Performanțele uluitoare ale Culturii Cucuteni, acum 6-7.000 de ani – case cu etaj sau pe piloni, roți cu ax, așezări de 20.000 de case…

Categories Arheologie, documentare și cărțiPosted on

Cultura Cucuteni (sau Cucuteni-Tripolie)  reprezintă vârful de dezvoltare al unei civilizații în Europa anilor 3.500-5.000 î. Chr. Performanțele la care a ajuns populația cucuteniană sunt absolute uimitoare iar ele ar trebui cunoscute de toți românii!…

Acum 6-7.000 de ani, cucutenienii  aveau case cu etaj și case ridicate pe piloni, comunitățile lor trăind în așezări de până la 20.000 de case, aranjate planimetric, ceea ce ne spune că era o societate bine organizată și din punct de vedere administrativ. Gândiți-vă la faptul că o așezare cu 20.000 de case putea să adăpostească 100.000 de oameni – un oraș măricel din România de astăzi – iar ca aceștia să aibă tot ce le trebuia, era necesar să fie foarte bine organizați. Peste toate, este de reținut că locuințele cucuteniene ajungeau și până la 200 mp, erau compartimentate, ceea ce sugerează că fiecare cameră avea o specificitate.

Cu o continuitate de peste 1.500 de ani, cucutenienii stabilesc și în această direcție un record european pentru acea epocă.

Dar poate cel mai uimitor lucru este reprezentat de incredibila calitate a ceramicii cucuteniene, o ceramică care își păstrează foarte bine calitățile și astăzi, după 6-7.000 de ani de ședere în pământ – pasta este de o calitate excepțională, greu de egalat, iar culorile, încă vii, realizate cu pigmenți naturali, reprezintă o enigmă pentru specialiști. Și ca și cum nu ar fi suficient, arta cu care sunt pictate multe dintre vasele cucuteniene ar  putea fi privită ca artă modernă, datorită capacității de abstractizare a acestor oameni străvechi.

Surprizele nu se opresc însă aici. Tot în cultura Cucuteni descoperim vase care prin ceea ce reprezintă sau prin simbolurile folosite ne bulversează cu adevărat. Astfel, cu o vechime de peste 6.000, descoperim un animal pe roți cu ax (cu mult înaintea primelor reprezentări de roți din Sumer) și, nu în ultimul rând, descoperim simbolurile Svasticii și Yin Yang, cu aceeași vechime: peste 6.000 de ani, lucru care, coroborat cu prezența acestor simboluri în culturi și mai vechi din acest areal (Svastica este prezentă pe ceramica din cultura Turdaș Vinca încă de acum 7.500 de ani), pune în mod serios sub semnul întrebării originea lor asiatică.

Să nu uităm, de asemenea,  că pe teritoriul României s-au găsit și cele mai vechi obiecte de podoabă din aur, aparținând culturii Cucuteni, cu o vechime de peste 6.000 de ani…

Ei bine, cu toate că dovezile ne arată cât se poate de clar că această cultură a cucutenienilor este una extraordinară, că „a umilit” orice cultură europeană existentă  în acea perioadă, prin nivelul la care ajunsese, copiii României nu învață aproape nimic despre ea (și nici despre alte culturi străvechi de pe teritoriul României), fiind tratată în manualele de istorie cu o indiferență criminală, încă o dovadă a faptului că acolo sus, cozile de topor lucrează intens la îngroparea istoriei acestor meleaguri, scopul fiind acela ca noile generații să nu aibă astfel de repere, astfel de cunoștiințe, să nu fie mândre că aparțin unui loc încărcat de o istorie fabuloasă, cum nu au decât extrem de puține popoare.

Așadar, în loc să devină un brand de țară, factorii de decizie ai statului român au ales să scoată aproape de tot informațiile despre cultura Cucuteni chiar și din manualele școlarilor și ale liceenilor. Ce spuneți de asta?

În filmul de 17 minute  dedicat Culturii Cucuteni (fragment extras din documentarul FABULOASA ISTORIE STRĂVECHE DIN CARPAȚI) pe care îl puteți  urmări aici, veți descoperi mult mai multe luctruri uimitoare despre cucutenieni și civilizația lor și, mai ales, le veți și vedea.

Vizionare cu folos! Recomandați materialul și altora! Mulțumim!

Daniel Roxin

Cămașă de inspirație tradițională cu broderie motiv cucutenian, disponibilă pe Dacia Art: http://dacia-art.ro/products-page/tricouri-barbati-colectia-dacia/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

10 comments

 1. Urmaresc cu mare interes emisiunile dvs. Si articolele le “sorb” imediat ce le postati. Stiu ca aveti destule teme pentru emisiuni dar tin sa va mai reamintesc sa vorbiti intr-o emisiune despre “Coloana de la Cascioarele” descoperită în sanctuarul Boian de la Căscioarele de către Vladimir Dumitrescu şi Silvia Marinescu – Bîlcu si care aparţine civilizaţiei Boian, ultima etapă a dezvoltării mileniului cinci î.Hr. As vrea sa vad imagini cu ea filmata de la fata locului din muzeu si sa ne explicati si noua mai multe despre motivul labirintului. Si as mai vrea sa ne spuneti(eu stiu dar trebuie sa afle si altii) cu cine se bate de la egal la egal in lume situl asezarii de la Cascioarele. Cred ca ar iesi o emisiune “traznet” de se va zvarcoli d’ale Vulpe, d’alde Piso, d’alde Patapievici si d’alde Boia in chinuri.

 2. nu a “umilit” orice cultura europeana, pentru simplul motiv ca la acea data altele nu mai erau in Europa

  zvastica e prezenta la toate marile civilizatii vechi care au avut de-a face cu cele de origine necunoscuta

 3. Dragi prieteni,
  Sa nu uitam ca ” MICA” Cetate a Sucevei , avea canalizare si WC-uri , in timp ce regii Franței , de la palatul Versailles aruncau oala de noapte pe minunatele lor ferestre ! Suntem un popor măreț , dar care , din păcate, ca orice popor măreț este aruncat la lada de gunoi a istoriei. Aici as vrea sa spun si de Egipt, Grecia, Persia șamd . Acum ceea ce contează este maritul dolar si euro.
  Din păcate dolarul are si el câteva sute de ani … ca sa nu mai spun de amărâtul de euro .

 4. Cu cat ajungeam spre finalul articolului, cu atat curiozitatea crestea spre a afla care este sursa acestor informatii si pe baza carei bibliografii s-a scris acest articol.

  Sa inteleg ca este opinia personala a celui care a scris randurile de mai sus?

  Sunt de acord ca multe astfel de informatii nu le invatam in scoala, dar mi-ar fi placut sa gasesc o trimitere spre cartile X si Y avand in vedere ca “din coincidenta” am dat peste articolul acesta.

 5. Noi, geto-dacii, n-am pierdut niciodată legatura cu minunata cultură Cucuteni.

  Indeosebi, pe linie spirituală.

  Mitologia noastră, folclorul, medicina populară stau mărturie.

  Iata ce scrie neobositul nostru mitolog ION GHINOIU: ,,Mitologia antică greco-romană, transmisă in scris şi bogat ilustrată prin desen, pictură si sculptură în toată lumea, a dispărut ca realitate vie, autentică, în vreme ce mitologia româna, comunicată exclusiv prin canale folclorice, supravieţuieşte, in parte, in vremurile contemporane”.
  Din cartea ,,Mitologie română: zeii pastorali”, Bucuresti, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2014.

 6. IN CETATILE ANTICE DE LA MALUL MARII: TOMIS, CALATIS, HISTRIA, SEGASEAU DE ASEMENEA, NUMEROASE LOCUINTE CU APA CALDA SI APA RECE IN CASA, SI CANALIZARE APE PLUVIALE SI MENAJERE, CU SISTEME DE COLECTARE A APELOR PLUVIALE IN URIASE CITERNE DE PIATRA SI CERAMICA AFLATA IN SUBTERAN, SA CI IN PUTURI SPECIAL AMENAJATE UNDE NU SE GASEAU IZVOARE DE APA-DEPOZITARI FOLOSITE FIE IN CAZ DE SECETA, FIE DE INVAZII ORI ASEDII!
  SA NU UITAM APOI, PORTILE DIN PITATRA CARE ERAU ACTIONATE PRIN FORTA ABURULUI PROVENIT DE LA CAZANE INCALZITE DOAR DE 1-2 LUMANARI – ASEMENEA MECANISME EXISTAND SI IN ALTE MARI CETATI ALE VREMII, DAR DISTRUSE-PARE-SE IN MOD INTENTIONAT, IN SECOLELE 19-20! MARILE SPATII DE LOCUIT, CA SI UNELE SPATII PUBLICE, ERAU INCALZITE IN PERIOADA RECE, TOT CU AJUTORUL ABURILOR!

 7. Respect in primul rand pentru tot ceea ce faceti. Copii invata dupa manuale dar ajung adulti si vor intelege altfel istoria completand cu informatii de pe net, astfel ca munca dv si a altora nu va fi in van pentru ca romanul stie sa citeasca.

 8. Am facut comentarii pro la diferite informari si aluzii despre unicitatea inventiilor inovatiilor descoperirilor arheologice, si, intotdeauna se gasea cineva care sa spuna ca nu este adevarat, acestia nu sunt romani nu simt romaneste pentru ca n-au nimic comun cu neamul asta.

 9. M-am născut în Transnistria, vechea vatră și centrul culturii Cucuteni ! La noi, când țăranii ară pământul, deseori scot la suprafața solului artefacte ale acestei culturi uimitoare.
  Și moșul meu Nichita Smochină, a fost împătimit de cultura Cucuteni-Tripolie, despre care a scris importante lucrări arheologice și de natură istorică.

  Doresc foarte mult să mă întâlnesc cu d-l Daniel Roxin, marele patriot al străvechii Dacii !

  Respect tuturor,
  Valer Ciobanu

  P.S. Am comis în textul de mai sus greșeli, deaceia am mai postat încă o dată acest mesaj. Baftă tuturor fraților !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *