de muzeu, va atrage până la 4 milioane de vizitatori și va fi deschisă publicului până la data de 20 iulie.

Printre cele peste 1.600 de artefacte ale expoziției figurează faimosul tezaurul de aur de la Panaghiuriște sau capul de bronz al lui Seuthes III (regele Regatului Odrysian, între 331 î.Hr. și circa 300 î.Hr.), descoperit în 2004.

Potrivit asiguratorilor citați de mass-media, exponatele au fost evaluate la o sumă de aproximativ 170 de milioane de euro, dintre care doar comoara de la Panaghiuriște valorează 50 de milioane de euro.

Triburile tracice — amintește AFP — s-au stabilit pe un teritoriu vast din sud-estul Europei între secolele IV î.Hr. și III d. Hr, însă pe teritoriul Bulgariei în special au fost descoperite numeroase artefacte de aur.

Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu)

Nota mea (Daniel Roxin): Ca unul care a fost prin muzeele și siturile arheologice bulgare, pot să subliniez faptul că acolo se acordă o atenție deosebită spațiului tracic, respectiv geto-tracic. În consecință, autocarele cu turiști străini care doresc să viziteze Valea Regilor Traci și comorile tracice împânzesc Bulgaria. Mai mult decât atât, bulgarii își revendică și rădăcini tracice și se fac din ce în ce mai cunoscuți ca URMAȘI AI TRACILOR. În același timp, datorită prostiei și ticăloșiei multora din mediul științific și politic românesc, la noi se duce o luptă de blocare sau trimitere în derizoriu a istoriei traco-geto-dacilor. Până când, oare?!? Iată realitatea: la noi s-a desființat Institutul de Tracologie de pe lângă Academia Română, iar bulgarii au expoziție tocmai la Luvru, în Paris, și vor beneficia de o publicitate mondială extraordinară… Și întreb din nou: Cine sunt cei care ne îngroapă istoria?

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

Lasă un răspuns