De ce îl elogiem pe Traian, jefuitorul Daciei?

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

 

“Ca la noi, la nimenea”, spune românul nostru atunci când află de ceva sau asistă la ceva, cum ar fi o acțiune, un eveniment sau o atitudine, care prin manifestare și efecte depășește limitele unanim acceptate pentru ce înseamnă normalitate. Așa îmi spun și eu ori de câte ori asist, aud sau citesc la și despre elogieri aduse celui pe care, într-un act care sfidează orice bun-simț și logică, unii dintre istoricii noștrii l-au proclamat “stramosul’ nostru, cel care a adus civilizația în Dacia, anume împăratul Traian.

Încă de la început trebuie precizat faptul că, pentru italienii de astăzi sau romanii de acum 2.000 de ani, Traian este privit, pe bună dreptate, drept un erou, un conducător care a extins granițele imperiului, care a îmbogățit Roma scoțând-o dintr-o gravă criză financiară. Și este normal să fie privit de aceștia în acest fel. Însă haideți să ne raportăm la ce a însemnat el pentru Dacia și geto-daci.

În preajma războaielor daco-romane, așa cum clar exprimă Vasile Pârvan, „Dacia era un mare regat cu bazăƒ etnicăƒ perfect omogenăƒ, cu tradiții istorice seculare, cu structurăƒ socialăƒ și economicăƒ bine definităƒ, cu o culturăƒ înaintată”, afirmație susținută solid de o multitudine de autori antici și medievali, mulți dintre ei străini de pământul nostru și care nu pot fi acuzați de subiectivism. Nu voi reda aici, din nou, toate aceste izvoare, ele fiind disponibile deja într-o serie de articole postate pe site-ul nostru.

Ce trebuie reținut este faptul că geto-dacii nu erau nici pe departe niște barbari, așa cum mulți adepți ai romanizării încearcă să ni-i prezinte. Sedentari de sute și mii de ani, geto-dacii au putut trăi secole întregi liniștiți fără a se ‘bucura’ de “binefacerile’ vieții în Imperiul Roman. Și nici nu și le doreau, căci iată ce au însemnat ele…

 

Și a venit “bădița” Traian…

 

Evident, romanii nu atacau în vederea cuceririi un teritoriu pentru a-i civiliza pe autohtoni sau pentru a împarți cu ei confortul din vilele patricienilor. Atacau și cucereau pentru a exploata resursele respectivului teritoriu, pentru a jefui tezaure și a înrobi populația, statul roman find unul de tip sclavagist, în care munca era făcută de robi, aceștia reprezentând motorul economiei.

Traian, cu nimic deosebit de predecesorii săi care s-au succedat la conducerea imperiului, s-a comportat întocmai după tiparul liderului roman, anume a adus, prin jefuirea altora, bunăstarea alor săi. Dacia, departe de a mai avea puterea militară din vremea lui Burebista, însă stând încă dârză în calea expansiunii romane, reprezenta pentru Traian singura soluție pentru a redresa finanțele imperiului și pentru a-și spori prestigiul. Și pentru a-și atinge scopul a venit la nordul Dunării, ca un  “bun părinte” ce ne este, însoțit de 13-14 legiuni plus trupe auxiliare, însumând cam 100.000-150.000 de soldați. Și s-a luptat cu dacii lui Decebal și i-a învins.

A urmat apoi “opera părintească” asupra autohtonilor, manifestată prin ducerea în robie a câtorva zeci de mii dintre ei în imperiu, fie pentru a fi vânduți ca sclavi, fie pentru a fi folosiți la luptele din arene, spre amuzamentul și distracția “civilizatilor” romani. Celor rămăși li s-a confiscat pământul care a intrat  în posesia statului roman sau a patricienilor veniți de la Roma și puși pe căpătuială ușoară în Dacia.

Exploatarea resurselor a căzut în sărcina celor numiți de administrația romană, aurul și argintul minelor dacice luând calea Romei, autohtonii fiind privați de resursele prpriului lor pământ. Aproximativ 165 500 kg de aur și 331 000 kg de argint au fost trimise la Roma imediat după cucerire, permițând împăratului să scutească luni de zile pe concetățenii săi de la plata impozitelor, dar și să organizeze serbări și petreceri fastuoase.

Dacii rămași în provincie au plătit taxe și impozite noii administrații, bani folosiți pentru întreținerea trupelor de ocupație, dar și la întreținerea luxului clasei privilegiate de la Roma. În mod paradoxal, aceștia or fi început să-l privească pe Traian drept un adevărat părinte, bun și drept, că într-acolo duce ideea pereptuata de câteva zeci de ani prin cărțile noastre de istorie.

Probabil că, în viziunea unor istorici, aceștia erau chiar bucuroși că, la comanda lui Traian, unități militare întregi au staționat la Regia pentru a nu mai lasă piatră peste piatră sau că liderii le erau vânați și uciși din dorința romanilor de a le distruge autohtonilor spiritualitatea.

Traian a fost un conducător al timpului sau, un bun strateg, cu evidente calități de comandant, dedicat intereselor Imperiului Roman. Este absolut firesc, așa cum am precizat și mai sus, ca el să fie considerat de romanii din vremea și de urmașii lor din zilele noastre drept un erou. Totuși, pentru noi, cei ce viețuim pe pământul Daciei antice și suntem urmași ai celor care au luptat împotriva sa apărându-și pământul, casele, familiile și independența, el nu este decât un atacator, invadator, jefutior și exploatator.

Nu le-a adus dacilor nici roata, nu i-a învățat nici să cultive pământul și nici să lucreze lutul pentru a crea ceramică. Nu le-a adus nici moralitatea, fiind el însuși reprezentantul unei societăți depravate și viciate. Orice reprezentare artistică de-a sa, expusă pe pământul țării noastre, reprezintă o sfidare și o batjocură adusă istoriei noastre, a miilor de daci care au căzut apărându-și țara sau care au fost duși în robie și care odihnesc astăzi în pământ străin. Orice statuie a sa, cum este cea poziționată în fața Muzeului Național de Istorie, este un afront adus memoriei oricărui dac, oricărui strămoș de-al nostru.

Elogierea lui Traian de către români reprezintă, în mod direct, o minimalizare sau chiar o bagatelizare a tragismului evenimentelor din urmă cu 2.000 de ani, atunci când puțini și dârji s-au împotrivit la mulți și năpustiți ca niște roiuri de lăcuste asupra unui lan îmbelșugat.  In concluzie, nici dacii nu-i datorau ceva  lui Traian după anul 106 și nici noi, urmașii lor nu-i datorăm acestuia vreun lucru bun.

Așteptam ca istoricii nostri să ne lămurească “De ce îl elogiem pe Traian, jefuitorul Daciei?” si de ce avem atât de puține statui care să-i reprezinte pe marii regi ai Daciei?

SEMNEAZA PETITIA PENTRU DEMONTAREA STATUII LUI TRAIAN DIN FATA MUZEULUI NATIONAL DE ISTORIE SI INLOCUIREA SA CU O SCULPTURA CARE SA REPREZINTE UNUL DINTRE EROII NEAMULUI, PRECUM DECEBAL SAU BUREBISTA. DETALII AICI: Să îndepărtăm statuia lui Traian din fața Muzeului de istorie

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

73 comments

 1. Nu cautati ce puteti intelege: cine propteste statuia invadatorului in fata Muzeului National de Istorie, cine organizeaza parteneriate ale homosexualilor cu Muzeul Taranului Roman, conferinta unui “minoritar” chiar in Sala Crucii, cine permite ridicarea bustului unui criminal hortist in Ardeal, cine ataca ortodoxia in filme, in media vanand anomaliile pentru a induce ideia ca sunt practici curente, cine acorda premii si titluri acelora care ofera “o noua viziune” asupra culturii romanesti etc.

 2. Este evident ca azi, din nou, Dacia, mult mai redusa teritorial avand azi un alt nume de Romania, este iarasi ocupata de straini.

  De data asta strainul invadator se ascunde printre intre noi, s-a conspirat adanc si a luat falsa identitate locala ca sa nu il vedem cu claritate pentrru a pune in functiune planul de a ne eroda fibra genetica statornica fara sa fie observat. Puterea nu se ascunde, se eteleaza. Numai slabiciunea se ascunde.

  Dar conform proverbului: “minciuna are picioare scurte”, e deja vazut, a aflat si se zvarcoleste sa se ascunda si mai adanc, ca viermle in nisip.

 3. nu conteaza ce am invatat noi la istorie…este bine ca ne indreptam dar multi din generatiile noastre sunt prea batuti in cap ca sa accepte adevarul si continua sa isi suga ciorapii unii la altii.imporatnt este ce ii vom invata pe copii nostrii de acum incolo

 4. Propun sa face ceva sa dispara aceasta statuie. Si toate care nu ne fac cinste, sau mai mult ne manjeste istoria, din toata tara.

 5. De acord si cu Laur & h89, la care mai adaug o perspectiva de a intelege: psihologia si sociologia au ajuns la concluzia ca starile de autosuficienta a unor grupuri sociale duc la scaderea vigilentei, puterii si, in final, la decadere eventual chiar disparitie. Sa privim statuia ca pe o aducere aminte a rabdarilor noastre nejustificate si sa spunem GATA ! Iar chiar de ACUM sa incepem sa fim noi insine, sa nu mai acceptam ca altii (oricare ar fi ei, din tara sau din afara ei) sa ne nege valoarea sau, mai rau, sa ne “inspire” sa ne-o negam noi insine.

 6. Păi aceia care ar trebui să ia atitudine sunt și cei care au scris cărți și și-au clădit o carieră pe asemenea de idei greșite .
  Cum credeți că acei academicieni care o viață au propovăduit un fals acum se vor dezice sau vor renunța la poziția lor .
  Sunt același tip de caracter de trădători de care România nu a reușit să se dezbare de veacuri .

 7. Ca sa nu mai vorbim ca in timpul Retragerii Aureliene, cand Dacia era atacata dinspre nord de popoare barbare (ungurii de astazi), Romanii au plecat acasa, lasandu-i pe Daci sa se descurce singuri. Iar jumatate-dacii (copii barbatilor romani cu femei dace) au ajuns chiar si in Marea Britanie, ca sa ii ajute pe romani sa ii colonizeze pe celti (Andre Maurois este un autor care spune asta, intr-o lucrare despre istoria Angliei de la celti incoace). ?

 8. Marius,
  Citind ce-ai scris tu, mi-am amintit de Cioran care a spus “Chiar si ingerii au fost scosi din circulatie din acest motiv: n-au cunoscut suferintele degradarii, voluptatile mistice ale putregaiului.”
  Ar trebui sa ne schimbam aceasta imagine ideala a desavarsirii iar morala sa-si insuseasca avantajele descompunerii, sa uitam de starea asta de autosuficienta si de ceea ce numim noi perfectiune… care in final doare caci “Visurile se prabusesc, sentimentul de siguranta devine unul de frica, nesiguranta se transforma in panica, iar panica… da un gust mult mai bun perfectiunii.”
  Mai spune Cioran, in “Amurgul gandurilor”, ca si “Dorinţa de a muri ascunde prea multe garantii de absolut si de perfectiune, incat setea de-a trai castiga in farmec prin prestigiul nedesavarsirii.

 9. Sustin intru totul ce ai scris mai sus si propun sa semnam o petitie pe care s-o inaintam Muzeului de Istorie pentru indepartarea si distrugerea acelei statui rusinoase si aberante care nu reprezinta istoria noastra. In schimb in locul acelei statui sa fie amplasata alta, a lui Decebal si Burebista spre exemplu si a unor copii fidele ale statuilor de daci care se afla prin muzeele Europei. Macar atat sa facem pentru cinstirea stramosilor nostri care au luptat pentru a fi liberi in tara lor!

 10. Nu este constructiv sa avem idei radicale. Cred ca un prim pas catre normalitate ar fii semnarea unei petitii de indepartare a acestei monstroase statui sau complectarea ei cu o statuie a lui Decebal.

 11. “cineva isi bate joc de istoria noastra”….parca asa era titlul unui articol pe care l-am citit cu ceva timp in urma; mi se pare foarte graitor! la fel de graitoare sunt si versurile eminesciene….judecati voi singuri….

  “Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
  Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
  Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
  Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
  Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
  Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
  Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
  Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
  Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!

  Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
  I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
  Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
  Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
  Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
  Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară!

  La Paris, în lupanare de cinismu şi de lene,
  Cu femeile-i pierdute şi-n orgiile-i obscene,
  Acolo v-aţi pus averea, tinereţele la stos…
  Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos?

  Ne-aţi venit apoi, drept minte o sticluţă de pomadă,
  Cu monoclu-n ochi, drept armă beţişor de promenadă,
  Vestejiţi fără de vreme, dar cu creieri de copil,
  Drept ştiinţ-având în minte vre un vals de Bal-Mabil,
  Iar în schimb cu-averea toată vrun papuc de curtezană…
  O, te-admir, progenitură de origine romană!

  Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
  Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
  Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
  Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
  Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
  Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
  Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
  Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
  Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
  Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
  Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
  Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

  Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
  Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
  Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”

 12. Stiati ca in Bucuresti nu exista statuie cu Stefan Cel Mare !?
  Dar ca pe Cal. Victoriei in inima capitalei tarii noastre avem bustul lui Ataturk (langa Majestic) si in partea dinspre Pt Victoriei (in spatele scolii Ion Heliade Radulescu) este a uni poet arab ?!
  In fata intrarii principale a primariei capitalei pe vremea primarului Lis tronau niste lei chinezesti ? nu stiu acum daca mai sunt sau cate altele de acest gen.
  Toate aceste lucruri se intampla dupa parerea mea pt ca nu avem conducatori care sa iubeasca aceasta tara in primul rand si dupa aceea restul de interese , de partid, grup, etc.
  Este foarte trist ce se intampla , dar cred ca daca ne vom implica fiecare de la nivelul nostru,cum putem ,cu ce putem se va schimba ceva.

 13. – Ptr dacii secolului I, II d.Hr, probabil sau sigur era ceva de neimaginat să-l elogieze pe Traian, (deşi au fost destui care au făcut-o, acest lucru asigurându-le nenumărate privilegii), însă ptr românii sec XXI, nu cred ca e ceva depăşit, este un adevăr pe care trebuie să ni-l asumăm (de ex. dacă o persoană are un tată de care ii este ruşine datorită comportamentului său, asta nu înseamnă că nu îi mai este tată)
  – Dacă ne referim la moralitate (romanii au ucis, au violat, au devastat Dacia… este foarte adevărat, cum adevărat este că şi dacii atât sub Burebista şi Decebal au comis nenumărate atrocităţi faţă de popoarele, triburile pe care le-au supus, … asta este faţa dură a războiului)
  – Aşa că d.p.d.v moral nici romanii nici dacii nu au fost vrednici de elogiat

 14. Romanii dorm. Tot globul doarme dar, sa vorbim despre noi. Acest articol ne dovedeste ca dormim: ei ne omoara si ne fura si noi le facem statui.
  Niste “educati” ne spun ca romanii sunt parintii nostri si noi toti credem si ne bucuram. Somn nu?

  Ne vom trezi cand vom primi adevarul. Stiu ca acest site asta incearca dar, pentru o trezire in masa ne trebuie un alt canal, poate ceva oficial.

 15. Nu ne vor permite “puterile” care conduc lumea (si implicit Romania) sa indepartam statuia lui Traian si sa o punem pe a lui Decebal.
  Aceleasi puteri conduceau lumea si atunci, prin aceleasi mijloace.

 16. Domnilor , ne trebuiesc caractere ca sa renastem ca neam.
  Din pacate aceste se gasesc greu in Romania de azi iar cei care le au nu stiu sa faca front comun pentru a propulsa aceste caractere in posturile de decizie.
  Imi pare rau dar sunt sceptic cu privire la vre-o schimbare. Sceptic dar nu renunt sa cred ca se mai poate schimba ceva.

  Teo

 17. Ptr addaci
  – Nu am spus niciunde că Traian este tată, .. am dat un exemplu referitor la cuvântul tată,… Traian ne este strămos ( sigur când spun Traian nu mă refer doar la împăratul roman ci la Imp Roman ca şi civilizaţie)
  – Nu am spus că dacii nu trebuiesc elogiati … ! A-ţi facut câteva remarci că romanii, jefuiau, atacau, etc, si v-am spus că d.p.d.v moral nici dacii nu stau mai bine.
  – De elogiat, fiecare elogiază ce doreste. Avem libertate.

 18. De ceva timp ma gandesc sa pun un cearceaf peste oribilitatea de statuie. Mergeam cu fiul meu pe calea victoriei si m-a intrebat ” tati, de ce nenea ala cu un caine in brate e in cucul gol?”.

 19. The ancient history, aceiasi putreziciune umana care intra cu aceiasi aroganta si se ascunde sub tonul politetii, dar care in fapt presara numai venin. Stricat pana in maduva oaselor, rau de la natura.

 20. In virtutea carei libertati vii sa arunci noroi si aici, domnule THE ANCIENT HISTORY? Ce te mana in lupta, cum spunea poetul? Cand au calcat dacii pamanturile altora pentru a jefui si a ucide? Ori satisfactia de a macula istorie si simboluri este mult prea mare si nu va mai puteti opri?

 21. “Important e cine sintem noi ACUM, nu stramosii nostri IERI”

  ANCIENT HIS esti din ce in ce mai simpatic, mai bine intri iar ca anonim agramat!

  bineinteles ca pentru VOI important este ca NOI sa nu stim din cine ne tragem cu adevarat, fiindca asta ne-ar da tarie ACUM. Fireste, eu sufar de teoria conspiratiei iar tu esti un tip liber care isi spune parerea, foooarte interesat sa afle adevarul ?

  simpaticule, pasli na turbinka!

 22. Eu la vara merg in Dacia, nu in Romania. Cine vrea sa se numeasca, macar verbal, Dac, folositi access st termen cu mandrie. Noi ne iubim tara si vrand nevrand fugim din ea din cauza tutror tipurilor de inrobiri, sisteme manipulante, etc. Mi-e dor totdeauna de tara in care m-am nascut, chiar daca e asa cum e acum. Toata admiratia pentru cei ce trec prin urgia coruptiilor de acolo si au inima tare spre a trai mai departe. Eu unul, nu as fi fost in stare….daca e nevoie de vreun ajutor politic, manifestant, inteligent, capabil de a aduce o schimbare, sunt cu voi. L

 23. pt Teo…. si nu numai…
  Avem nevoie de Divinitate!!!…. De asta e nevoie pt ca acest neam sa renasca!!! … In loc sa ne intoarcem cu fata spre Dumnezeu ne-am intors cu fata spre Vest, ne-am tot uitat la oameni ca si cand ei ne-ar fi putut salva – si ce am primit de la ei?!?

  “Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite. Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; bârfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi,fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă. Şi, măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.”

  Nu de caractere are nevoie acest neam in primul rand …. de Dumnezeu are nevoie!!! Si cum ideea de Dumnezeu este respinsa de toti – intelectuali, muncitori, barbati, femei, tineri si chiar copii – raspundeti-va: Ce sanse are Romania sa renasca?!?

 24. La vremea aceea ungurii de astazi inca nu se miscasera din zona uralului. Ca sa nu mai spunem ca pana la unguri au mai fost hunii, gepizii, avarii.
  Deh, educatia bat-o vina.
  Munteanu

 25. Dupa ce ati facut atata carte se pare ca ati luat-o razna.
  De ce ii pupati in tuhas pe americani cand ei au decimat si inrobit pe indienii bastinasi?
  De ce ati acceptat detronarea lui Antonescu? De ce acceptati astazi superdemocratiile occidentale cand ei ne-au aruncat in tabara anti ruseasca?

 26. Pacat ca se iroseste atata inteligenta cu aceste comentarii ! ….pacat de toti eroii care se ascund in spatele cuvintelor si cred ca stand in fata monitorului pot incepe o ”revolutie ” .

 27. Ce-a fost mai intai, oul sau gaina? Poate ca era nevoie de ocupatia romana ca sa ajungem in stadiul in care suntem si sa ne putem da cu parerea pe net. Faptul ca dacii au locuit candva aici nu inseamna neaparat ca ne sunt stramosi directi. De ce n-ar fi romanii, sau turcii..
  Cand se instaleaza monotonia, e nevoie de un soc ca sa se schimbe ceva.

 28. Interesant este cine a avut ideea cu realizarea acestei statui si de ce,de ce nu Burebista ? cine a platit , cine a dat aprobari de constructie.
  Haide-ti sa aflam va rog, este important sa stim asta.

 29. Am trista impresie ca aceasta¨istorie antica¨de mai sus,se amesteca unde nu ii fierbe oala,dar uita ca a ramas orfan de tata si de mama la varsta de 5 ani.Al saptelea an implinindul la orfelinat.Asta e,are memoria scurta si nu se identifica cu nimic,nici din trecutul sau, nici cu trecutul neamului sau.El traieste clipa(probabil cu studiul ierburilor,la felul de cat de arogant vorbeste).El stie tot despre lume,dar uita ce stie despre el.Stie ca Lucian Matei v-a veni cu dacia in tara,dar uita ca el nu are macar o bicicleta.El nu are de unde pleca si nici nu are unde ajunge,pentru ca el nu a plecat in alta tara nicicand,iar tara si neamul sau nu si-l cunoaste.Nu cumva esti si in parlament?

 30. Lasand ciondaneala deoparte…statuia aceea din fata muzeului,este atat de urata incat strica farmecul intregi strazi(nu numai faptul ca este a unui cotropitor)si este total nepotrivita in usa unei institutii.Eu nu cred ca Traian ne reprezinta pe noi ca romani,ci mai degraba reprezinta apogeul imperiului roman,dar si inceputul decadentei sale odata cu cucerirea Daciei.Dacii dupa cum se stie au inlesnit intrarea triburilor nomade in imperiu,slabindul considerabil.Caderea imperiului roman…se spune ca este un mister.Eu zic ca nu.Eu cred ca Dacia era un tampon…un scut pentru imperiul roman.Un scut care tinea departe navalirea acestora.Mai tarziu,tarile romane vor fi scutul intregi crestinatati.Pana si azi,este apreciata pozitia strategica a tarii noastre.Totusi,nu trebuie sa nu recunoastem impactul puternic care l-au avut razboaiele dintre daci si romani,asupra acestori tinuturi.Razboiul in sine este un act barbar….brutal si de incriminat.Este de neinteles faptul ca sunt proslaviti cotropitori,pe cand dacii,cei carora le-a fost ocupata tara si din care sange din snagele lor suntem,sunt marginalizati.Nu stiu si nici nu am auzit ca daco-geti-traci sa fi dus vreun razboi in afara granitelor sale.Eu unul nu am auzit de vreun razboi daco-grec sau daco-gal sau de oricare fel,sau de navaliri si ocupatii ale dacilor asupra altor popoare,dar in schimb am stiinta ca la portile noastre au batut mereu imperii.Sa rezisti 1000 de ani intre 3 imperii,3 tarisoare micute(vai dar cu ce pret)este un miracol si se vede mana bunului Dumnezeu.Sper ca adevarul istoric sa se restabileasca si sa avem istoria celor ramasi,nu a celor ce au venit si pleaca.

 31. Cred ca stramosii tai sunt din Somalia,inruditi cu cercopitecul.Eu chiar daca nu aflam mai nimic despre daci(la cat de eroic sau de brav a fost acest popor),tot as fi vrut sa ma revendic dintr-un asemenea popor.Tu faci ca in bancul cu Bula,cand ii spune tacsu sa dea cu sarumana la toata lumea….si Bula intreaba ca de ce?…iar taso ii zice ca sa dea cu sarumana ca nu stie care e tacsu.De mama era sigur dar de tata nu.

 32. Vine o vreme cand adevarul ne cere sa ridicam valul si de pe modul infect in care teoriile romanizarii prezinta femeia românca, buna doar de facut mici legionari cu liftele spurcate de invadatori. E bine sa spunem ca in basmele românesti apar femei care manuiau la fel de bine arcul si palosul ca si barbatii. Sunt aceleasi femei pe care le va intalni Bolintineanu in Macedonia mult mai tarziu calarind incinse cu pistoale si trecand pe langa el ca vantul. Ar mai trebui sa spunem ca aproape in tot cursul evului mediu preotii valahi isi dadeau jos sutana si isi incingeau spada pentru a lupta cu invadatorul alaturi de popor. Cazurile sunt nenumarate, ele sunt prezentate concret in numeroase manuscrise vechi.

 33. In satul argesean unde mi-am petrecut o buna parte din copilarie toti stiau ca se trag din daci, probabil ca daca le-ai fi pus o asemenea intrebare te priveau ca pe cineva care si-a ratacit mintile. Iar lucrul asta, mi-am dat seama mai apoi, se intampla in mii de locuri din tara asta. Erau vremuri cu batrani intelepti, atenti sa iti explice, sa inveti cat mai multe, care intelegeau nazdraveniile, dar de care te-ai fi rusinat foarte daca intreceai masura. Probabil ca daca nu as fi cunoscut asemenea oameni…citind nu as fi crezut niciodata.
  Ar fi multe de spus, eu cred ca merita sa ducem aceasta lupta.

 34. Am citit cu mare placere comentariile dumneavoastra, unele sunt fara sens iar altele interesante. Adevarata noastra problema suntem noi insine, acum e randul generatiilor ’60-’70 sa ducem mai departe aceasta lupta. Suntem mult prea statici si indiferenti, ne place sa vorbim dar nu punem in practica nimic pentru ca ne e frica, ne este frica pentru ca frica face parte din om dar si pentru faptul ca avem familii si copii, multi dintre noi isi intretin parintii si atunci avem o problema in a ne expune, ne gandim la cei dragi,ne gandim la prezent. In momentul in care vom reusi sa ne gandim la viitor si la ce lasam in urma noastra atunci si numai atunci vom avea succes. Timpul vorbelor a trecut, a venit timpul faptelor. Cu stima si respect, Multumesc Simona.

 35. DUPĂ NOI VENIM TOT NOI ŞI ÎN ISTORIE ŞI ÎN ARTĂ

  Cine a fost iniţiatorul ororii care are 500kg bronz şi a costat 200.000 lei-noi : acad. Răzvan Theodorescu, “român” veritabil, romanofil celebru, apropiat al lui Ion Iliescu şi al tuturor alogenilor de tip Roler, manipulator de calibru greu pe vremea mineriadelor ca director al TVR!

  Deşi Directorul Muzeului de Istorie, Târnoveanu, jenat de reacţiile publice critice la adresa ororii, ar vrea s-o mute de acolo declarând : „nu va sta acolo pentru multă vreme, de la apariţia sa, a fost foarte controversată, unii considerând-o monstruoasă sau ridicolă”, Mihai Oroveanu, presedintele Comisiei Monumentelor de For Public, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, cel care a recomandat/avizat amplasamentul, susţine ca monumentul “este o lucrare foarte frumoasă şi stă acolo foarte bine”. Aşa că va rămâne !
  Cine e Mihai Oroveanu ?
  Nepot al sculptorului Ion Jalea care l-a realizat pe Decebal din Deva, căsătorit cu Anca Răutu-Oroveanu – Fata lui Leonte Răutu(!) pe numele lui real „Lev Oigenstein-Dictatorul Culturii Române” în Raportul Tismăneanu, din 1956 până în 1965 șeful Direcției de Propagandă și Cultură a CC al PMR, cel mai mare killer al culturii autohton-autentice din România sovietizată.

 36. Eu personal as rezolva problema mai simplu si un pik mai ilegal as agata niste cordelina de statuie si cu un 4×4 se poate rezolva mai ales ca de obicei cu vorbaraie in romania nu se rezolva mai nimic,,,numai o opinie personala

 37. Cosmin… Daca ai primit vreo viziune in acest sens, nu pregeta sa te incumeti a o duce la indeplinire. Dar, oare stii tu cu adevarat ce inseamna un erou?!? Daca asa simplu ar fi fost…. oare nu ar fi trebuit ca generatia noastra sa fi avut pana acum, macar un asemenea erou national? Unde este omul acela, care sa fie pregatit a-si da chiar propria viata pentru bunastarea unei natiuni, pentru binele suprem?!? Mai exista asa ceva?!? Sau ….te-ai desprins nitel de la un joc electronic, sau poate vreun film ce-l vizionai … si te-ai gandit sa faci aici niscaiva declaratii eroice?!? Crede-ma cand scriu acum: “N-am vrut sa fiu sarcastica!” Am vrut doar sa creionez in trei cuvinte vremurile in care ne gasim si generatia cu care ne falim. Traim un trist adevar, profanand prin atitudine pretioasele sacrificii in care oameni cu totul destoinici s-au jertfit pentru aceasta tara, iar noi o vindem pe nimic!

 38. Imi pun intrebarea :
  – de ce sunt considerati romanii , stramosii nostri ???
  In cei 14 % din teritoriul DACIEI , romanii au locuit timp aproximativ 165 ani.
  Nici nu poate fi vorba de romanizare.UTOPIE CURATA .
  Teritorii(tari) din Europa,Africa ,Asia , au fost ocupate , conduse, gestionate, de romani , sute de ani. Nici o tara nu considera ca stramosii lor , sunt romanii.
  ,, Civilizatia Europei , a inceput in spatiul carpatic “- a spus si demonstrat, prof. univ. de la facultatea din Los Angeles , Marija Gimbutas.(de citit)
  Este de inteles de ce occidentul si nu numai ei , sunt contra recunoasterii noastre ca DACI.
  Cum sa fim NOI, inceputul , a tot ceea ce exista!? Hmm.
  Cum sa fie limba noastra cea dantai ?!
  Mare deranj , nu ?
  Deci ,spun ei :,, Trebuie sa-i imbrobodim pe romani(si intreg mapamondul), ca limba lor se trage din latina. Asa rezolvam totul. Pt. aceasta folosim orice pt. a impiedica sa se afle adevarul.”
  Limba noastra domnilor , este unica. Proto latina. Noi suntem cei dantai. Uite asa. Cui nu-i convine , nu avem ce sa le facem . Trebuie sa se obisnuiasca , cu acest aspect.
  Teritoriul nostru nu este Romania(teritoriul romanilor), ci , DACIA.
  Si asa va fi.

  ,,Din zei de-am fi scoboratori “

 39. …..macar CEAUSESCU a facut ceva ……a pus numele adevaratei noastre tari……la marca auto….DACIA::::::::::RESPECT::::::::::::::::::::::

 40. Nimic nu este intamplator, toate se leaga daca le punem cap la cap. Autorul statui, plecat dintre vii, a mai realizat statuia lui Eminescu de forma unui nebun cu mintile ratacite si camasa lipita de trup. Din cate stiu acea statuie se afla in Canada si a fost ‘inaugurata’ cu mare valva.
  Cat priveste mizeria din fata Muzeului National are inca doua surori gemene, in Italia si Spania parca, ascunse in locuri dosnice.

 41. Nu poti sa vii cu viziuni surrealiste, suprealiste cand e vorba de Poetul National al Românilor si sa-l prezinti cum te duce mintea, cand toti stim ca Eminescu a fost de o rigoare, de o disciplina si cu un simt al datorie impinse la extrem. De multe ori Eminescu dupa ce pleca de la “Timpul” se ducea in tipografie si revedea toate articolele din ziar sa nu scape vreo virgula, uneori il prindea dimineata, daca apuca sa doarma cateva ore, alteori se intorcea direct la redactie.

 42. erata / ‘statuii; ‘de forma cuiva cu mintile ratacite si camasa lipita de trup’; ‘suprarealiste’; am si vreo patru virgule lipsa p-acolo, ma rog

 43. Ce cuvinte arunci dumneata d-le (cica, “The Ancient History”)!?! Care ar fi acele “nenumarate atrocitati” comise de daci despre care vorbesti dumneata?!? Neaparat trebuie sa citesc si eu asemenea izvor istoric!!!!

 44. nu, Adriane!… cu un specimen ca screwball asta, mai ca as crede in evolutionism (Doamne, apara-ne!)….. la ce creier de maimuta are!!! “Deh, educatia bat-o vina!”

 45. ROMANI stinta genetica va lovit…nu ne tragem din romani…SINTEM DACI[VZ.rezultatele Institutului de genetica din Hamburg] SINTEM SALVATI -HAMBURG-HAMBURG genetica loveste ca un Drug…

 46. Credeau ca daca romanilor le-au placut femeiile dacilor si femeiilor romane aurul dacilor acestia au intrat si au cotrobait in beciurile dacilor dupa care s-au contopit, uitandusi limba prin cotloanele beciurilor goale ale dacilor, lasand si oile sa pasca in liniste si lupii sa dea piept pruncilor dacilor. Dupa care au plecat si gata. Ai nostri daci ciobani care au mai ramas , fara un pahar de vin la masa si fara de pahar au mancat doar branza si au jefuit stupurile de albine pentru asi indulci putin viata, sau inchis in beci cate 8 luni pe an ca sa invete bine latina si sa se scuture de toata matreata stramoseasca, sa-si rada barbile si parul de pe picioare ca sa le vina bine fustele romane. Mai mutl in timpul liber scriau carti sa Roma sa afle noutatile dictionarului latin mult indragit si in schimb mai trimiteau si cate un cufar de galbeni daca era nevoie sa fie siguri ca columna cu razboiul pirdut sa fie gata la timp. Si in pauzele de la pranz isi ingropau cetatile si ce le-a mai ramas ca sa fie siguri ca nimenea din veacurile ce vor urma sa nu le stie gloriosul trecut.
  Nu cred si nu vreau sa cred ca oameni in toata firea pot sa creada o asemenea istorie.

 47. Exista Israel si restu…restu insemnand Neamuri netaiate imprejur… aici intra si dacii si romanii si celtii si tiganii etc.Daca ne luptam sa ramana asa e grav. In Hristos nu mai este nici grec,nici iudeu,nici taiere imprejur,nici netaiere imprejur,nici barbar,nici schit,nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul si in toti.Coloseni 3.11.Cand te bati cu caramida-n piept ca esti iudeu sau dac.. nu faci alceva decat sa te prapadesti singur,primesti o limba bifurcata de fiara(balaur) cu care otravesti.Neamurile pamantului sunt trecatoare doar Hristos e vesnic si chemarea e la El.” De aceea voi, care altadata erati neamuri din nastere,numiti netaiati imprejur de catre aceia care se cheama taiati imprejur…aduceti-va aminte ca in vremea aceea erati fara Hristos fara drept de cetatenie in Israel,straini de legamintele fagaduintei,fara nadejde si fara D-zeu in lume.Dar acum, in Hristos Isus,voi care odinioara erati departati,ati fost apropiati prin sangele lui Hristos. Caci El este pacea noastra,care din doi a facut unul,si a surpat zidul de la mijloc care-i despartea,si in trupul Lui,a inlaturat vrasmasia dintre ei…ca sa faca pe cei doi sa fie in El insusi un singur om nou,facand astfel pace si a impacat pe cei doi cu D-zeu intr-un singur trup,prin cruce,prin care a nimicit vrasmasia.El a venit astfel sa aduca vestea buna a pacii voua care erati departe, si pace celor ce erau aproape.Caci prin El si unii si altii avem intrare libera la Tatal intr-un Duh..Efeseni 2.11-18 Sa nu ma trezesc ca lupt impotriva lui D-zeu, ce El a daramat(zidul) sa ramana daramat…si sa nu caut sa zidesc cu materiale din demolari, vandute prin vorbe “iscusite” drept…valori.

 48. Unul dintre romanii care a inteles adevarata lupta e Brancoveanu el a fost primul care a adus biblia in limba romana,si a murit pt ca era crestin. Nu dac,nu roman,nu arian,nu…Dar daca intrebi in tara de Brancoveanu, iti spune ca e o strada…la…intersctie cu…nimeni nu stie nimic.

 49. La aurul din Munţii Apuseni…

  La aurul din Munţii Apuseni
  S-au lăcomit regi şi popoare
  Stăpâni ai lumii s-au zbătut
  Să scoată aurul la soare…

  Păzit-au munţii disperaţi
  Urmaşii dacilor cei crunţi
  Să-şi apere avutul sacru
  De prin văioagele din munţi…

  Dar răi vicleni, cu ochi sticloşi
  Au dezvelit relicve sfinte
  Scoţând brăţări şi vechi cosoni
  De prin a dacilor morminte…

  Nici cei ce-n fruntea ţării stau
  De-al nost popor nu se-ngrijesc
  Şi vând pe lucruri de nimic
  Comori din lutul românesc…

  Dar cei din neamul nostru sfânt
  Ne vom ruga să se-mplinească
  Al şarpelui blestem cumplit
  Ca furii-n veci să nimicească…

  Iar Decebal din naltul sacru
  Să ştie că mai sunt în munţi
  Români ce-n ţara asta sfântă
  Nu-şi uită de ai lor părinţi…

  Şi nu se vând pentru nimic
  Cu vise de măriri deşarte
  Mai bine stau cu sfinţii lor
  Să-i apere…până la moarte…

  Sandu Cătinean din Bonţida

 50. Zamolxe

  Un fluier vibrează
  prin aerul dens
  Ce flutură aripi
  de pulberi sticloase
  Şi-n zgomotul amplu
  de ape mugind
  Îşi scutură munţii
  pâraie-albicioase…

  Apoi, alburiul
  se-ntinde tăcut
  Perdele de fum
  rătăcit peste vale
  Şi-n pragul potecii
  ce scânteie alb
  Apare-un moşneag
  cu oile sale…

  Din bunda-i miţoasă
  se scurg amintiri
  Pe pietrele arse
  de cântece vechi
  Scăldate-s în sunet
  trecutele stări
  Cu zumzet vioi
  ce doare-n urechi…

  Părând că adoarme
  moşneagul ascultă
  Iar fluierul tace
  căzut în visare…
  Din pâcla duioasă
  ce mângâie brazii
  O umbră măreaţă
  din ceţuri apare…

  Moşneagul se-nclină
  cu ochii mijiţi
  Când mâna la piept
  şi-o duce cu teamă
  „Aş vrea Preamărite
  să-ţi spun Bun venit”
  Şi-n ochi îi sclipiră
  luciri ca de armă…

  Zamolxe se-apleacă
  zâmbind şugubăţ
  Pe creştet atinse
  pe moşul cel tainic…
  „Venit-am moşnege
  din nou să te-ascult
  Bătrân înţelept
  cuminte şi darnic „

  Din brazi se aude
  un tunet de piatră
  Ce turma străbate
  cu dulce fior…
  Părând că adoarme
  în calda lumină
  Moşneagul oftează
  pătruns de un dor…

  „Sunt trist azi Mărite”
  şopteşte timid
  Privind la căciula
  ce-i mângâie mâna
  „Aş vrea ca de-acuma
  mereu să te-aud
  Să fiu doar cu tine”
  şopteşte într-una…

  Din umbra de fumuri
  sclipesc îndoieli
  Ce murmură doine
  prin cetina deasă
  „Dar eu sunt cu tine
  bătrân înţelept
  Aici printre piscuri
  mă simt eu acasă”…

  Al dacilor spirit
  răspunde din peşteri
  Trecând peste creste
  un strigăt de fiară
  „Noi suntem poporul
  ce dăinuie-aicea”
  Iar tunetul creşte
  când glasuri coboară…

  „ Zamolxe e zeul
  ce apără taina
  Când viforul vremii
  ne vrea dispăruţi
  Noi suntem aicea
  prin văile sacre
  Şi-om piere doar dacă
  or piere-aceşti munţi”…

  Moşneagul îşi duse
  o mână la frunte
  Şi-n tunet de pietre
  căzu la pământ
  „Iar eu îmi voi duce
  iubirea de vatră
  Cât viaţa m-a ţine
  şi-apoi în mormânt”…

  Prin aerul dens
  un corn lung răsună
  Iar fluierul vesel
  răspunde din turmă
  Se lasă-nserarea
  iar brazii oftează
  A fost o visare ?
  că nu-i nici o urmă …

  Sandu Cătinean din Bonţida

 51. Un tulnic plânge-n Apuseni…

  Un tulnic plânge-n Apuseni
  Vestind sfârşitul unei ere
  Tradiţii vechi se năruiesc
  Iar lumea sfântă-n hăuri piere…

  Se scurge mugetul pe pietre
  Mai grav, mai trist şi mai încet
  Şi nu-s pe munţi mai sfinte note
  Decât al tulnicului bocet…

  Un moţ se-nchină încruntat
  Când sunetul îi sparge pieptul
  Pe cetini reci îngenunchiat
  Stă moş Arsenie, înţeleptul…

  În straie vechi înveşmântat
  Mai poartă-n suflet rânduială
  Pătruns de-al tulnicului plâns
  Topit de dor… şi de-ndoială…

  Se stinge-al tulnicului cânt
  Şi-n brazi se lasă înserarea
  Prin Apuseni se scurg ca-n vis
  Dureri trecute…şi uitarea…

  Sandu Cătinean din Bonţida

 52. Exista in lume credinta si necredinta,asa cum exista in lume istoria invinsilor cat si istoria invingatorilor.Eu astazi,apar istoria celori invinsi in trecut ca sa fim biruitori in viitor.Un vechi proverb romanesc…se pare ca de la daci il avem…mai bine zis stramosesc spune : apa trece dar petrele raman.Fratilor,noi suntem stanci nu pietre.Suntem chiar munti.Multi au venit,dar si multi au plecat asa cum au venit,numai noi am ramas asa cum am ramas dintodeauna.Haideti sa ne exprimam identitatea noastra nationala,ca sa stie lumea intreaga cine suntem si din ce popor brav ne tragem.Daniel si Valentin,daca intalnirile dumneavoastra sunt numai cu oameni din tara,din Romania,eu unul care stau in Madrid,v-as dori prezenti si aici.Cu cateva ziare si televiziuni spaniole,chemate la o serata romaneasca in care sa expuneti cercetarile si descoperirile dumneavoastra,s-ar putea crea o opinie si in afara tarii.Daca ICR ar binevoi sa organizeze asta ar fi super,dar merita sa incercam.Aci in casa lui badita Traian,ar trebui sa ii aratam fata de cotropitor,noi cei invinsi,mai ales ca suntem peste 1.500.000 de daci la ei.

 53. da….din pacate e adevarat. cine nu iubeste tara asta este strain. eu…eu una plang-si nu mie rusine sa recunosc- pentru poporul nostru pentru tara noastra dar mai ales pentru stramosii nostri. ne plangem ca sunt vremuri grele….dar ce vremuri erau pe atunci?! oamenii care au luptat pentru mine pentru familia mea pentru viitorul nostru chiar nu mai inseamna nimic pentru noi?????????? unde este respectul, unde este iubirea de tara, unde este istoria noastra? de ce sa renuntam atat de usor la noi?! eu m-am trezit…si vreau sa aflu adevarul! “Romania trezeste-te!” frumos sloganul hip-hop nu?

 54. ICR ar trebui sa inteleaga o ecuatie simpla roman=vlah=get-dac-trac.Cu ajutorul comunitati de romani din Madrid am sa incerc sa organizam ceva,pentru ca sincer as vrea sa va vad aici,si sa vad pe TVE sau pe TELEMADRID,reportaje cu daci si despre Dacia(ar fi o reclama maxima pentru masina nationala,aici cumparata la greu de spanioli)

 55. nu stiu poate deranjeaza numele meu de nu publicati niciun comentariu =sint un slujitor al DACIEI MILENARE UNITE CU BASARABIA…atit daca publicati vor fi milioane de SLUJITORI ai Daciei unite….

 56. Când spui DACIA spui şi Basarabia, la fel cum e când spui România.

  De la un capăt la altul al Fronului Dacic NU E UN SINGUR OM CARE SĂ GÂNDEASCĂ ALTFEL. UN SINGUR OM!

  V-au minţit şi aici!

  zz

 57. HADETI SA ROSTIM HAMBURG -HAMBURG SI VORBELE LOVESC CA UN DRUG =GENNETICA NU IARTA ..FRONTUL DUMA [DACIA UNITA MILENARA ANTICA ]E FORMAT sa excomunicam sc.ardeleana.sa ridicam trcodaconu la SARMIS..SA EXCOMUNICAM clubul DE LA ROMA -AICI SE CLOCESTE RAUL POPORULUI DAK[nastase vacaroiu isarescu….ilievsi baseciobu la secret..sii…sa punem batice negre la ochi lui TRAIAN sa nu mai poata vedea pe SFINTA DACIA pe care a jefuit o si incendiat ..sa schimbam numele ffals pe care il purtam ..acum avem si HAMBURG-HAMBURG de milioane de ori…

 58. Desigur, pentru imperiul roman Traian a insemnat, poate, o salvare. Evident, cotropirea Daciei de catre legiunile romane conduse de Traian a fost un fapt hotarator pentru traiectoriile istorice care au condus, treptat, la existenta de mai tarziu- si de astazi…- a poporului nostru. Un fapt indubitabil, consemnat de istorie (vezi si Julian Bennet, “Trajan- optimus princeps”, ed. Routledge, 1997),este jefuirea Daciei, a uriasului tezaur acumulat acolo prin munca dacilor…Iar o parte buna a edificiilor monumentale ale caror urme se mai pot contempla la Roma, a fost realizata cu aurul si argintul furat din Dacia. Ma indoiesc ca dupa 2000 de ani problema se mai poate solutiona pe cale juridica…Insa lumea mare, lumea intreaga, ar frebui sa afle aceste lucruri. Noi toti ar trebui sa ridicam glasul…

 59. RASPUNSUL E UNUL SINGUR =HAMBURG=stiinta genetica a lovit necrutator pt. falsul nume dat acum 154 de ani dat de masoni[vz.kogalnice..ce nume de pribeag]==romania/roman==pentru Noi DACII E SARBATOARE-123DE ZILE VOM SARBATORII — FALSUL NUME A FOST SPULBERAT– ROMA A CAZUT ASA CUM A FOST PREDESTINAT…VZ.previziunile..de la vatican…VA MULTUMESC ..sa auzim de bine daci…AMIN.

 60. Doamne câţi netoţi pe site-ul ăsta.
  Te-ai gândi măi maestre că poate îl lăudăm prin colinde şi avem statui fiindcă ne numim romani, vorbim o limbă latină şi ar fi posibil să fim o parte coloniştii din Iliria Moesia Superior sau Dacia? Că tot a cucerit el Dacia şi a dezvoltat Dardania, Moesia, Iliria cu ocazia campaniilor.
  Dar pentru voi continuitatea nu numai că-i sigură, îi dacică direct. :))
  Pe noi ne-a jefuit, nebunilor !? Pe noi care? Bulgarii, mongolii, maghiarii, cumanii, ruşii, avarii, celţii, dacii, ăia de la Cucuteni, Vinca, Hamangia, Goţii Roxolanii, Bastarnii, Costobocii, Carpii? Să dau numai câteva nume care ar putea avea o porţiune din popor . Ce să vezi, noi am jefuit urşii de peşteră maestre.
  Dacul Ceauşescu, mai cuman de fizionomie, a dacizat poporul de vor să schimbe numele ţării :)).
  Statuia este oribilă, poate nu din punct de vedere artistic, însă mai mergeţi mă dacilor, renunţaţi la nume, limbă şi migraţi în Rusia , poate vă dau verii o palmă de pământ, vă primesc în exil şi poate vă ajută să şi „eliberaţi Dacia”.
  Să fie o mare de slavi, oricum insula latină a încurcat pe toată lumea.
  Sau dacă nu în Albania cu voi că deja sunteţi prea proşti.

 61. Criminalul lumii Traian, unul dintre initiatorii falsificarii istoriei noastre cu inventarea “barbarismului dacic” ? pe columna lui propagandistica a “civilizatiei” ? imperiului roman criminal contra “dacilor primitivi” ;), ca sa ne distruga istoria in avantajul Romei, nu a facut decat sa obtina efectul exact CONTRAR al parerii prezente a populatiei planetei, care descopera tot mai mult civilizatia dacica primordiala a lumii, versus jefuirile, insclavirea populatiei lumii, si crimele barbare ale imperiului roman, columna fara de care pofta lumii de a descoperii adevarul despre daci era mult mai mica, sau nu exista deloc.
  Food for thought pentru falsificatorii istoriei lumii(!), ca si zicala “What goes arround, comes around” ;), clasificarea dacilor ca “barbari” ;), data de acesti falsificatori de istorie antici si prezenti intorcandu-se astfel inapoi impotriva lor, in cadrul unui proces pe care tot ei l-au inceput ?
  Nu e deloc departe de adevar sa numim asta “Divine Justice!”.
  Deci Zamolxe nu doarme ;).
  THERE IS justice in the Universe!
  Cand va fi purificata si deratizata tara de parazitii care o roade si o otraveste, TOTI ROMANII de pretutindeni vor avea sansa sa cunoasca ADEVARATA ISTORIE A LUMII, ascunsa lor deja de 2 milenii, de parazitii susnumiti care tot de atata timp ne ataca si ne distrug tara sustinand in acelasi timp ca noi “nu avem istorie” ? numai fiindca ei, gelosi pe noi ca avem cei ei nu au (ISTORIE!), cauta sa ne-o distruga de milenii dar nereusind niciodata, fiindca noi vom fi intotdeauna un pas inaintea celor care nu gandesc ?

 62. Ulpia traiana! .. pfffff.. Mi-a lăsat un gust amar acest forum roman construit de Daci(luați ca sclavi) și forțați de pretorianii romani .. Augusta Dacica.. Unde în 106 e.n… Bulanul, dosnicul, bețivul de trai-ANUS.. după ce a învins armata lui DECEBALO.. find depășiți numeric.. venind cu toate legiunile posibile și făcând colonie romana doar 14%din ținutul Daciei.. Au distrus sanctuarul spiritual al Geților SARMIZEGETUSA din Munții Orăștie din Grădiștea de munte și au construit ei altul pacatos si desfrânat la Caransebeș numindu-l Ulpia traiana.. adică numele dosnicului pe toate artefactele antice construite de Geto-Daci.. distrugând cică astfel istoria Geților și astfel cică începând cu a lor.. (O ADUNĂTURĂ DE TÂMPIȚI CRETINI DE BULANGII ȘI CURVE CE STĂ MĂRTURIE ȘI ÎN TIMPURILE NOASTRE PO-PULA-TIA ITALIEI).. PFFFFFF
  Dacă ati fost în zona la ulpia trai-ANUS și ati fost atenți, acolo nu curge nici macar un izvorel, firicel de apa, …de răi ce erau și obraznici,aroganți și ingânfați era romanii ..
  O poză unde străbunii noștri luați ca pradă de razboi erau forțati să se lupte intre ei pentru satisfacerea marelui bulam malahist dosnic trai-ANUS..Drept dovada și în ziua de azi îl preamariti și il glorificați în marele spurcat imn național,..unde zice ca citez(“prin noi curge un sange de trai-ANUS)..
  Rectific..Prin noi curge un sange de DROMIHETE BUREBISTA SCORILO DECEBALO.. etc..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *