Din legendele dacilor: povestea Marelui Lup Alb

Categories DezvăluiriPosted on

Legendele despre misiunea de creștinare a Sfântului Andrei spun că acesta a fost trimis în „tărâmurile lupilor”, unde a fost însoțit și călăuzit în teritoriile dacice de Marele Lup Alb. Evident, nu avem inscripții sau documente la care să apelăm pentru reconstituirea drumului apostolului Andrei la Nordul Dunării (de fapt, nici nu există dovezi clare care să ateste că acesta ar fi trecut Dunărea), însă tradițiile populare cu privire la călătoria sa sunt foarte bogate.

Majoritatea tradițiilor populare stabilesc o legătură între Sfântul Andrei și lupi. El ar fi avut darul de vindeca răni, și prin rugăciuni „lega gura lupilor”, apărându-i pe oameni și vitele lor. Lupul a fost întodeauna considerat simbol al dacilor, iar unele legende spun că Marele Lup Alb, considerat căpetenia lupilor, a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei.

Legenda spune că, în vremuri uitate, un preot al lui Zamolxis cutreiera fără răgaz pământurile Daciei pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie, transmițând geto-dacilor că Marele Zeu veghea asupra lor. Fără a fi în vârstă, avea părul și barba albe ca neaua, iar credința, curajul și dârzenia sa erau cunoscute nu numai de oameni și de Zalmoxis însuși, ci și de fiare. Zeul, dându-și seama de valoarea slujitorului său, îl oprește la el, în munți, pentru a îl avea aproape.

Departe de oameni, preotul continuă să slujească cu aceeași determinare ca și înainte. În scurt timp, fiarele Daciei au ajuns să asculte de el și să îl considere conducătorul lor. Cel mai mult îl îndrăgeau lupii, căci aceștia erau singurii fără conducător, numai foamea ținându-i în haită.

După un timp, Zalmoxis vorbește cu preotul său și decide că a venit timpul ca acesta să îl slujească în alt chip, astfel îl transformă în animal. Însă nu în orice animal, ci în cea mai temută și mai respectată fiară a Daciei, într-un Lup Alb, mare și puternic, dându-i menirea să adune toți lupii din codri pentru apărarea tărâmului.

Astfel, de câte ori dacii erau în primejdie, lupii le veneau în ajutor, era de ajuns doar să se audă urletul Marelui Lup Alb și de oriunde ar fi fost, lupii săreau să îi apere pe cei care le deveniseră frați. Lupul Alb însă era și judecător, pedepsind lașii și trădătorii.

Într-o zi însă, Zeul îl cheamă din nou pe slujitorul său la el, de această dată pentru a-i da posibilitatea să aleagă, pentru ultima oară dacă vrea să rămână lup sau să redevină om. Cu toată mâhnirea pe care o poartă în suflet, știind ce vremuri vor urma, decide să rămână alături de Zeul său, sperând că astfel să slujească mai cu folos ținutul și poporul său.

Cu toată vigilența geto-dacilor, a lupilor și a Marelui Lup Alb, romanii reușesc să se infiltreze în rândurile lor și, în apropiere de marea invazie, sădesc în sufletele unor lași sămânța neîncrederii față de Marele Zeu. Astfel, unii daci încep să se teamă că Zeul nu le va fi alături în marea bătălie, iar trădătorii cuprinși de frică încep să omoare toți lupii ce le ieșeau în cale în speranța că unul din aceștia va fi Marele Lup Alb al cărui cap îl vor putea oferi romanilor în schimbul vieții lor.

Lupii, câți au mai scăpat fug în inima munților spre a nu mai reveni niciodată în ajutorul fraților ce îi trădaseră. Lupul Alb și Zalmoxis se retrag în Muntele Sacru de unde vor privi cu durere în inimi cum geto-dacii vor fi înfrânți de romani din cauza trădării.

Se presupune că vechile credinţe şi ritualuri ale populației precreștine au fost înglobate în noua religie. Spre exemplu, interdicţia de a lucra în ziua Sfântului Andrei, ziua fiind sub interdicţia lupilor. Noaptea premergătoare sărbătorii Sfântului Andrei (29/30 noiembrie) este concepută ca sabat al strigoilor şi al lupilor.

În această noapte, în special la sate, se practică încă ritualuri ciudate, din credinţa că astfel se pot găsi mai uşor protecţia de toate relele, bunăstarea şi chiar dragostea.

Anumite obiceiuri legate de ziua Sfântului Andrei ca: tăierea de ramuri din copaci şi plantarea de grâu în vase cu apă, pentru a fi păstrate pentru Anul Nou, amintesc de rituri agrariene mai vechi.

Sfântul Andrei este considerat ca fiind mai mare peste vite şi fiare, păzitor al turmelor de pericolul lupilor, patron şi îmblânzitor al lupilor, cel ce „leagă gura lupilor”. Aceste calităţi mitice nu i-ar fi putut fi atribuite dacă identitatea simbolică între daci şi lupi s-ar fi pierdut cu totul din memoria colectivă.

Ele indică, folcloric, atât obiectivul patronat de Sfântul Andrei al trecerii dacilor la noua religie, cât şi caracterul adânc popular al acestei acţiuni. Tinerii superstiţioşi şi nu numai cred că acum au şansa să-şi cunoască iubitul sau ursitul.

Însă, pe de altă parte, există credinţa că este momentul pentru a se lua măsuri de apărare împotriva duhurilor rele. Spiritele malefice ale celor decedaţi au, în această noapte, puteri sporite.

 

Alte credinţe: Anul nou dacic de Indrea

 

Credinţele populare numesc noaptea de 29-30 noiembrie Andrea, Indrea sau Andreiul de iarnă. Andreiul marchează trecerea de la vară la iarnă, de la lumină la întuneric, iar ritualurile prezente la civilizaţia geto-dacă indică posibilitatea ca această noapte să fi reprezentat şi celebrarea Anului Nou geto-dacic, corespunzând cu Dionisiacele câmpeneşti şi fermentarea vinului la populaţia tracă, precum şi cu sărbătoarea Brumalia, din imperiul roman.

Calendarul popular strămoşesc, care pentru cei mai mulţi dintre noi rămâne misterios sau chiar necunoscut, a mers de milenii în paralel cu sărbătorile creştine, demonstrând nu numai continuitatea unor tradiţii milenare, ci şi a existenţei poporului nostru din cele mai vechi timpuri, pe aceste meleaguri. Aceste sărbători legate de religie, tradiţii şi datini, majoritatea mai populare în lumea satelor, au fost dispreţuite şi contestate până la desfiinţare în cei aproape 50 de ani de comunism.

Între 13 noiembrie şi 6 decembrie, există, în tradiţia românească, o serie de celebrări şi obiceiuri foarte vechi cunoscute sub numele de Filipii de Toamnă – legate de credinţa străveche în reînnoirea periodică a timpului.

Sărbătorile dedicate animalului sacru al dacilor, lupul, au fost asimilate de tradiţia creştină. Acestea încep cu Ziua lupului (13 noiembrie), Gădineţii (12-16 noiembrie), continuă cu Filipul cel Şchiop sau Ovidenia (21 noiembrie) şi se încheie cu Ziua Sfântului Andrei (30 noiembrie) şi Ziua Sfântului Nicolae (6 decembrie).

Gădinet este numele divinităţii iernii, lupul, iar Filipii sunt personificări divine ale acestuia. În mistica populară, se crede că, în această perioadă, lupoaicele calcă hotarul satelor şi vin pe lângă case, răscolesc în gunoaie pentru a găsi tăciuni aprinşi, pe care, mâncându-i, devin mai fertile. Faptul că lupul vede noaptea îl transformă în simbol pozitiv al luminii, el îndeplinind rolul de călăuză.

Pe masură ce ziua scade şi intrăm în iarnă, încep să capete putere duhurile rele. Magia populară are rol de protecţie împotriva acestora, culminând cu noaptea specială a Sfântului Andrei.
Ovidenia, Ziua Luminii – Filipul cel Şchiop

La 21 noiembrie, se sărbătoreşte intrarea în biserică a Fecioarei Maria, numită acum şi Maica Luminii. Îndeosebi femeile sunt îndemnate, cu această ocazie, să iubească virtuţile creştine, să fie pline de smerenie, de blândeţe şi bunătate.

Acestă sărbătoare a luminii corespunde, în calendarul popular, cu celebrarea în paralel a unei divinităţi a lupilor, Filipul cel Şchiop sau Filipul cel Mare, care ar fi fost pedepsit de Dumnezeu pentru că s-a abătut de la dreapta credinţă.

Se spune că, în această zi magică, cei cu sufletul curat pot înţelege graiul animalelor şi sunt martorii unor miracole. În dimineaţa de ovidenie, conform legendei, înfloreşte miraculoasa iarbă a fiarelor, care înmoaie fierul şi deschide orice lacăt.

Obiceiurile legate de noaptea de 29/30 noiembrie, sunt o împletire a sărbătorii creştine cu vechile ritualuri dacice, poporul atribuindu-i Sfântului Andrei trăsături de divinitate precreştina, acesta devenind personificarea divină a lupului solar.

Printre sihaştrii din Munţii Carpaţi circulă o legendă conform căreia ultimul preot al lui Zamolxis l-a cunoscut pe Iisus şi apoi pe Apostolul Andrei. Ei vorbesc despre o „taină” a trecerii dacilor la creştinism păstrată de-a lungul timpului şi transmisă de la un pustnic la altul, ca expresie a continuităţii de credinţă pe aceste meleaguri.

 

Tradiţii populare în noaptea de „Sântandrei”

 

În noaptea Sf. Andrei, care e şi prima noapte a Anului Nou dacic, se deschid cerurile, pentru că acum se întâlnesc cele văzute, cu cele nevăzute, lumina cu întunericul, se înnoieşte timpul, moare haosul şi se naşte armonia din om şi din univers. Ce e înăuntru, e şi în afară.

Acum, puterea lupului e cea mai vie. Această noapte se spune ca ar fi cea în care duhurile malefice numite în tradiţia populară strigoi, moroi sau pricolici – au o putere mai mare decât în restul anului şi sosesc printre oameni să le facă rău.

De aceea se iau măsuri de prevenire a acestor rele. Se coc pentru belşug plăcinte cu dovleac şi turte de mălai, se ung uşile şi ferestrele cu usturoi şi se ascund coasele. În noaptea de „Sântandrei”, oamenii evită să iasă pe uliţe. Ei rămân în case protejaţi de usturoiul de la intrare şi de lumina candelei aprinse. Băieţii şi fetele organizează o petrecere în timpul căreia vor „păzi usturoiul”.

Tot de Sfântul Andrei, datorită transparenţei graniţelor dintre lumi, se dezleagă secrete, se descoperă autorii unor crime sau ale unor furturi. Acum se fac previziuni pentru anul următor: dacă în această noapte este senin şi cald, va fi o iarnă blândă, iar dacă este ger va fi o iarnă grea.

 

Lupul în tradiţia dacică

 

Dacii aveau ca totem lupul, cel mai feroce animal din această zonă, singurul care nu poate fi îmblânzit sau dresat. Războinicii neînfricaţi se identificau cu acesta, numindu-se ei înşişi lupi (daos- îsemnând lup în dialect traco-frigian,) sau cei care sunt asemenea lupilor.

Despre steagul dacilor, corpul de balaur cu cap de lup, N. Iorga spunea ca acesta este „esenţa religiei strămoşeşti”. Apariţia lui semăna groaza printre duşmani. Stegarul purta ridicat acest stindard care avea pe corp solzi mobili de metal.

În goana calului, aerul care pătrundea prin gura larg deschisa a lupului scotea sunete şuierătoare, însoţite de zgomotul solzilor care se loveau între ei. Luptătorii purtau pe faţă măşti de lup sau urs înspăimântându-i pe duşmani cu sunete îngrozitoare.

 

Legenda Marelui Lup Alb, protectorul Daciei

 

Legenda Lupului Alb, slujitor al lui Zamolxis, este surprinzător de asemănătoare cu cea a zeului Apollo la grecii antici. Acesta îşi avea templul pe insula Alba (Leuke), pe malul Mării Negre (actuala Insulă a Şerpilor).

În fiecare toamnă, Apollo se retrăgea în misterioasa ţară a hiperboreenilor, pentru a petrece iarna. El era conducătorul acestora denumit şi Lycantropul – Lupul Alb, divinitate respectată cu sfinţenie de către strămoşii noştri drept protector şi salvator în clipe de cumpănă.

