Proiectul Deceneu și Dacii – un proiect impresionant, realizat pentru retrezirea acestui neam!

Categories ArticolePosted on

“Cu îngăduința părintelui Arsenie Boca, ofer țării mele proiectul Deceneu și Dacii. Susținerea pentru realizarea acestui monument este flacăra redevenirii noastre!”

Acesta este mesajul pe care mi l-a transmis unul dintre cei mai importanți sculptori români, Ivan Jinaru, inițiatorul acestui proiect.

Dorel Vișan: “Cunosc proiectul. Este o fundație de virtute și simțământ românesc într-un moment trist al istoriei noastre când am ajuns să ne rușinăm de părinții noștri. Ar fi  suficient să amintesc cuvintele lui  Octavian Goga:

Plecat de la dorința marelui duhovnic Arsenie Boca de a se realiza un astfel de monument (dorință exprimată în fața unor apropiați) , proiectul Deceneu și Dacii, impresionant ca proporții – 33 de metri înălțime (varsta la care Iisus a fost crucificat), cu o statuie a lui Deceneu de 7 metri în vârful coloanei și alte 12 statui de daci de aproximativ 3 metri fiecare (reproduceri după statuile de daci aflate astăzi în Italia) – prinde contur și obține o susținere tot mai mare. (Materialul folosit va fi piatra și andezitul)
 

Imaginați-vă acest proiect realizat în fața Palatului Parlamentului… Ce imagine! Ce impact emoțional! Un monument care poate rivaliza cu Columna lui Traian…

 

Cred că sunteți de acord cu mine că avem nevoie de așa ceva. Bucureștiul nu are în acest moment nici măcar o singură statuie de daci. E vremea să umplem acest gol cu un monument impresionant care să sublinieze adevăratele rădăcini ale neamului nostru.

 

Dacă vreți să fiți partenerii sculptorului Ivan Jinaru în acest demers de concretizare a monumentului în centrul Bucureștiului, trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail: [email protected]

Mai multe idei de amplasare a monumentului:

 

 

 

 

 

Cateva imagini cu o parte dintre lucrările maestrului:

Ivan Jinaru: “Este o demnitate și o destinație a fiecăruia dintre noi, care nu ține neapărat de norocul din viața noastră ci de o anumită atitudine a fiecăruia, care ne distinge, care ne definește și ne pregătește pentru lucruri mari și deosebite în afara seriei… Această demnitate nu este altceva decât prețuirea pe care ne-o dăm noi înșine. Târziu ne dăm seama că aceasta este calea prin care câștigăm respectul semenilor noștri și care singură ne pune deasupra celorlalți mai mult decât rangurile și funcțiile vremelnice.”

Prof. univ. dr. Dan Zamfirescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România: “Am convingerea că în revenirea maestrului Ivan Jinaru la uneltele sale este și o poruncă de acolo de unde grija de neamul românesc ține să se facă știută celor ce vor să o facă uitată.”

Daniel Roxin

Lasă un răspuns