Moldova se pregateste pentru alegerile prezidentiale, deoarece impactul economic si social al Covid-19 musca din greu

Categories PoliticaPosted on

Cu doar cateva zile inainte ca Moldova sa voteze la alegerile prezidentiale, Organizatia Natiunilor Unite Moldova a publicat si a dezvoltat un plan de raspuns si redresare Covid-19 pentru tara, care solicita extinderea serviciilor de baza, protectii sociale si accesul la retelele sociale digitale, bazate pe cetateni. servicii pentru persoanele vulnerabile.

Planul ONU cuprinde cinci piloni: pastrarea sanatatii, protejarea oamenilor, facilitarea redresarii economice, promovarea unui raspuns macroeconomic si a colaborarii multilaterale si stimularea coeziunii sociale si a rezilientei comunitatii.

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – una dintre cele 23 de agentii care contribuie la dezvoltarea planului – a finalizat recent evaluarea impactului imediat, mediu si pe termen lung al pandemiei asupra Moldovei, cu recomandari cu privire la modul de guvernul tarii se poate adresa acestora. Productia economica a Moldovei se asteapta sa scada cu 6,7% in acest an, inainte de a-si reveni la 0,2% in 2021, conform previziunilor Bancii Mondiale.

„Ceea ce vedem este ca revenirea la normalitatea precovida nu este nici posibila, nici dezirabila”, spune reprezentantul rezident al PNUD pentru Republica Moldova, Dima Al-Khatib.

„Legaturile dintre sanatate si mediu sunt clare, la fel si necesitatea de a lega lectiile invatate de la aceasta criza la criza climatica. Pentru a avansa mai bine va fi nevoie de investitii majore in asistenta medicala primara si educatie, acces extins la informatii si servicii sociale mai incluzive, sprijin pentru societatea civila si un angajament mai larg cu sectorul privat – cu un accent special pe femei, copii, migranti, varstnici , saraci si alte grupuri vulnerabile. ”

Comunitatile vulnerabile vor beneficia cel mai mult de o guvernanta mai democratica, mai transparenta si mai responsabila, incluzand sisteme sigure de vot pe internet accesibile atat pentru moldovenii din tara, cat si pentru aproximativ un milion de moldoveni care locuiesc in strainatate. PNUD lucreaza, de asemenea, cu parteneri la digitalizarea serviciilor publice si administrative, inclusiv participarea electronica a cetatenilor, e-date, e-learning si o economie digitala.

„Aceste instrumente electronice sporesc transparenta si responsabilitatea institutiilor publice si ofera un acces mai bun cetatenilor pentru a participa la luarea deciziilor, contribuie la dezvoltarea serviciilor centrate pe oameni si asigura transparenta si eficienta guvernului”, spune Al-Khatib.

Alegerile prezidentiale ale Moldovei, a caror prima runda urmeaza sa aiba loc la 1 noiembrie, va declansa probabil inca o data o batalie intre Igor Dodon, sustinut de partidul socialist (PSRM) si Maia Sandu din partidul Actiune si solidaritate ( PAS). Dl Dodon, in functie, l-a invins pe Sandu, fost prim-ministru, intr-un tur de scrutin din noiembrie 2016. In timp ce pe buletinul de vot exista mai multi candidati, inclusiv Andrei Nastase, fost ministru de interne, putini analisti le ofera sanse mari facand al doilea tur.

„Moldova este la o rascruce de drumuri. Fie devine un stat functional cu conducere competenta – fie devine un stat esuat ”, a spus doamna Sandu intr-un interviu acordat Euronews la inceputul acestei saptamani.

„Un stat functional inseamna, in primul rand, un stat care opreste coruptia si un stat care incurajeaza afacerile si, la randul lor, companiile creeaza locuri de munca, platesc pensii si salarii. Este atat de simplu. Si asta doresc toti moldovenii. De exemplu, (in prezent) o treime din intreprinderile moldovenesti sunt pe cale de faliment, deoarece actualele autoritati nu au ajutat deloc economia. Majoritatea pensionarilor primesc o pensie sub pragul saraciei. Si acestea sunt problemele pe care le simt toti oamenii, indiferent de preferintele lor geopolitice. ”

Dna Sandu este adesea caracterizata, oarecum simplist, ca fiind candidata pro-europeana, in timp ce Dodon este descris ca fiind pro-rus.

„Avem nevoie de un presedinte care sa apere interesele nationale ale Moldovei, indiferent daca acesta este in relatiile cu Rusia sau in relatiile cu alte tari”, spune Sandu, care nu ascunde totusi dorinta sa de integrare in UE si legaturi mai stranse cu Vecinii Moldovei, Romania si Ucraina.

Saptamana trecuta, intr-o demonstratie publica de sprijin pentru dl Dodon, seful Serviciului de Informatii Externe al Rusiei, Serghei Naryshkin, a acuzat Statele Unite ca pregatesc o „revolutie colorata” in stil ucrainean in Moldova.

„Americanii pregatesc un scenariu„ revolutionar ”pentru Moldova. Nu sunt multumiti de actualul sef de stat, Igor Dodon, care intretine relatii constructive cu tarile CSI, inclusiv cu Rusia ”, a spus Nariskin.

Ultimele sondaje de opinie prezic o victorie restransa pentru Sandu intr-un tur de scrutin secund, dar sondajele sunt notorii de incredere in Moldova, iar Sandu ia putin pentru realitate. Ea a avertizat deja despre un scenariu de tip Belarus dupa alegeri, in cazul in care exista dovezi ale trucarii voturilor, cu potentialul de tulburari civile si proteste de strada.

„Vrem alegeri libere si corecte. Aceasta este ceea ce continuam sa spunem autoritatilor. Problema este ca presedintele in exercitiu stie ca nu poate castiga un al doilea mandat in alegeri libere si corecte, deoarece pana acum, oamenii vad ca este corupt, ca minte si ca este incompetent. Asa ca incearca sa organizeze alegerile. Am trimis aceste mesaje puternice pentru a-l impiedica sa faca asta. Dar, in cazul in care isi urmareste planurile, il avertizam ca oamenii vor merge pe strada, pentru ca asta ne spune oamenii. ”

Lasă un răspuns