În româna veche nu au existat cuvinte specifice (create anume pentru a defini…) armatei sau administrației romane. Păi, și romanizarea… Hai să ne uimim puțin!

Categories DezvăluiriPosted on

Argumentele care demolează aberația cu romanizarea dacilor și fantezia cu etnogeneza poporului român, potrivit căreia acesta s-ar fi format din împreunarea femeilor dace ȘI cu militarii și coloniștii romani, abundă – de la aspecte logice, până la izvoare istorice, probe materiale și așa mai departe…

Citind zilele trecute un articol de-al domnului Lucian Cueșdean, am găsit o altă serie de argumente foarte interesante, pe care vi le expun în acest articol. Astfel, în limba română veche (de dinainte de bonjuriștii și pașoptiștii care au introdus o serie de cuvinte franțuzești în limba română) se pare că nu găsim nicio urmă de cuvinte specifice armatei și administrației romane, ceea ce este greu de înțeles, dacă romanizarea s-ar fi produs. Logica elementară ne obligă să presupunem că ÎN SPECIAL ACESTE CUVINTE s-ar fi conservat în vreun fel, deoarece ele defineau LUMEA ROMANĂ…

Doar că, populația de pe aceste meleaguri nu s-a arătat prea receptivă la așa ceva și nu a păstrat termeni militari romani de genul:  LEGIUNE,  CENTURION, COHORTĂ, LANCE, CASTRU, VETERAN…

De asemenea, nu a folosit nici termenii: SCLAV, ARENĂ, GLADIATOR, EDIFICIU, CIVIC, CIVITAS, CETĂȚEAN, EDIL, MUNICIPIU, VICUS (sat)…

Și atunci, cum rămâne cu romanizarea, dacă nu s-au păstrat termeni esențiali ai lumii romane în româna veche? Că îi avem astăzi în limba română modernă, este o altă poveste și nu are legătură cu romanizarea, ci cu împrumuturile masive făcute în ultimele două secole din alte limbi. Desigur, unii vor spune că nu-i adevărat și că avem cuvinte precum Săgeată (sagitta), Oaste (hostis) sau altele ce sunt preluate obligatoriu din latină. Și dacă acestea fac parte dintr-un fond comun protolatin, moștenit în paralel atât de italici cât și de carpatici? Că, vorba aia, “se povestește” că o parte a neamurilor străvechi din Peninsula Italică au ajuns acolo din zona Carpato-Danubiano-Pontică…

Așadar, faptul că după retragerea aureliană, cei rămași aici nu au continuat să trăiască în Vicus-uri și Municipii și nici nu s-au mai organizat în Legiuni și Cohorte, arată și dintr-o altă perspectivă că romanizarea este doar o glumă proastă.

Daniel Roxin

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

14 comments

 1. Daniele!
  Ma uit cu stupoare si constat ca in toate ilustratele in care ii reprezentati pe stramosii nostrii, acestia sunt imbracati ca niste taranoi La fel sunt reprezentati si in diverse scene de teatru, spectacole de strada, cand se ” lupta cu romanii”. Chiar credeti ca dacii, care erau niste artisti in prelucrarea aurului, nu erau in stare sa-si croiasca niste haine speciale de lupta? Credeti ca armata lui Burebista, o forta de temut pt imperiul roman erau niste ciobani imbracati in itari, opinci si piei de oaie? Prin aceste exemple, chiar voi faceti sa cada in ochii lumii calitatea si capacitatea dacilor de a fi fost un neam puternic si o natie demna. Sunt ilustrati exact ca in filmele de la Halewood unde romanii se lupta cu triburile barbare prin nordul Europei, ca pe-aici prin est nu aveau cum.
  Si o intrebare: oare nu se gaseste un regizor si un scenarist foarte buni care sa realizeze un film pe masura lui ” Alexandru cel Mare” sau ” Gladiatorul ” ( in care sunt premariti acesti distrugatori de civilizatii ) despre cel mai mare REGE DAC din istorie, BUREBISTA!
  Va multumesc,
  Marius Udrica
  PS Daca exista o sculptura ( bust sau altceva ) din partea unui sculptor, cu mare placere l-as dori in curtea caminului de batrani pe care il conduc

 2. @Marius
  Ideea cu filmul este excelentă, doar că pentru materializarea ei trebuie căutată din start finanţare privată. Nu avem ce aştepta din partea unui stat care a devenit o entitate total separată de naţiune, ba chiar duşmană acesteia. Poate iţi aminteşti ce s-a întâmplat în anii ’90 cu ideea regizorului Dinu Cocea de a produce un film despre Ştefan cel Mare, care urma să fie jucat de Mel Gibson:
  http://www.cinematograph.ro/ro/stiri/filme-romanesti-in-lucru/cum-ar-fi-fost–mel-gibson-in-rolul-lui-stefan-cel-mare/

 3. si ce daca sint imbracati ca niste tarani ca doar era mai bine in haine comode, numai imbecilii s-ar imbraca ca niste consreve de aur sau alt metal cum de altfel s-a si facut in istoria altor popoare..si printre copaci cind duci ca o lupta de gherila nu e rost de fustita de aur si bretele stralucitoare (zic si eu mintea mea muiereasca)

 4. Admirabil rationament, dar problema vestigiilor scrise din acea epoca continua sa ne dea dureri de cap..Parca dacii refuzau sa scrie. Atatea cetati si nici un inscris ?

 5. “Interesant”, ba chiar aberant. Pai, un adevar nu se instituie in virtutea faptului ca “asa scrie” nu stiu unde. Un adevar este supus unui probatoriu, iar acest probatoriu confirma ca nu se poate vorbi de romanizare si formarea alandala a unui popor. E vremea intarziata din timpul unora care isi tin mintile incuiate.

  Sentimentul nostru de compasiune are toate sansele sa se transforme in manie. Iar pentru consecinte noi nu suntem vinovati.

 6. Adevarat insa Scoala Ardeleana a fost obligata sa adopte asa numita “teorie a romanizarii” ca sa salveze poporul din ghiarele imperiilor conduse din umbra de Turco-Mogoli: Otoman-Khazar, Habsburgic-Khazar si Rus-Khazar. Numai in acest fel a fost posibila UNIREA nucleului latin.
  Noi insa trebuie sa intelegem ca “Latinitate” se refere defapt LA-TINE adica la tine, la mine, la noi astfel autenticitatea dialectelor europene originand de “la tine” sau “la-tini” cum se mai pronunta si acum la Dacii Liberi. Limba Omèneasca s-a dezvoltat de-a lungul a 10 de mii de ni la noi in tara. Lege vine de la Getic – GEtica – Etica si Echitate ?

 7. La parasirea Daciei de catre Aurelian a ramas o populatie latina pentru care nu exista dovezi arheologice ca ar fi fost masacrata . In analizele ADN populatia asta nu se regaseste si istoricii timpului nu au consemnat nici o migratie la latinilor din Dacia la fel ca in provincia Noricum la retragerea administratiei imperiale romane. Unde a disparut populatia asta?

 8. Domnule Daniel Roxin. Datorita dumneavoastra o parte dintre copii acestei tari aud de Decebal si Burebista. Va multumesc! De ce ne ferim sa spunem ca Decebal a pierdut razboiul cu Roma din cauza tradarilor masive in randul nobililor Daci si ca romanii nu au intampinat nici un fel de rezistenta in special in zona Olteniei. Si uite asa avem parte de o a doua mare tradare din istoria acestor locuri dupa uciderea lui Burebista.

 9. Blana deasa de oaie face sabia sa alunece pe ea: daca nu crezi, poti verifica, ia un cutit mare si incearca sa tai o sarica ciobaneasca prin miscarea de taiere a sabiei. Dar in general vorbind, armurile antice erau din piei groase de bovina, taiate fasii, cusute intre ele in solzi, purtate peste camasi de zale (iar zalele, din fier fiind, nu s-au pastrat aproape deloc pana in zilele noastre – rugina, deh!) Asta-i marea problema a arheologilor, artefactele antice din fier sunt foarte rare, s-au pastrat doar cele din epoca bronzului. Cat despre aur, era monopol regal, nu-l purta orice fraier din oastea dacilor – cum nu-l poarta nici azi orice fraier, desi aurul e pe toate drumurile. Adica mi se pare ca cerem de la daci si romani mult mai mult decat e cazul. Nu uita ca celtii/galii luptau goi-goluti, vopsiti in albastru, si ca le-au dat de furca romanilor secole de-a randul. Pe daci nu sabiile si armurile romane i-au infrant, ci masinile de razboi si disciplina legionarilor. La capitolul disciplina suntem si azi deficitari, asa ca ne comportam si azi ca dacii candva, mai putin la onoare, cinste si vitejie, capitole pe care fanariotii si comunistii le-au sters aproape de tot din caracterul romanilor de azi.

 10. Istoricii afirmă că păstratea stindardului de dragon cu cap de lup în teritoriile britanice de azi se explică prin faptul că trupele dacice duse de către romani acolo au rămas tot acolo cu obiceiurile lor, cu însemnele lor. Nimicmai fals. e ca şi cum ai afirma că asupriţii au păstrat de bună voie însemnele militare ale invadatorilor, după retragerea acestora.
  Avem localitate Dava în Scoţia, davele sunt cetăţi dacice.

 11. DEX-ul este dus cu romanizarea. Ia ,,Dictionarul Etimologic al Limbii Romane pe baza cercetarilor de indoeuropenistica” al domnului Mihai Vinereanu si ai sa afli adevarata origine a cuvantului ,,batran”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *