Necropolă dacică descoperită în judeţul Neamţ

Categories ArheologiePosted on

Un cioban din Gherăeşti a descoperit o necropolă dacică, pe o surpătură de deal, în punctul „La Poieni”, în timp ce se afla cu oile la păscut. Omul a găsit trei urne funerare, aşezate în linie, şi a anunţat poliţiştii din localitate.

„În zonă s-a aflat o aşezare dacică şi era firesc să existe un cimitir, dar până acum nu fusese descoperit”, a declarat comisarul Vitalie Josanu, ofiţerul care se ocupă cu patrimoniul cultural al judeţului Neamţ.

Colegul de la post a fost în zonă, a fost anunţat şi un muzeograf de la Roman, iar ieri (13 iulie) s-au desfăşurat activităţi pentru recuperarea fragmentelor ceramice, care au fost strânse într-un sac. Dacii aveau două ritualuri de înmormântare: înhumarea şi incinerarea. Cenuşa era pusă în vase ceramice, iar în cazul în care era vorba despre membrii aceleiaşi familii, urnele erau aşezate în linie”.

Anunţat despre descoperire, Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ, a plecat astăzi, 14 iulie, la faţa locului pentru a cerceta zona. Vom reveni cu punctul domniei sale de vedere.

C. MIRCEA

Sursa: http://zch.ro/necropola-dacica-descoperita-in-judetul-neamt/

Lasă un răspuns