VALAHII erau BARBARI? Dovezi surprinzătoare de civilizație pentru românii din Evul Mediu…

Categories ArticolePosted on

Un articol de Vasile Lupașc Sfinteș

Tocmai am încheiat filmările pentru documentarul-artistic Istorii despre Vlad Voievod Drăculea. Un proiect lung şi anevoios dar foarte folositor. Vom răsturna multe percepţii greşite despre aprigul voievod de la Târgovişte, despre lumea turcilor otomani , despre istoria noastră în general.

O discuţie care a revenit pe tot parcursul proiectului a fost aceea legată de barbarismul românilor în Evul Mediu. De multe ori am fost sfătuit să mai înăspresc puţin aspectul personajelor. Ba eram prea curaţi, ba costumele erau prea frumoase, ba filmam în locuri prea spectaculoase. Cu locaţiile este simplu. Aşa arată de mii de ani. Ce să-i faci? Ne-a blagoslovit Dumnezeu cu o Ţara minunată. Nu-i “vina” noastră!

Cât despre costumele cavalerilor şi ale voievodului ,hrisoavele vremii ne spun că erau după moda apuseană, frâncească, sofisticate şi făcute din stofe scumpe. Despre cât eram de curaţi este bine de ştiut că, într-adevăr,în acea vreme, apusenii se spălau foarte rar. Se vorbea chiar despre baia anuala a regelui dar această “binecuvântare” nu ne-a atins şi pe noi. Ba mai mult, există documente în care străinii călatori prin Ţara Românească şi Moldova vorbesc cu “superioritate “ despre valahii care se îmbăiaza în râuri, ca animalele. În unele regiuni noi aveam chiar un om a cărui slujbă era aceea de a-i controla pe săteni/orăşeni dacă s-au “primenit“ cel puţin de doua ori pe săptămână. Tot din izvoarele vremii aflăm că prin satele românesti există la răscruci o mică troiţa în al cărei “trup” oamenii lăsau pâine, lapte şi ce le mai prisosea. Minunea asta se numea “merindar” şi era spre folosul drumeţilor care se întâmpla să treacă pe acolo. Barbari? Să ne mai gândim!

Aşa arăta un act domnesc emis de către Radu Mihnea Voievod la 10 iulie 1614:

Influenţa motivelor folclorice romaneşti este evidentă! Vi se pare a fi produsul unei populaţii barbare?

Au existat şi două perioade în care s-a încercat sistematic barbarizarea românilor. Una este perioada fanariota cu toate atrocităţile ei. A doua perioadă din păcate este cea actuală, de după Revoluţia din 1989. Dacă vă uitaţi la fotografiile şi filmele anilor 80 veţi observa că românii se îmbrăcau foarte elegant, că, în ciuda aberaţiilor comunismului rezista o adevărată cultură a frumosului care includea veşmintele, grădinile din faţa blocului şi manierele celor mai mulţi dintre români. Şi apoi a venit! A venit invazia prostului gust din talciocuri, consignaţii şi mai ales din presă! Tricouri fosforescente, treninguri prevazute cu bască şi pantofi de lac, manele, înjurături şi mârlanie…

Dar or să treacă şi astea! Pentru că avem în noi, de mii de ani, înclinaţia către frumos! Pentru că acest puroi nu atacă decât o mică parte din suprafaţa fiinţei noastre şi după ce ne vom vindeca, de sub locurile bolnave vor străluci iarăşi bunul gust şi cumpătarea naturale românilor.

Sursa: http://legend-of-vlad.ro/vasile

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns