Muzeul Luvru va găzdui o amplă expoziție dedicată comorilor tracice. Bulgarii ne-o iau serios înainte! Expoziția va fi vizitată de patru milioane de oameni…

Categories ArticolePosted on

O expoziție bulgară reunind numeroase artefacte tracice din 17 muzee din întreaga țară se va deschide începând cu 16 aprilie la Muzeul Luvru din Paris, relatează DPA.

Potrivit organizatorilor, “Saga Regilor Traci — Descoperiri Arheologice în Bulgaria “, cea mai amplă expoziție străină organizată în acest an de muzeu, va atrage până la 4 milioane de vizitatori și va fi deschisă publicului până la data de 20 iulie.

Printre cele peste 1.600 de artefacte ale expoziției figurează faimosul tezaurul de aur de la Panaghiuriște sau capul de bronz al lui Seuthes III (regele Regatului Odrysian, între 331 î.Hr. și circa 300 î.Hr.), descoperit în 2004.

Potrivit asiguratorilor citați de mass-media, exponatele au fost evaluate la o sumă de aproximativ 170 de milioane de euro, dintre care doar comoara de la Panaghiuriște valorează 50 de milioane de euro.

Triburile tracice — amintește AFP — s-au stabilit pe un teritoriu vast din sud-estul Europei între secolele IV î.Hr. și III d. Hr, însă pe teritoriul Bulgariei în special au fost descoperite numeroase artefacte de aur.

Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu)

Nota mea (Daniel Roxin): Ca unul care a fost prin muzeele și siturile arheologice bulgare, pot să subliniez faptul că acolo se acordă o atenție deosebită spațiului tracic, respectiv geto-tracic. În consecință, autocarele cu turiști străini care doresc să viziteze Valea Regilor Traci și comorile tracice împânzesc Bulgaria. Mai mult decât atât, bulgarii își revendică și rădăcini tracice și se fac din ce în ce mai cunoscuți ca URMAȘI AI TRACILOR. În același timp, datorită prostiei și ticăloșiei multora din mediul științific și politic românesc, la noi se duce o luptă de blocare sau trimitere în derizoriu a istoriei traco-geto-dacilor. Până când, oare?!? Iată realitatea: la noi s-a desființat Institutul de Tracologie de pe lângă Academia Română, iar bulgarii au expoziție tocmai la Luvru, în Paris, și vor beneficia de o publicitate mondială extraordinară… Și întreb din nou: Cine sunt cei care ne îngroapă istoria?

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

6 comments

 1. Inca o ocazie pentru bulgari de a pretinde ca Salonicul a fost port bulgaresc la Marea Egee si ca se intindeau pana la Nistru – ca adica implicit si explicit sunt stapanii de drept ai Dobrogei. Nu degeaba se pretind ei urmasi tracilor – mai ales ca au bulgarizat intensiv romanii traitori in Bulgaria. In Cavarna, de exemplu, circa 10% din locuitori nu si-au declarat apartenenta etnica la ultimul recensamant, restul fiind orice in afara de romani (bulgari, tigani, etc). Romanii de acolo se tem si le e sila de atitudinea statului roman fata de romanii traitori in afara granitelor. Dar faptul ca se intereseaza atata de istoria tracilor… Bravo lor!

 2. Când a fost desfiinţat Institutul de Tracologie de pe lângă Academia Română?
  Cine a propus lichidarea lui şi cine şi-a pus semnătura sub actul ruşinos al desfiinţării?
  Cum a fost motivată desfiinţarea acestui Institut important pentru istoria noastră?
  Să scrie cine deţine informaţii.

  Ar fi bine ca istoricii de bună credinţă să se solidarizeze pentru a cere Academiei să reînfiinţeze Institutul de Tracologie.
  Este cel puţin o ruşine ca o ţară, a cărei limbă provine de la limba traco-dacă, să nu aibă un Institut de Tracologie.
  Dar a fost o mare crimă să desfiinţezi un asemenea Institut care deja exista!
  Cine sunt autorii ei?

 3. Agenția France Press îi într-o mare eroare,tracii erau in Europa cu mult înainte de venirea grecilor deci cel puțin dinaintea mileniului trei înainte de Cristos.Aroganța și ignoranța occidentalilor îi extrem de supărătoare pentru noi.Păi războaiele pentru Troia când or fost? Aliații Troiei cine or fost?De fapt troienii cine or fost?Or fost de neam tracic toți cu tot cu zeul Apolo ce îi ocrotea,asta ca să le reamintească inculților de istorici când mai spun că tracii or împrumutat zeități de la greci.În ce secol se dădeau luptele? Nu să știe precis dar să presupune că în secolul 13 înainte de Cristos.Păi și atunci ce inepții îndrugă AFP?Grecii mai spuneau că inaintea lor undeva prin mileniul 3 înainte de Cristos stăpânii marilor erau tracii,de fapt în Bulgaria avem și relicve , ancore tracice de necontestat.Atunci de unde scot aroganții ăștia de francezi secolul 4 înainte de Cristos și 3 după?Să pună mâna pe carte aroganții ăia occidentali și să nu mai jignească românii.

 4. Hotărârea nr. 334/2003 privind trecerea Institutului Naţional Român de Tracologie din Bucureşti din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării la Academia Română, ca Centru de Tracologie, în cadrul Institutului de Arheologie ,,Vasile Pârvan” a fost semnată de primul ministru Adrian Năstase, de ministrul educaţiei şi cercetării Ecaterina Andronescu, de preşedintele Academiei Române Eugen Simion şi de ministrul finanţelor publice Mihai Tănăsescu.

  Deci a fost reorganizat ca unitate fără personalitate juridică.

 5. conspiratie din partea lui Nastase, da Bulgarii devin foarte aroganti am un coleg de munca bulgar citit dealtfel , care s a aprins foarte tare cind mi am strigat alt coleg romin , ” salut frate dac”, nu era treaba bulgarului sa aduca comentarii la cum imi strig eu fratele romin, insa dorea sa convinga cumva cine este mai dac, bulgarul sau noii rominii. Oricum bulgarii merg inainte si vor vrea sa ne conteste drepturile de descendenti din marele neam geto-traco-dacic. Lichelele din RO au lucrat mereu paguba pt neamul nostru , jeguri , jigodii si corupti stau si tot decid acolo in defavoarea noastra.

 6. Sa nu ne miram din momet ce in fruntea tarii avem alogeni ,iar ministri peste cultura sunt ba unguri ,ba jidani sau urmasi ai vecinului eliberator ! Pana nu ne trezim din ignoranta,comoditate , prostie si lasitate ,ne meritam cu prisosinta soarta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *