Civilizaţia danubiană, cea mai veche din lume?

Categories DezvăluiriPosted on

Civilizaţia de pe valea Dunării este una dintre cele mai vechi civilizaţii ale Europei. A existat între anii 5.500 şi 3.500 îHr în zona Balcanilor şi cuprindea o arie vastă. Se întindea de la nord la sud, în zona în care astăzi se afla nordul Greciei până în Slovacia, iar de la vest la est din Croaţia până în România.

Civilizaţia de pe valea Dunării a jucat un rol important, în timpul perioadei sale culminante, în sud-estul Europei prin dezvoltarea uneltelor de cupru, a unui sistem de scriere, arhitectură avansată din care se evidenţiază casele cu 2 etaje, construirea pieselor de mobilier cum ar fi scaunele şi mesele, toate acestea petrecându-se în timp ce restul Europei se afla în plină Epocă de piatră. Pe valea Dunării au fost perfecţionate abilităţi precum torsul, ţesutul, procesarea pieilor, fabricarea hainelor şi prelucrarea lemnului, lutului şi pietrei. Tot aici a fost inventată roata. Această civilizaţie dispunea de o structură economică, religioasă şi socială.

Una dintre cele mai intrigante şi mai dezbătute aspecte ale civilizaţiei văii danubiene este limbajul scris al acesteia. Unii arheologi susţin că “scrisul” este de fapt doar o serie de forme geometrice şi simboluri, iar tabăra adversă susţine că “scrisul” are trăsăturile unui sistem de scriere adevărat.

În eventualitatea confirmării celei de-a doua teorii, “scrisul” descoperit pe valea Dunării ar deveni cel mai vechi limbaj scris descoperit până în prezent, fiind anterior scrierilor sumeriene din Mesopotamia şi posibil tabletei Dispilio care a fost datată ca aparţinând aproximativ anului 5260 îHr.

Lingvistul şi specialistul german în culturi, Harald Haarmann susţine cu fermitate teza că scrierile de pe valea Dunării sunt cele mai vechi scrieri din lume. Harald Haarmann este vicepreşedintele Institutului de Arheomitologie şi specialist de renume în scrieri şi limbi antice. Tăbliţele de la Tărtăria au fost datate ca fiind din anii 5500 îHr, iar semnele de pe tăbliţe, conform declaraţiilor lui Harald Haarmann, sunt un limbaj necunoscut încă şi care urmează a fi descifrat. Simbolurile aparțin culturii  Vinca- Turdaș şi apar în mai mute sit-uri arheologice de-a lungul Dunării pe oale, figurine, fuse şi alte artefacte din lut.

Implicaţiile sunt imense. Este posibil ca civilizaţia de pe valea Dunării să preceadă toate celelalte civilizaţii cunoscute până în prezent. În sprijinul acestei idei vine descoperirea miilor de artefacte, precum cele din imaginile de mai sus. Totuşi, majoritatea savanţilor mesopotamieni resping teoria lui Haarmann, susţinând că simbolurile de pe tăbliţe sunt simple decoraţii şi asta în ciuda faptului că s-au descoperit aproximativ 700 de caractere diferite, cam acelaşi număr de simboluri cu cel folosit în hieroglifele egiptene. Alţi erudiţi susţin chiar că civilizaţia danubiană a copiat semne şi simboluri de la civilizaţia mesopotamiană, şi asta în ciuda faptului că unele dintre tăbliţele danubiene sunt cu mult mai vechi decât cele mesopotamiene.

Acesta ar putea fi un alt caz de respingere a unei teorii bazate pe cercetare solidă, doar pentru că intră în conflict cu teoriile tradiţionale acceptate ce atestă care civilizaţie a fost prima. Teoria lui Harald Haarmann merită o analiză serioasă şi cotinuarea cercetărilor pentru a confirma dacă aceasta este într-adevăr cea mai veche limbă scrisă cunoscută până acum.

Ioana Florea

Sursa: http://epochtimes-romania.com/news/civilizatia-danubiana-cea-mai-veche-din-lume—213286

Ascultă Radio Frecvența Sufletului! frecventa-sufletului.ro

4 comments

  1. Din ce vad eu aici asta-i scris in toata regula.Formele geometrice is similare peste tot nu variaza de la o placuta la alta.Doar scrisul nu-i identic precum o semnatura desi se repeta ii mereu diferita.Adica un cerc ramane cerc oriunde ar fi reprezentat,nu prezinta variatii.

  2. Marile civilizatii sau dezvoltat pe langa marile fluvii, pe Tigru si Eufrat , pe Nil , pe Gange , pe Yangtze , pe Mekong , de ce nu si pe Dunare sau Donaris .Iar artefactul din mijlocul pozei denota ca au fost vizitati si chiar indrumati de fiinte din alte lumi ( eventual extra terestrii ), pe care oamenii i-au numit Zei. Scrierea poate sa fie invatata de la acestia . In toate legendele , chiar si in Biblie scrie ca oamenii au primit daruri( cu sensul de intelepciune ) de la Zei .

  3. Istoricul Dumitru Ionita a descoperit, in 2009, la Vadu Rau, localitatea Farcasa, judetul Neamt, niste ,,surori” ale tablitelor de la Tartaria. Aproape o suta. Se zice ca, in perioada neolitica, acolo ar fi fost un adevarat atelier unde se confectionau tablite cu scris magic. Au trecut de atunci sapte ani si nu prea am auzit sa se vorbeasca despre ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *