Proiectul Deceneu și Dacii – un proiect impresionant, realizat pentru retrezirea acestui neam!

Categories ArticolePosted on

“Cu îngăduința părintelui Arsenie Boca, ofer țării mele proiectul Deceneu și Dacii. Susținerea pentru realizarea acestui monument este flacăra redevenirii noastre!”

Acesta este mesajul pe care mi l-a transmis unul dintre cei mai importanți sculptori români, Ivan Jinaru, inițiatorul acestui proiect.

Dorel Vișan: “Cunosc proiectul. Este o fundație de virtute și simțământ românesc într-un moment trist al istoriei noastre când am ajuns să ne rușinăm de părinții noștri. Ar fi  suficient să amintesc cuvintele lui  Octavian Goga:

Plecat de la dorința marelui duhovnic Arsenie Boca de a se realiza un astfel de monument (dorință exprimată în fața unor apropiați) , proiectul Deceneu și Dacii, impresionant ca proporții – 33 de metri înălțime (varsta la care Iisus a fost crucificat), cu o statuie a lui Deceneu de 7 metri în vârful coloanei și alte 12 statui de daci de aproximativ 3 metri fiecare (reproduceri după statuile de daci aflate astăzi în Italia) – prinde contur și obține o susținere tot mai mare. (Materialul folosit va fi piatra și andezitul)
 

Imaginați-vă acest proiect realizat în fața Palatului Parlamentului… Ce imagine! Ce impact emoțional! Un monument care poate rivaliza cu Columna lui Traian…

 

Cred că sunteți de acord cu mine că avem nevoie de așa ceva. Bucureștiul nu are în acest moment nici măcar o singură statuie de daci. E vremea să umplem acest gol cu un monument impresionant care să sublinieze adevăratele rădăcini ale neamului nostru.

 

Dacă vreți să fiți partenerii sculptorului Ivan Jinaru în acest demers de concretizare a monumentului în centrul Bucureștiului, trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail: [email protected]

Mai multe idei de amplasare a monumentului:

 

 

 

 

 

Cateva imagini cu o parte dintre lucrările maestrului:

Ivan Jinaru: “Este o demnitate și o destinație a fiecăruia dintre noi, care nu ține neapărat de norocul din viața noastră ci de o anumită atitudine a fiecăruia, care ne distinge, care ne definește și ne pregătește pentru lucruri mari și deosebite în afara seriei… Această demnitate nu este altceva decât prețuirea pe care ne-o dăm noi înșine. Târziu ne dăm seama că aceasta este calea prin care câștigăm respectul semenilor noștri și care singură ne pune deasupra celorlalți mai mult decât rangurile și funcțiile vremelnice.”

Prof. univ. dr. Dan Zamfirescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România: “Am convingerea că în revenirea maestrului Ivan Jinaru la uneltele sale este și o poruncă de acolo de unde grija de neamul românesc ține să se facă știută celor ce vor să o facă uitată.”

Daniel Roxin

11 comments

 1. oare este adevarat,acesta sa fie momentul renasterii nationale?o idee extraordinara.ma rog sa puteti sa o pune-ti in practica

 2. UN MONUMENT CE IMI APRINDE UN FOC IN PIEPT! da doresc ca acest monument sa fie realizat, arata foarte bine si sunt sigur ca este unic in toata Europa, si in fata casei parlamentului fabulos! si pt ca vine vorba de parintele Arsenie Boca cu siguranta este semn de la Dumnezeu! Dumnezeu binecuvinteaza Romania!

 3. Un proiect emotionant si maret in acelasi timp!
  Un mic comentariu. Cu toate ca Deceneu a fost un personaj important( ca filosof, sfatuitor dar si rege ) in istoria noastra, plasarea lui in varful monumentului intra in contradictie cu evanghelizarea dacilor de catre Sfantul Andrei. Eu l-as pune in varful monumentului pe BUREBISTA.
  Succes!

 4. DA E INALTATOARE ACESTA LUCRARE CARE NE REPREZINTA PRIN VALORILE NATIONLALE SUNT DE ACORD CU AMPLASAMENTUL PRIMUL REPREZENTAT SPOR LA FINALIZAREA PROECTULUI IN FIZIC

 5. doresc ca acest proiect sa se finalizeze,datorita dacilor suntem noi aici si acum si in aceste locuri.sa le purtam recunostinta pe care ei o merita.

 6. Buna ziua ,
  Intrebare : cum in UK exista emisiunea TIME TEAM , http://en.wikipedia.org/wiki/Time_Team ,(au 3 zile la dispozitie sa descopera ..una alta ….) ma gandesc ca tot ce lucreaza ei e platit de televiziuniile care preiau showoul…
  OAre la noi nu ar fi posibil legat de DACIA/daci asa ceva?
  sau nu neaparat acest subiect..dar ideea?
  Mersi mult

 7. Frumos proiectul!

  Dar trebuie sa facem mai multe monumente si sa le amplasam la intrare la fiecare granița din România.

  Proiectul să nu se oresca doar când avem apmplasat acest monumen la toate granitele din România! !!!

  Sper să luați în considerare propunerea me și să ne angajăm să donăm lunar fiecare după posibilități până la finalizarea tuturor monumentelor!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *