Din 2 august se redeschide importantul șantier arheologic de la Poiana Cireșului unde, anul trecut, s-au făcut descoperiri de interes mondial

Categories ArheologiePosted on

O nouă campanie arheologică susținută financiar și media și de Asociația Geto Dacii, va începe peste două săptămâni în județul Neamț, în locul numit Poiana Cireșului unde, anul trecut, cu finanțarea majoritară oferită specialiștilor de către Asociația Geto Dacii (principal sponsor fiind firma Dental Profile din București) s-au făcut descoperiri arheologice de interes mondial – obiecte de podoabă, arme și unelte vechi de peste 20.000 de ani, oase de mamut și ren… într-o tabără de vânătoare a omului preistoric!

Mai multe informații despre descoperirile de anul trecut veți găsi în aceste articole:

http://adevaruldespredaci.ro/descoperiri-senzationale-ale-campamentelor-vanatorilor-de-reni-de-pe-valea-bistritei-de-acum-20-000-de-ani-obiectiv-cercetat-cu-sprijinul-asociatiei-geto-dacii-galerie-foto/

http://adevaruldespredaci.ro/descoperire-arheologica-de-interes-mondial-facuta-ieri-26-august-la-poiana-ciresului-o-statueta-feminina-sculptata-in-os-cu-o-vechime-de-20-ooo-de-ani/

De asemenea, mai jos, puteți urmări și o emisiune pe care am realizat-o cu arheologii care au condus și anul trecut cercetarea de la acest șantier.

Ei bine, echipa condusă de domnul prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. cercetător Elena Nițu (șef de șantier) va începe o nouă campanie de cercetare la Poiana Cireșului, din 2 august; o cercetare mai extinsă față de cea de anul trecut, ceea ce promite și mai multe descoperiri!

Pentru a înțelege importanța acestui șantier, vă reamintesc că la NIVEL MONDIAL există descoperite în jur de 10 pandantive din piatră, gravate, cu o vechime de peste 20.000 de ani, că mai mult de jumătate sunt descoperite în România , iar 3 la Poiana Cireșului!!! Mai mult decât atât, descoperirile de anul trecut au permis realizarea unei camere speciale în Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște, exclusive cu descoperirile de anul trecut (o puteți vedea filmată în emisiunea de mai jos)!

Echipa de specialiști care va fi prezentă la Poiana Cireșului de la începutul lunii august este ajutată de o echipă de cercetători din Franța (de la Universitatea Sorbona și Consiliul Național de Cercetări Științifice din Paris), interesați să fie prezenți pe unul dintre cele mai importante șantiere paleolitice din Europa, într-un parteneriat care se dorește foarte util cu Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Tărgoviște, al cărui director – dr. Ovidiu Cârstina – face tot ce este posibil pentru susținerea acestor cercetări.

Mulțumită celor care în ultimele luni au fost receptivi la mesajele noastre de susținere a cercetării arheologice românești, Asociația Geto Dacii poate să cofinanțaze și în acest an cercetarea de la Poiana Cireșului.

Cu această ocazie, le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut cu donații, în special următorilor (în ordinea valorii donației):
Doina Grecu (Canada)
Dan Groza (Canada)
Mircea Chirac (România)

Mulțumim, de asemenea, tuturor celor care au trimis SMS-uri cu scopul de a ne susține activitatea, cumpărând produsele în format digital pe care le-am oferit.

VINO CA VOLUNTAR PE ȘANTIERUL DE LA POIANA CIREȘULUI (NEAMȚ)

Dacă dorești să participi la un experiment deosebit, să fii alături de arheologi pe perioada lunii august, ești invitatul echipei care coordonează cercetarea de la Poiana Cireșului. Nu doar că vei avea șansa să participi la descoperirea unor noi artefacte cu o vechime de peste 20.000 de ani, dar vei afla poveștile fascinante din această lume a cercetătorilor.

Mai mult decâț atât, mulțumită noii legislații, voluntariatul pe șantierele arheologice este trecut în CV-ul participantului ca experiență profesională și ca periodă activă pentru cartea de muncă.

Pentru înscrierea ca voluntari, trimiteți mesaj aici: [email protected]

DONAȚII ȘI SPONSORIZĂRI

Cei care doriți să susțineți financiar acest șantier sau celelalte șantiere pe care Asociația Geto Dacii le va sprijini în acest an, puteți să faceți donații și sponsorizări pe conturile noastre. Detalii aici: http://adevaruldespredaci.ro/donatii-si-sponsorizari/

O variantă și mai simplă este SMS – ul (5 euro + TVA), o opțiune pe care o aveți oricând la dispoziție. Detalii aici: http://adevaruldespredaci.ro/sprijin-prin-sms/

Vă mulțumim tuturor celor care ați fost alături de noi până acum. Vă așteptăm să ne fiți alături și în continuare!

Daniel Roxin

P.S. Voi reveni cu informații despre celelalte șantiere arheologice la care suntem parteneri în acest an…

 

OMUL GRAVETIAN: Mărturii de acum 20.000 de ani

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns