Povestea regelui geto-dac Dromihete (video)

Categories ArticolePosted on

Povestea regelui geto-dac Dromihete este una extraordinară. Cu toate acestea, puțini români o cunosc. Acum 2.400 de ani, strămoșul nostru îl învingea de două ori pe Lisimah, fost general în armata lui Alexandru Macedon, devenit rege după moartea acestuia.

Povestea acestei confruntări a rămas în memoria antichității, pilda uimitoare dată de Dromihete regelui macedonean Lisimah fiind povestită din generație în generație până nu demult…

Intrarea în mormântul regelui Dromihete

După o călătorie la Sveshtari, în Bulgaria, locul unde este mormântul regelui geto-dac, am hotărât să realizez o emisiune în care să spunem povestea acestui erou înțelept al antichității. Prin urmare, în această seară, de la ora 22:00 (și în reluare sâmbătă, de la ora 20:00 și duminică, de la ora 11:00) vă invit pe Nașul Tv, în cadrul emisiunii Adevăruri tulburătoare, să urmăriți un episod dedicat regelui Dromihete.

Cu această ocazie veți putea vedea și impresionantul mormânt al lui Dromihete, cu sculpturi și picturi comparabile cu cele grecești sau romane. Mai mult decât atât, veți putea descoperi că două dintre principalele simboluri de pe stema României de astăzi se găsesc și în acest mormânt al regelui geto-dac, ceea ce dovedește o continuitatea de cel puțin 2.400 de ani a acestor simboluri.

Nașul tv poate fi recepționat pe toate rețelele digitale de cablu și pe internet: http://www.nasul.tv/live

6 comments

 1. Doresc sa aflu mai multe informatii despre acest subiect, un link cevaa daca se poate . Nu pot urmari emisiunea in acele intervale orare .
  Va multumesc !

 2. pe vremea mea,prin anii 60,aceasta legenda se putea citi in cartile de istorie,cred ca in clasa a v-a.ea spune ca Dromichete,dupa ce l-a capturat pe Lisimach,in aceeasi incapere a asezat doua mese de ospat:una bogata,opulenta cu vase si tacamuri din aur si argint,iar cealalta saracacioasa cu blide de lut si linguri de lemn.Lisimach si oamenii lui,au intrat in incapere si s-au asezat la masa cea bogata.Regele Dromichete l-a intrebat de ce a ales masa cea bogata iar Lisimach a raspuns ca i s-a parut mai potrivita cu rangul si bogatia lor de stapanitori ai lumii.Daca stapaniti toata lumea si aveti multe bogatii,de ce ravniti la saracia noastra,l-a intrebat Dromichete. Ce n-am inteles este pe ce se bazeaza bulgarii cand spun ca acela este mormantul regelui Dromichete?Si la noi de ce nu se cercetaza tumulii,avem cu sutele.In curand,bulgarii vor spune ca au descoperit si mormantul lui Burebista,a lui Decebal si de ce nu,a lui Mihai Viteazul… Este foarte frumos ceea ce faceti si ati reusit sa sensibilizati oamenii,am vazut ca mai sunt site-uri ca ale d-voastra,poate ar trebui sa va uniti fortele,sa atrageti mai multe personalitati stiintifice,academice de partea d-voastra si sa continuati pe un alt nivel.Va doresc succes

 3. Buna seara,
  Cam Slabut ! Poate faceti o emisiune in care sa lamuriti daca geti-goti arrau acelasi popor , de ce gotii au avut propria scriere si getii/Dacii nu , cum aratau Dacii dpdv fizic, etc

 4. Pe la sfarsitul anilor 60 inceputul anilor 70,aceasta legenda se gasea in manualele de istorie de clasa a v-a.legenda spune ca dupa ce regele Dromichete l-a capturat pe Lisimach cu oastea sa,a dat un ospat.in aceeasi incapere a asezat doua mese:una imbelsugata cu vase si tacamuri din aur si argint iar cealalta saracacioasa cu blide de lut si linguri de lemn.Lisimach si oamenii sai au intrat in incapere si s-au asezat la masa cea bogata.Dromichete a intrebat de ce au ales masa cea bogata iar Lisimach a raspuns ca i s-a parut mai potrivit cu rangul lor de stapanitori ai celui mai bogat imperiu”Daca aveti toate bogatiile din lume,de ce ravniti la saracia noastra?”l-a intrebat regele Dromichete. Ar trebui reintroduse in manuale aceste legende altfel copii si nepotii nostri vor uita cine ne sunt stramosii.Daca erau barbari asa cum erau numiti i-ar fi executat pe toti.Dar stramosii nostri nu numai ca nu erau barbari- din moment ce Lisimach a scapat de doua ori cu viata,regele Dromichete da dovada de curaj si pricepere in lupta,inteligenta si intelepciune,dar si noblete de caracter.Un rege ca Dromichete putea oricand sa porneasca la cucerirea lumii,dar stamosii nostri nu au avut niciodata asemenea ambitii de marire. Din pacate acesta lucruri nu se pot citi in vestigii arheologice,iar stramosii nostri au ajuns sa fie considerati niste”neica-nimeni”chiar de catre istoricii nostri.Poate,daca arheologii s-ar ocupa de tumulii pe care ii avem cu sutele in tara si nu ii cerceteaza nimeni-poate doar hotii de comori,ar descoperi lucruri interesante.Altfel,in curand,bulgarii vor spune ca au descoperit mormantul lui Burebista,al lui Decebal si de ce nu,al lui Mihai Vitezul.Sa auzim de bine.

  .

 5. De ce trebuie sa comparam totul cu altii ?! Oare ei de unde s-au inspirat ? Crezi ca tot ce s-a facut in tara asta a fost inspirat sau copiat de la altii ? Crezi ca intotdeauna avem sau am avut nevoie de modele sau sursa de inspiratie ? Oare atat de prosti au fost stramosii nostri ??!

 6. prin anii 60 scoala era condusa de alti… Astazi e condusa de fel si fel de ministri/derbedei care o tot reformeaza de 25 de ani incoace …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *