Povestea celui mai român dintre români: Moş Răduţ, 92 de ani doar în straie populare

Categories ArticolePosted on

Ilie Răduţ, din comuna sibiană Râu Sadului, şi-a trăit toată viaţa îmbrăcat numai în costum popular, fie că se afla în gospodăria natală, la biserică, la nunţi, pe litoral sau pe străzile marilor oraşe.

Povestea lui moş Ilie Răduţ (92 de ani) curge într-un tablou vechi, care te întoarce, fără să vrei, în timp. Pe soba încinsă din locuinţa sa, o casă veche din localitatea sibiană Râu Sadului, stă un tuci de mămăligă, învârtită de moş cu brânză de burduf. Dacă nu l-ai cunoaşte, dacă nu i-ai asculta povestea şi nu i-ai răsfoi sufletul odată cu fotografiile vechi, ţi-ar fi greu, poate, să crezi că moş Răduţ, cel care a purtat toată viaţa doar costum popular, chiar există.

„De când m-am pomenit, hainele obişnuite mi-au întunecat viaţa, nu le puteam vedea. Soţia mi-a murit de 20 de ani, unele costume sunt făcute şi de ea, iar pe restul le-am făcut eu. Vreo două-trei mai am şi de la părinţi, că doar ei mi-au pus prima oară straiele populare pe mine. Şi ei s-au prăpădit, iar eu am rămas cu costumul”, îşi începe povestea moş Răduţ.

Atracţia orăşenilor

Ia veche e albă, cu broderie migăloasă, cu fir negru, port specific satelor din Mărginimea Sibiului. Cu ea, cu pantalonii de postav, cu şerparul, pieptarul şi clopul nelipsit, Moş Răduţ a umblat peste tot. Şi acasă, şi la biserică, şi în Sibiu, şi la Târgu Mureş, şi pe bulevardele Capitalei. Ba chiar şi la marea cea mare moş Răduţ nu s-a putut duce altfel decât în costumul popular românesc. „Am fost la mare de două ori îmbrăcat cu haine populare, a fost foarte frumos, oamenii se uitau uimiţi la mine. Acolo mi-a plăcut cel mai mult, lume multă, apă multă, poveşti multe. Pe unde mă duc, oamenii se uită uimiţi la mine, când mă văd în costum popular. Mă întreabă de unde sunt, cum mă numesc”, povesteşte moşul, amuzat.

Moş Răduţ a prins şi războiul, pe care l-a făcut din Ardeal până în Cehoslovacia, şi a fost o viaţă întreagă crescător de oi. Ani la rând, a bătut munţii şi câmpiile cu turmele, îmbrăcat în costum popular. „Am făcut transhumanţa pe jos, dormeam sub cerul liber, în cojoc. Tot în costum popular am umblat şi cu oile”, povesteşte bătrânul.

5 copii şi 15 nepoţi, îmbrăcaţi în ii

Şi-a cunoscut soţia în tinereţe, la biserică şi la joc, au avut cinci copii şi 15 nepoţi. Absolut toţi au straie populare. Ei, însă, le mai îmbracă doar în zi de sărbătoare. „De când s-a născut, aşa umblă. Oriunde se duce, straiele astea le ia pe el. Îl opresc oamenii pe stradă, fac fotografii cu el. E o mândrie moşul pentru familie, mai ales că are atâţia ani şi se poartă pe picioarele lui. El îşi spală hainele, el se gospodăreşte, adună urzici pentru găini, se duce prin pădure după araci, îşi pune fasole, şi-a pus ceapă, cartofi, are trei grădinuţe. E o lecţie de viaţă”, spune Ana Elena Tara, una din nepoatele lui moş Răduţ.

Moş Răduţ îşi iubeşte nespus de tare ţara. Chiar dacă spune, cu amărăciune, că e „frumoasă, bogată, dar plină de hoţi”. „Aici ne-am născut, aici ne-am îmbogăţit, aici e istoria neamului ăsta, de la început şi va fi până la sfârşit”, spune moşul. Vocea devine mai puternică şi ochii i se umplu de lacrimi de emoţie, atunci când vorbeşte despre România.

Sursa: adevarul.ro

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

Lasă un răspuns