Pentru a contracara credinţa în puterea magico-mistică a lupului, creştinismul primitiv l-a învestit pe Sfântul Petru (Sâmedru) cu atributele de păstor al lupilor (care sunt consideraţi câinii săi) împreuna cu Apostolul Andrei, care a propovăduit creştinismul în „teritoriile lupilor” şi a fost tot timpul vegheat de Marele Lup Alb.

sursa: http://www.artefapte.ro

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

27 comments

 1. Salutari !!! foarte frumoasa si interesanta povestea ,frumos din partea asociatiei ,trezeste noi sentimente pentru bravii stramosi ai neamului romanesc .va multumesc

 2. Samedru este sfantul Dumitru.Iar ce spuneti despre lupul alb este total de influenta paleogreaca (licos-lup).Tracii ai spuneau lupului valc (la traco-slavii sarbi vuc,ramas in denumirea multor localitati ex. Valcea) sau valcele limba traca vorbita pe teritoriul Romaniei facand trecerea intre grupele de limbi ariene centum si satum.Pastrarea limbii dace autentice (latina arhaica) s-a pastrat dar nu peste tot.In Banat si partile limitrofe se observa clar amestecul intre latina arhaica si latina clasica.Si sa nu uitam ca promotorii curentului latinist provin tocmai din acele regiuni.Nu s-a gasit nici un filolog sa faca o analiza a intregului,toti vorbesc pe parti.

 3. Ziua Buna,
  In privinta Lupului Alb, din zona din care ma trag, Bucovina, cel care il pegepseste pe tradator, ucigandu-l in somn, imsa in privinta Sf Andrei, Spunea ca atunci se dregea anul, si ca ziua creste cat un bob de mei de la sf Andrei, si de fapt nu era Andrei ci Andreiu, format din An si drege, Atunci se dregea anul, si nu avea nici o legatura cu sf. Andrei crestinul. In privinta datei, la vechii daci, daca tinem cont a fost mutata data in calendarul Gregorian cu 14 zile si mai si cele 7 zile de la calendarul iulian, ajungem foarte aproape de data solstitiului de iarna.
  Erau multe datini, in cepriveste casatoria atunci, de la cate zgomotea facea porcul , la cum arata parul pe care legai funda noaptea pe la 12 si tot asa.

 4. Buna ziua.
  Se pare ca acei infiltrati romani inca mai dainuiesc, pentru ca si acum tradeaza neamul acesta, distorsioneaza realitatea dupa cum le convine si nu accepta DOVEZILE care-i contrazic!
  Din pacate LUPII DACICI s-au transformat in “pisicuti” (va rog, fara nici o aluzie politica), sunt blanzi si maleabili, se vand celui care da mai mult, un mic si o felie de paine e suficient ca sa-i aibe la picioare, supusi si tacuti, aceste se petrec din cauza tembeliziunilor MANIPULATOARE!
  Sangele Dacilor a fost diluat cu cel al vanzatorilor, din FERICIRE mai exista sange dacic ( printre ei ma numar si eu;)) de aceea nu-mi pierd speranta ca acest MARE NEAM se va ridica iarasi IN PICIOARE!
  Astept cu MARE DOR sa vad neamul meu iarasi ce a fost, un popor de LUPTATORI, de oameni DREPTI, CINSTITI, IUBITORI, etc.
  Doamne ajuta-mi sa ajung sa vad aceste lucruri.
  I.M.

 5. Doamne ajuta!! si eu imi doresc acelasi lucru sper sa se adevereasca cindva toate cele lasate sub pamint, ca sa taca pentu totdeauna, sa fie scoase la lumina si sa ne dovedeasca adevarul asa cum a fost lasat pe pamint de la Dumnezeu eu sunt sigura ca adevarul invinge intotdeauna si chiar daca mai tirziu mai bine decit niciodata!!!!!

 6. Si in filmul Lord of the rings cand l-am vazut prima data cel batran cu parul alb imi amintea de legendele dacilor . Ai multe similaritati in faptele si puterile sale numai ca nu stiu de ce au inlocuit lupul cu vulturul.

 7. “Amas s’approche venant d’Esclavonie
  L’Olestant vieux câte ruinera
  Fort desolee vera să Romainie
  Puis la grand flamme estaindre ne scaura.”

  Speram ca pana atunci sa ne numim Dacia si astfel catrenul lui Nostradamus sa ramana fara obiect. Sau poate chiar asta prezicea…Dacia

 8. da sunt f incintat de cite am citit in acest articol, foarte frumos articol,ca si alte persoane de aici am simtit focul sacru din mine , si nu este pentru prima data cind iau cunostinta de prezenta acestei energii in mine,. dealtfel chiar sunt impresionante legendele noastre,este deajuns o simpla citire si noi ai acestui neam si simtim focul sacru , ceva-ul care ne adinceste in dorul acestui neam.chiar am avea nevoie de un mare preot al acestei energii sa talmaceasca pt popor simtirea si nu “bolmojeala” din acatiste si doctrine. cred ca suntem sacrii, DAR TREBUIE SA FIM AJUTATI PT REVENIRE.

 9. Editura ce o reprezint este interesata de a ajuta la publicarea unor carti cu tematica istoriei neamului nostru DACIC (nu intentionez din acest demers sa fac profit). CIne este interesat ma poate contacta. Si, exact cum spunea cineva mai sus, noi suntem daci nu romani. Este inadmisibil sa iei numele cuceritorului si sa-l mai si proslavesti in imnul tarii …

 10. Fratilor stiati ca istoria care este studita in scoli contine in cea mai mare parte MINCIUNI si multe NEADEVARURI? Stiati ca DACIA nu a fost cucerita in totalitate de catre romani- TRAIAN decat maxim 14% si anume doar in zona OLTENIEI? Limba ROMANA nu este limba latinizata ci este limba pe care DACII o mostenisera de la TRACI? TRACII vorbeau limba LATINA. Nu romanii sunt stramosii nostri ci doar TRACII, DACII si GETII. Stramosii nostri sunt defapt stramosii lor. Imparatul Traian cand a plecat de la Roma ca sa cucereasca DACIA, a spus ” MA INTORC PE PAMANTURILE STRABUNILOR MEI”. In DACIA indiferent de zona si exceptand “pronuntiile locale specifice” toti DACII se intelegeau toti intre ei si vorbeau aceeasi limba mostenita de la strabunii lor TRACII. LIMBA ROMANA nu s-a format datorita cucerii DACIEI si latinizarii limbii DACILOR. Nici un alt popor care a fost cucerit de romani nu si-au uitat si schimbat obiceiurile, traditiile si limba cum se pare conform cartii noastre de ISTORIE , au facut DACII. Limba ROMANA de acum este doar o limba latina putin modificata de trecerea timpurilor( intr-o anumita proportie) si influentelor pe care le-au avut imperiile si popoarele care ne-au calcat pamantul. Deci noi suntem DACI si nu ROMANI rezultati din incrucisarea DACILOR cu romanii. Din cercetarile facute in laboratoare internationale s-a descoperit ca noi ROMANII nu avem in comun in ADN-ul nostru, cu italienii decat intr-un procent de maxim 14-17%. Deci noi nu avem in comun aproape nimic. Deci romanii au preluat limba TRACILOR si nu DACII limba imperiului Roman. A.I.Cuza a dorit sa dea tarii noastre numele de DACIA, dar a fost fortat de cei de la ROMA sa-si denumeasca tara ROMANIA ca inaintasii lor, adica noi de acum sa credem in continuare ca suntem urmasii romanilor.

 11. MIHAI VITEAZUL dupa nenumaratele victorii in fata dumanilor si pentru faptul ca nu a dorit sa se inchine el si tara lui nimanui a fost denumit la vremea aceea de catre europeni si otomani DACUL CEL RAU. MIHAI EMINESCU a fost asasinat se pare ca tot de cei de pe la ROMA datorita poeziilor sale pline de ganduri istorice profunde. Pe aproape toate monumentele si portile palatelor si altor cladiri ale imperiului Roman apar in cele mai multe cazuri doar soldatii DACI dar cu capul plecat, sa sublinieze supunerea DACILOR. Sunt anumite monumente unde nici soldatii romani nu apar. Pe boltele portilor apar doar soldatii daci si nici macar soldatii romani. Soldatii altor popoare nu aveau voie sa fie sculpati decat cei DACI. Grecii prin marii lor scriitori si intelepti au recunoscut dealungul timpului ca ei si romanii se trag din TRACI. Insasi moartea lui DECABAL este foarte suspecta asa cum o prezinta istoria din cartile noastre. Se pare ca el a fost asasinat de catre romani pentru a cadea DACIA, pentru ca dacii erau singurul popor la vremea aceea de care imperiul Roman se temea cu adevarat si atunci cand romanii veneau sa-l cucereasca aveau o anumita frica dar si respect pentru marele devotament pentru tara a DACILOR. Se pare ca romanii indiferent de era au respectat pe DACI si marea lor dragoste pentru TARA. Ei stiau ca marele curaj al DACILOR se trage din mentalitatea lor greu de urnit in privinta mortii. Ei nu aveau frica de moarte si de aceea mergeau la razboi cu tot curajul sfidand moartea si de aceea se zice ca ei nu puteau fi cuceriti. Stiati ca in cetatea SARMISERGETUZA exista cea mai mare energie spirituala din lume? Dealungul timpului a dat peste cap toate tipurile de aparate cu care s-a incercat sa se detecteze si masoare acea energie.

 12. Amplasarea soldatilor DACI pe cladirile romane insemna increderea pe care o aveau romanii fata de daci, ca ii va apara si proteja impotriva altor popoare, de rau si de orice amenintare. Cineva a zis nu demult ca ” PANA CAND DACII DIN NOI NU SE VOR TREZI, ROMANIA MULT VA SUFERI”.

 13. Romania este una dintre putinile tari din lume care are toate formele de relief si toate bogatiile naturale. Cum a trecut DACIA prin perioade de cotropire, lupte, chin si defaimare din partea imp. Roman asa acum trece ROMANIA din cauza tarilor europene. Vor sa distruga aceasta tara. PACAT ca am intrat in UE. Ne-am pierdut de tot identitatea de NEAM si TARA, din cauza altor tari dar si a noastra prin plecarea capului in fata altora, toleranta pe care le-o aratam altora si nepasarii.

 14. Putine popoare au fost, dealungul timpurilor care nu au vrut sa cucereasca pe altii, ci doar au vrut sa-si pastreze ce e al lor.Ar trebui sa fim mandri de asta si de sagele pe care il avem. Sa fim mandri cine suntem, din cine ne tragem si sa nu mai plecam capul in fata nimanui ca sa ajungem cainii EUROPEI si bataia de joc a lumii intregi.

 15. Categoric sunt pentru modificarea numelui tarii in DACIA, deci locuitorii ei sunt DACI si astfel rezolvam neconflictual si problema cu rromii.
  Cat despre modul armonios in care s-au pastrat traditiile pre crestine in memoria populara , dovedeste apetenta acestui neam catre spiritualitate autentica. Spre deosebire de alte popoare crestinate prin forta armelor, la noi a fost ceva firesc.Am imbratisat crestinismul ca pe ceva ce ne apartinea de drept.

 16. I.M. – si eu vreau sa ajung sa vad lucrurile despre care vorbesti tu cu atata dorinta. Sper sa am curajul atunci cand va venii vremea sa iau atitudine si sa lupt pentru redobandirea statutului de popor primordial. Sa avem conducatori drepti care nu pleaca capul in fata “Curtilor Otomane”. Ar fi bine daca am reusi sa ne strangem pe un site toti cei care mai visam si dorim sa cunoastem istoria adevarata a stramosilor nostri si care vrem sa traim la fel ca ei. Coninua sa visezi si sa crezi. Vom reusii. Intrebarea nu este daca ci intrebarea este cat de repede vom ajunge acolo.

 17. Dragii mei,aştept ziua când un tânăr sau un grup de tineri români vor porni o listă pentru ca şcoala să promoveze istoria cea adevărată şi mai ales tot ce au descoperit istoricii în domeniul DACOLOGIEI. Sunt convinsă că vom avea milioane de semnături.Numai aşa vom putea recâştiga demnitatea acestui poporDAC,care vine din marea familia a TRACILOR,cei mai vechi din EUROPA.Doamne, ajută!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *